Obezitatea, declarată cel mai important factor de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2

Timp estimat de citire1 minut, 13 secunde

Deși mulți dau vina pe moștenirea genetică în apariția diabetului zaharat, în cel de tip 2 obezitatea are un rol semnificativ mai mare, crescând de circa șase ori riscul de dezvoltare a bolii. Aceasta este principala concluzie a studiului prezentat o echipă de cercetători danezi în cadrul reuniuni anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, recent desfășurată la Barcelona, Spania.

Oamenii de știință au aplicat un model statistic pe un eșantion de 9.556 bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, dintr-un studiu de cohortă privind obiceiurile alimentare și starea de sănătatea a populației din Danemarca. Datele au relevat că aproape jumătate (49,5%) dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2 pe parcursul monitorizărilor, care în medie, au durat 14,7 ani, incidența bolii fiind clar asociată cu excesul ponderal. Mai exact, analiza a arătat că persoanele obeze au prezentat un risc de îmbolnăvirea de 5,8 ori mai mare, comparativ cu subiecții cu o greutate normală. „Efectul obezităţii asupra riscului de diabet de tip 2 este dominant față de alți factori de risc, fapt ce subliniază importanţa gestionării greutăţii în prevenirea acesti afecțiuni”, au conchis autorii studiului. Potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet, la ora actuală există aproximativ 425 de milioane de adulţi (20-79 de ani) diagnosticaţi cu diabet, până în 2045 estimându-se depășirea pragului de 600 de milioane.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate