Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Timp estimat de citire3 minute, 21 secunde

Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a consuma cinci portii de fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer.

 

Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii. Fructele si legumele colorate in portocaliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B).

 

Fructele si legumele contin putine calorii si grasimi

Practic, toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si calorii. Exceptiile sunt reprezentate de masline si avocado, care trebuie mancate cu moderatie. Daca, consumul de fructe si legume este asociat cu mentinerea sanatatii, ele contribuie, de asemenea, si la mentinerea greutatii normale. Sarace in calorii si bogate in nutrimente, fructele favorizeaza senzatia de satietate. Crescand consumul de alimente din aceasta categorie, crestem sansele de a pierde din greutate.

Consumul de fructe si legume este un mijloc savuros de a asigura aportul de fibre alimentare. Fibrele solubile – prezente in mere, capsuni, citrice – ajuta la reducerea nivelelor sangvine de colesterol rau (LDL, lipoproteine cu densitate joasa), mai ales daca acesta este crescut. Fibrele insolubile – continute mai ales in tarata de grau sau cerealele integrale – ajuta la functionarea sanatoasa a intestinului.

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Semnificatia unei portii de fructe sau legume depinde de marimea acestora. Pentru portocale, banane, mere, pere o portie corespunde unui fruct. Pentru fructele mai mici, o portie este reprezentata de mai multe fructe, pe cand pentru fructele mai mari, o singura felie ajunge.

1 portie de fructe sau legume:

½ grapefruit, 1 mar, 1 portocala, 1 kiwi, ¼ pepene galben, 10 stafide, 2 clementine, 2 felii de ananas, ½ avocado, 1 morcov, 1 rosie, 1 tija de telina, 5 bucati de sparanghel, 1 cartof

125 ml (½ cana) de fructe sau legume crude sau  fierte, congelate sau din conserva: compot de fructe, mazare, conopida, varza, brocoli, dovlecei, vinete etc

125 ml (½ cana) de suc de fructe sau de legume

250 ml (1 cana) de salata verde, castraveti, spanac

50 ml (¼ cana) fructe uscate: caise, banane, stafide  etc.

Riscuri cardiovasculare de patru ori mai scazute!

Cercetatorii de la Universitatea Saint George din Londra au examinat obiceiurile privind consumul de fructe si legume la peste 250.000 de americani, europeni si japonezi. Participantii au fost urmariti in medie timp de 13 ani.

Rezultatele au aratat ca cei care consuma intre 3 si 5 portii de fructe si legume pe zi au un risc cardiovascular mai scazut cu 11% decat cei care consuma mai putin de 3 portii pe zi. Mai mult, riscul cardiovascular a fost cu 26% mai scazut pentru participantii care au consumat 5 portii de legume si fructe pe zi! Chiar daca nu se cunosc cu precizie care sunt factorii protectori, expertii sunt de acord ca un rol important il are potasiul mineral – prezent in cantitati mari in legume si fructe – care reduce tensiunea arteriala.

15 sfaturi practice pentru a manca mai multe fructe si legume:

1. Mancati fructe sau legume la fiecare masa.
2. Mancati ciorba sau supa in fiecare zi.
3. Puneti un cos cu fructe intr-un loc la vedere.
4. Umpleti congelatorul cu legume congelate (ele contin tot atatea minerale si vitamine ca si legumele proaspete si se gatesc usor).
5. Adaugati legume si fructe atunci cand pregatiti un sandwich.
6. Adaugati fructe la iaurturi sau branza alba.
7. Mancati un fruct ca desert.
8. O jumatate din farfurie sa fie reprezentata de legume.
9. Adaugati legume la piure.
10. Dimineata beti suc de fructe sau adaugati fructe proaspete la cereale.
11. Amestecati legume tocate la omleta sau pizza.
12. Mancati fructe uscate (caise, smochine, stafide) daca simtiti nevoia de dulce.
13. Beti suc de fructe sau mancati salata la aperitiv.
14. Pregatiti un milk-shake cu fructe.
15. Pastrati legume taiate (morcovi, ardei, telina) intr-o punga in frigider si consumati-le ca gustari.

Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Doctor in stiinte medicale
Medic primar endocrinolog
MEDCENTER Iasi
www.medcenter.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Un comentariu

Lasă un răspuns

  1. Anca spune:

    Va multumesc pentru aceste sfaturi Eu consum fructe dar nu asa cum ati spus ,in amestec ,ideea este foarte buna si va multumesc .cred ca si copii pot beneficia de acest lucru .sale dam mai multe feluri de fructe pe zi .Multumesc