Regimul alimentar al bolnavilor de ulcer
Daca sunteti diagnosticati cu ulcer gastric sau duodenal, dispepsii cu hiperaciditate, gastrite hiperacide trebuie sa fiti foarte atenti la alimentele pe care le consumati. Pentru aceasta va recomandam alimentele ce nu va vor crea nici o neplacere.
23.08.2013
24235


Timp estimat de citire:
3 minute, 1 secundaAlimente permise in regimul persoanelor cu ulcer gastric
Daca suferiti de ulcer gastric puteti manca fara griji supe strecurate de zarzavat, supe cu paste fainoase drese cu ou sau smantana, legume fierte (morcovi, dovlecei, conopida), mancaruri fierte, piure de cartofi, carne slaba de vaca, vitel. La fel de gustoase sunt produsele din pui, gaina, peste alb de apa dulce (salau, stiuca, lin, crap, pastrav), oua fierte moi, branza proaspata de vaci, cas dulce, urda. Puteti manca chiar si o omleta, cu conditia ca ea sa fie preparata la aburi si nu prajita. La desert puteti opta pentru fructe dulci coapte la cuptor, compoturi (de mere, pere, prune, caise, piersici sau cirese), biscuiti, jeleuri de fructe si sufleuri dietetice. Beti lapte dulce, ceaiuri (de tei, de sunatoare, de menta), sucuri de fructe si legume, ape minerale alcaline. Trebuie insa sa va feriti de alcool, cafea, ceai rusesc, sifon, apa foarte rece si lichide fierbinti.
Alimente interzise persoanelor cu ulcer gastric
Nu va recomandam ciorbele, borsurile, zarzavaturile bogate in celuloza (varza, ridichi), castravetii, ceapa, usturoiul, mezelurile, carnea in conserva, carnea de porc, oaie, rata, curcan, pestele gras. Painea neagra sau painea proaspata va pot crea numeroase probleme, ca de altfel si cartofii prajiti, asa incat e mai bine sa renuntati la ele. Este bine sa nu mancati aluaturi proaspete, foietaje, condimente, inghetata si dulceata. Pe baza celor recomandate mai sus va prezentam un meniu pe cat de gustos, pe atat de potrivit pentru a va feri de neplacutele momente ale crizei de stomac.
Supa crema cu carne de pui
Aveti nevoie de 400 g. carne de pui, 100 g. morcovi, 100 g. telina, 150 g. cartofi, 75 g. ceapa, 10 g. faina, 200 ml. lapte, sare dupa gust. Puneti carnea la fiert, iar dupa 30 minute adaugati zarzavatul de supa si lasati supa sa fiarba pana ce carnea si zarzavatul sunt bine fierte. Strecurati supa, tocati carnea si zarzavatul in masina de tocat, puneti pasta obtinuta in supa si fierbeti-o in continuare. Amestecati laptele cu faina apoi adaugati amestecul obtinut in supa si mai lasati-o la fiert cateva minute. Serviti supa cu verdeata tocata si putin unt.
Rasol de peste alb
Pentru 4 portii de rasol va trebuie 800 g. peste de apa dulce (salau, stiuca, lin, pastrav, biban, caras), 150 g. zarzavat de supa, 40 ml. otet de 9 grade, 50 g. unt, 100 g. lamaie, verdeta tocata, sare dupa gust. Puneti zarzavatul de supa la fiert in apa cu sare. Dupa 30 minute adaugati si pestele pe care l-ati curatat si portionat in prealabil. Adaugati otetul. Lasati sa fiarba 8-15 minute, in functie de marimea pestelui. Scoateti pestele si adaugati unt si zeama de lamaie, iar pentru aspect presarati pe deasupra verdeata tocata marunt.
Crema de vanilie
Necesarul pentru acest desert este urmatorul: 750 ml. lapte, 100 g. zahar, un plic de zahar vanilat si trei oua. Fierbeti laptele cu zaharul si lasati-l sa se raceasca. Bateti ouale, amestecati-le cu laptele, turnati in cesti aceasta compozitie, apoi asezati cestile intr-o tava cu apa pe care o dati la cuptor timp de 40 de minute.
Compot de mere pasate
Aveti nevoie de 1 kg. mere, 100 g. zahar, un plic de zahar vanilat. Curatati merele de coaja si de seminte, taiati-le in patru bucati si puneti-le la fiert intr-un litru de apa. Adaugati zaharul si lasati sa fiarba pana ce merele devin moi. Luati vasul de pe foc, scoateti merele si pasati-le. Puneti-le din nou in vas impreuna cu zaharul vanilat. Compotul se poate servi rece cu biscuiti.
Beatrice Oancea

Obiceiuri alimentare corecte împotriva hiperacidității gastrice
19.12.2022