Hipertensiunea, la fel de periculoasa, indiferent de kilogramele avute

Timp estimat de citire1 minut, 42 secunde

Greutatea corpului nu conteaza atunci cand vine vorba de pericolul la care ne expune hipertensiunea arteriala. Concluzia se despride dintr-un recent studiu american care infirma astfel ideea potrivit careia aceasta afectiune ar expune unor riscuri mai mari persoanele slabe decat pe cele supraponderale.

Hipertensiunea arteriala nu face „discriminari” si produce aceleasi daune atat in cazul persoanelor fara probleme de greutate, cat si in cel al oamenilor cu exces poderal.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 3.657 de persoane, nefumatoare si fara boli cardiace, diabet si cancer. Spre deosebire de alte studii care grupeaza participantii doar in functie de greutate sau de indicele de masa corporala (IMC), noua cercetare a tinut cont si de circumferinta taliei – un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace. Medicii americani au monitorizat evolutia starii de sanatate a fiecarui participant la fiecare 9-12 luni, pe o perioada de 10 ani.

La inceputul studiului, au fost inregistrate 900 de cazuri de hipertensiune, 350 in randul subiectilor cu o greutate sanatoasa si 550 in cel al persoanelor obeze.

In total, pe parcursul celor 10 ani de monitorizare, s-au produs 273 de infarcte si accidente vasculare cerebrale si, pentru fiecare categorie de greutate, hipertensivii au prezentat un risc mai mare de a suferi o astfel de afectiune.

„Unele studii efectuate in ultimii 30 de ani sustineau ca, in ceea ce priveste efectele adverse asociate cu hipertensiunea, cum ar fi infarctul si accident vascular cerebral, persoanele slabe sau cu o greutate normala ar prezenta un pronostic medical mai prost comparativ cu persoanele obeze cu hipertensiune”, a aratat Laura A. Colangelo, cercetatoare la Universitatea Northwestern din Chicago, principal coordonator al studiului. Acest lucru, spune specialista, i-ar putea face pe oameni sa creada in mod eronat ca hipertensiunea n-ar trebui sa-i ingrijoreze pe oamenii supraponderali sau obezi, ci numai pentru cei slabi sau cu o greutate normala. „Studiul nostru demonsreaza arata ca hipertensiunea este la fel de importanta pentru toti oamenii, indiferent de greutatea lor corporala”, a completat cercetatoarea.

Rezultatele studiului american a fost publicat in revista Hypertension.

Sursa: www.reuters.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate