14.04.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeO circumferință mai mare a coapselor nu este întotdeauna un lucru rău. Conform unui nou studiu, această caracteristică se dovedește a fi un indicator al unei mai bune sănătăți cardiovasculare în cazul persoanelor obeze și supraponderale, un segment cunoscut pentru a avea un risc mai mare de dezvoltare a bolilor de inimă.
Când vine vorba de sănătate, forma corpul pare să fie mai importantă decât greutatea lui. Există studii care demonstrează că, indiferent de numărul de kilograme, o talie îngroșată se asociază cu o tensiune arteriale ridicată, iar o circumferință mai mică a coapselor – cu un risc mai mare de diabet. Ei bine, o echipă de cercetători din China a mai făcut o descoperire interesantă în această direcție.
Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Shanghai Jiao Tong au investigat o posibilă corelație între dimensiunea coapselor și tensiunea arterială. În acest scop, ei au recrutat și examinat 9.250 de bărbați și femei cu vârste de 40 de ani și peste, dintre care mai bine de jumătate (5.348) erau supraponderali și obezi, iar restul (4.172) aveau o greutate normală.
Rezultate neașteptate
O legătură semnificativă între circumferința mai mare a coapsei (mai mult de 55 cm la bărbați și 54 cm la femei) și prevalența mai mică a hipertensiunii arteriale a fost observată constant atât la bărbați, cât și la femei, independent de vârstă, indice de masă corporală și circumferința taliei. Pe de altă parte, o circumferință mică a coapsei (mai puțin de 50 cm la femei și 51 cm la bărbați) a asociat o probabilitate mai mare de valori crescute ale tensiunii arteriale.
„Spre deosebire de grăsimea abdominală, grăsimea stocată în zona coapselor poate fi benefică pentru metabolism. Cea mai probabilă cauză a acestei asocieri pozitive ar putea fi existența unei mase musculare mai mari și/ sau a unui strat mai mare de grăsimi, care secretă diverse substanțe benefice ce ajută la menținerea tensiunii arteriale într-un interval relativ stabil”, a explicat dr. Zhen Yang, coordonatorul cercetării.
Factor predictiv valoros
Aceste constatări sugerează că măsurarea circumferinței coapselor ar putea fi folosită ca metodă de detectarea precoce a hipertensiunii arteriale și a altor complicații conexe. Autorii studiului subliniază că e posibil ca dimensiunile menționate în cadrul studiului lor să nu fie o referință exactă pentru alte populații, dat fiind că există diferențe notabile la acest capitol între rase.
Hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică, ea fiind principala cauză de mortalitate și dizabilitate la nivel global. Se estimează că la ora actuala peste un miliard de oameni în întreaga lume suferă de hipertensiune arterială.
Sursa: www.sciencedaily.com
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024