Cancerul si alimentatia
Desi nu este o noutate, ideea ca alimentatia joaca un rol decisiv in prevenirea sau oprirea dezvoltarii tumorilor canceroase a fost multa vreme respinsa, minimalizata sau privita cu scepticism de lumea medicala occidentala. Cancerul era interpretat ca o boala in sine, declansata datorita dereglarii unor celule. Din fericire, ultimele studii promoveaza o concluzie de neclintit: schimbarea regimului alimentar poate reduce frecventa cancerului.Toate studiile medicale converg spre ideea ca incidenta cancerului este mai ridicata la populatiile care consuma abuziv carne, grasimi saturate si zahar. Pe de alta parte, exista statistici care demonstreaza o incidenta mica a acestei boli in randul vegetarienilor si al celor care tin post, precum si a consumatorilor de fibre si alimente integrale.
07.09.2007
1977

Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundePrimii pasi pentru o alimentatie echilibrata
Pe masura ce omul a renuntat la hrana ancestrala, adoptand alimentatia moderna, incidenta cancerului a crescut, ajungand pe primele locuri ca mortalitate, dupa bolile de inima si accidentele cerebrale. Dintre masurile cele mai eficiente pentru prevenirea cancerului mentionam excluderea din alimentatie a aditivilor alimentari, postul negru una sau doua zile pe saptamana sau postul numai cu consum de lichide ori cereale integrale si fructe. De asemenea, consumul preferential de ciuperci, excluderea sau reducerea substantiala a grasimilor animale si a zaharului, consumul cat mai frecvent de alimente bogate in vitamina C, in fibre, ceai verde si cereale integrale, constituie o metoda profilactica pentru prevenirea cancerului.
Alimente ce trebuie evitate
Industria alimentara lanseaza tot timpul alimente care in conceptul medicinei naturiste nu sunt recomandate omului sanatos si in niciun caz celui bolnav. In continuare va vom prezenta o lista orientativa cu o serie de alimente rafinate care prezinta mari abateri de la alimentatia sanatoasa, ori reprezinta amestecuri de substante sintetice care produc o intoxicare lenta a organismului, iar efectul, de cele mai multe ori ireversibil, se observa dupa multi ani:
- zaharul si alimentele preparate cu zahar, cu exceptia zaharului brun;
- indulcitorii, precum aspartamul, zaharina, ciclamatul;
- margarina;
- bauturile racoritoare chimizate;
- laptele praf;
- mezelurile preparate industrial;
- conservele;
- praful de oua;
- supele instant;
- cafeaua solubila;
- alimentele aditivate cu E-uri;
- alimentele rezultale din organisme modificate genetic;
- alimentele obtinute din culturi tratate cu ingrasaminte chimice;
- apa de suprafata, datorita cantitatii mari de nitriti;
- laptele si bauturile sterilizate cu raze gamma;
- alimentele congelate timp indelungat sau decongelate si recongelate de mai multe ori.
Retete naturiste care previn cancerul
Supa de conopida
– 1 kg conopida
– 1/4 kg morcovi
– 1/4 kg ceapa
– 1/4 kg cartofi
– 1 litru suc de rosii
– 2-3 linguri ulei
– patrunjel verde
– sare
Ceapa tocata si morcovul dat prin razatoare se fierb in apa clocotita. Se adauga cartofii taiati in cuburi si se fierb, apoi si bucatelele de conopida, care fierb mai repede. La sfarsit adaugam pe rand sucul de rosii, verdeata, sarea, uleiul.
Bors cu ciuperci
– 1 kg ciuperci
– 1/4 kg morcov
– 1/4 kg patrunjel radacina
– 1/4kg ceapa
– 1/4 kg cartofi
– 1/4 litru suc de rosii
– bors de putina, dupa gust
– 1/4 kg smantana
– 2 linguri de ulei
– patrunjel, leustean, marar
– sare
Ceapa tocata marunt si radacinile date prin razatoare sau tocate in cuburi mici se fierb in apa, adaugandu-se apoi ciupercile curatate, spalate si tocate. Spre sfarsit se adauga cartofii curatati si taiati in cuburi, apoi borsul, sucul de tomate, iar la urma verdeata, sarea, smantana, uleiul.
Cartofi cu branza dulce
– 1 kg cartofi
– 1 kg branza dulce
– 2-3 linguri ulei
– 200 g smantana
– sare
Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata si se taie rondele. Intr-o tava unsa cu ulei se asaza un strat de rondele de cartofi si un strat de branza dulce frecata cu sare, apoi al doilea strat de cartofi si altul de branza. Deasupra se toarna smantana si se pune la cuptor.
Mancare de telina cu masline
– 1kg telina
– ¼ kg ceapa
– ½ litru suc de rosii
– 4-5 frunze de dafin
– 200 g masline
– 2-3 linguri de ulei
– sare
Ceapa tocata se caleste in apa cu foile de dafin. }elina cojita se taie felii sau cuburi si se fierbe cu ceapa si sucul de rosii, obtinand un sos consistent, in care se fierb si maslinele. La sfarsit se adauga sarea si uleiul.
Spanac cu orez
– 1kg spanac
– ¼ kg orez
– ¼ kg ceapa
– 200 ml de ulei
– 2-3 oua
– sare
Ceapa tocata marunt se caleste in apa, adaugand orezul spalat, scurs si bine fiert. Spanacul scurs, tocat, se fierbe cu orezul deja preparat, adaugand la sfarsit uleiul, sarea, ouale batute, amestecand bine si fierband 3-4 minute.
Cartofi la ceaun cu usturoi
Cartofii se curata de coaja, se spala, se scurg, se asaza intr-un castron, se pune deasupra ulei, se presara sare si se coc la cuptor pana se rumenesc. Scosi din cuptor, se presara cu usturoi pisat si frecat cu ulei.
Iahnie de bob
– 1 kg seminte de bob
– 1/4 kg ceapa
– 2-3 linguri bulion
– 2-3 linguri ulei
– ceapa, verdeata
– coriandru, dafin
– sare
– 250 grame ciuperci
– fasole pastai – 200grame
– usuturoi verde
Semintele de bob se pun la inmuiat in apa calda cateva ore, apoi se indeparteaza cojile. Intr-o tava sau intr-un vas de iena se pun cele 2 linguri de ulei, se asaza semintele de bob, ciupercile si pastaile, peste care se toarna ceapa cu verdeata si usturoiul pisat, punandu-le 15-20 de minute la cuptor. Apoi se scot si se condimenteaza cu coriandru si dafin.
Salata de mere cu telina
– 300 g telina
– 4 mere verzi
– 4 morcovi
– tarate
– 1-2 legaturi de verdeata (busuioc, menta, maghiran)
– 1 mar rosu
– 3-4 linguri ulei
– 1/2 lingurita amestec de condimente
– 1 ceapa
– sare
Se spala telina si se curata bine. Se dau merele, morcovii si telina prin razatoare. Se toaca ceapa si verdeturile, apoi se amesteca bine cu uleiul, condimentele si taratele. Se incorporeaza si telina.
Mere cu nuci si miere
– 4 mere
– 100 g nuci
– 2 linguri de miere
Merele se dau prin razatoarea mare, cu coaja cu tot. Se adauga nucile tocate marunt si mierea si se amesteca totul bine. Se servesc pe un platou, puse in chip de tort si taiate felii sau in boluri mici, eventual cu inghetata.
IInghetata cu fructe sau cacao
– 450 g smantana
– 100 g miere de albine
– 4 galbenusuri
– 1 albus
– sare
Se amesteca toate ingredientele cu mixerul si se adauga fructe mixate sau cacao, dupa preferinte, amestecand in continuare compozitia obtinuta. Se pune la rece.
Medic medicina de familie

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021