Alimentele fast food duc la depresie
Cand te simti stresat sau suparat ai chef sa te “rasfeti” cu un hamburger sau o gogoasa cu multa ciocolata? Mancarurile procesate, de tip junk food, pot sa-ti dea o senzatie aproape euforica imediat dupa ce le consumi, insa un nou studiu arata ca pe termen lung duc la depresie.
05.04.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundeDe cate ori nu ti s-a intamplat ca, inainte de un examen important, sa uiti de orice regula alimentara sanatoasa si sa dai fuga la fast food, umplandu-ti tava cu 1500 de calorii la o singura masa? Ti-ai spus ca “meriti” o astfel de distractie inainte de un eveniment stresant si ca nu te poti tine de o dieta – pieptul de pui cu salata stropita cu ulei de masline nu are cum sa-ti tina sa foame intr-o perioada atat de solicitanta, nu-i asa? Stim deja ca, transformat in obicei, consumul de alimente procesate, grase sau foarte dulci, duce la obezitate, insa ce nu stiam pana acum este ca, in timp, persoanele care obisnuiesc sa se refugieze in mancare fast food au un risc ridicat de a deveni depresive.
Dupa ce au studiat 8.964 de participanti timp de sase luni, cercetatorii spanioli au descoperit ca persoanele care mancau des la fast-food aveau cu 51% mai multe sanse de a suferi de depresie. Si, cu cat mancau mai mult, cu atat era mai mare riscul. Studiul publicat in numarul de martie al revistei Public Health Nutrition arata care este profilul obisnuit al consumatorului de fast food: singur, sedentar, cu obiceiuri alimentare proaste, precum consumul scazut de fructe, nuci, peste, legume si ulei de masline. De asemenea, majoritatea sunt fumatori si muncesc mai mult de 45 de ore pe saptamana.
Nutritia echilibrata implica un soi de disciplina care lipseste in cazul persoanelor supraponderale, de aceea este esential sa-ti redobandesti sau sa-ti castigi odata pentru totdeauna aceasta abilitate. Este extraordinar sa te poti bucura de o masa bogata in vitamine, savuroasa si totodata sanatoasa, alaturi de cei dragi – iar acesta este un portret aflat la polul opus al celui descris de cercetatori. Iti este greu sa gatesti dupa o zi incarcata, cand problemele te coplesesc si nici nu-ti permiti sa iei cina la un restaurant cu profil healthy, unde se folosesc ingrediente de calitate, insa solutia acestei ecuatii consta in echilibru si stabilirea unui ritm sanatos pentru tine.
Revenind la studiu, chiar daca niciunul dintre participanti nu mai fusese diagnosticat cu depresie, pana la sfarsitul studiului o parte dintre acestia au fost diagnosticati sau au inceput sa ia antidepresive usoare. Chiar si un consum mic de alimente procesate duce la cresterea riscului de a avea depresie, au concluzionat cercetatorii, pentru ca au un continut mare de grasimi trans si saturate, unele dintre cele mai nocive substante alimentare.
Nici micile “scapari” nu sunt permise in cadrul unei vieti echilibrate, pentru ca o singura masa, ocazionala, poate strica tot ce ai construit in luni intregi de mancat nu atat dietetic, cat sanatos. Un meniu variat si hranitor include toate grupele alimentare, de la fructe si legume proaspete pana la branzeturi si diferite tipuri de nuci (migdale, fistic, dar crude), iar mancarea fast nu-ti hraneste organismul in niciun fel si, pe termen lung, te va face nefericit.
Raluca Mateescu
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024