Hormonii cu rol-cheie în procesul de slăbire
De ce e atât de greu să slăbești? Pentru că e o problemă cu o mulțime de variabile și nenumărați factori implicați: alimentația, activitatea fizică, vârsta, sexul, moștenirea genetică și, nu în ultimul rând, hormonii... Adesea trecuți cu vederea, aceștia sunt, de fapt, foarte importanți.
16.10.2019
3976


Timp estimat de citire:
2 minute, 38 secundeClipă de clipă, în organismul nostru au loc o mulțime de reacții și interacțiuni biochimice, influențate direct sau indirect de hormoni. Cu acțiuni multiple și complexe, aceștia participă sub o formă sau alta la toate procesele vitale, având contribuții substanțiale și la determinarea greutății corporale. În această chestiune, unii dintre ei se dovedesc a fi mici benefici, pe când alții, dimpotrivă, joacă rol de malefici. Să-i cunoaștem!
Grelina
Produsă de anumite celule din stomac și pancreas, grelina are ca principală sarcină declanșarea apetitului, motiv pentru care e mai cunoscută cu denumirea „hormonul foamei” . Reducerea aportului caloric, în efortul de a pierde în greutate, conduce la creșterea secreției de grelină, iar cercetările demonstrează că și după 12 luni de dietă, nivelul acesteia rămâne crescut. Cu alte cuvinte, corpul nu se adaptează la porțiile diminuate și trimite constant semnalul „Mi-e foame!”. Tocmai de aceea, menținerea greutății este, de multe ori, mai dificilă decât scăderea ponderală inițială. Vestea bună este că exercițiile fizice intense ajută la strunirea grelinei și, pe cale de consecință, la domolirea senzației de foame.
Substanțe biochimice ce transmit informații de la un organ sau țesut la altul, hormonii (grec. ορμόνη, – horman, hormanus – a pune în mișcare, a trezi) stimulează și coordonează activitatea anumitor organe sau a întregului organism.
Leptina
Eliberată exclusiv de celulele grase, leptina îi semnalează creierului când e cazul să instaleze senzația de sațietate, având un efect opus grelinei. Problema e că atunci când ai prea multă grăsime corporală se produce o cantitate excesivă de leptină. În aceste condiții, creierul dezvoltă rezistență la aceasta, devenind amorțit la semnalul ei. Pentru a combate fenomenul și a maximiza sensibilitatea la acest hormon, ai grijă să dormi suficient și să consumi cât mai multe legume colorate și fructe de pădure bogate în antioxidanți.
Adiponectina
Este unul dintre hormonii pe care e bine să-i ții la cote înalte. Și asta pentru că adiponectina îmbunătățește capacitatea mușchilor de a folosi carbohidrații pentru energie, accelerează metabolismul, crescând rata cu care corpul descompune grăsimea, și, foarte important, scade pofta de mâncare. Datele medicale arată că nivelurile sale reduse expun riscului de îmbolnăvire, acestea fiind asociate cu hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, rezistenţă la insulină, dislipidemie, obezitate, dar și inflamaţie cronică. Te întrebi cum îți poți crește concentrația de adiponectină? Simplu de tot. Nu trebuie decât să faci zilnic mișcare, să mănânci mai puțini carbohidrați și să consumi grăsimi mononesaturate: ulei de măsline, avocado, semințe și fructe oleaginoase.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Dieta Rina - avantaje, dezavantaje, planuri de masă și rețete
27.11.2023