Medic cardiolog: „Orice kilogram in plus creste riscul cardiovascular”
Incidenta bolilor cardiovasculare a atins in Romania cote alarmante in ultimii ani, provocand 60% din totalul deceselor, cu 12% mai mult decat media europeana. O contributie importanta la acest fenomen l-a avut si cresterea ratei supraponderalitatii si obezitatii. Ne-a vorbit despre legatura periculoasa dintre excesul ponderal si bolile de inima dr. Nicolae Florescu, medic primar, specializat in cardiologie interventionala in Marea Britanie. Este doctor in stiinte medicale si seful Sectiei de Chirurgie Cardiologie interventionala al Spitalului European Polisano, din Sibiu.
29.09.2016
6423


Timp estimat de citire:
2 minute, 4 secundeSlab sau Gras: Excesul ponderal este mentionat ca factor major de risc pentru bolile de inima. Care-i mai exact rolul acestuia in declansarea acestor afectiuni?
Dr. Nicolae Florescu: Obezitatea a devenit o problema globala, atat in randul adultilor, cat si al tinerilor. Se vorbeste practic de o „epidemie” la nivel mondial provocata de excesul ponderal. Acesta este asociat cu numeroase morbiditati, precum boala cardiaca ischemica, diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arteriala si sindromul de apnee in somn. In realitate, obezitatea reprezinta un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare, iar acest risc cardiovascular crescut a fost demonstrat si la copiii obezi.
Slab sau Gras: Descrifrati, va rog, mecanismul prin care dauneaza sistemului cardiovascular.
Dr. Nicolae Florescu: Pe langa alterarea profilului metabolic, acumularea in exces de tesut adipos produce prin ea insasi modificari ale structurii si functiei cardiace. Astfel, obezitatea influenteaza sistemul cardiovascular atat prin intermediul unor factori de risc cunoscuti precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemii, dar si prin mecanisme proprii precum cresterea muncii cordului cu ingrosarea consecutiva a peretilor inimii (hipertrofia de ventricul stang), cresterea masei ventriculului stang, dilatatia atriului stang si eliberarea in circulatie de molecule care intretin un status inflamator cronic. Consecintele pe termen mediu si lung sunt reprezentate de accelerarea aterosclerozei arterelor coronare si de instalarea insuficientei cardiace.
Slab sau Gras: De la cate kilograme in plus incep problemele?
Dr. Nicolae Florescu: In general, se considera ca orice kilogram in plus creste riscul cardiovascular, iar un indice de masa corporala de peste 35 kg/mp este insotit de o crestere semnificativa a riscului de imbolnavire si de deces prin afectiuni cardiovasculare. Astfel, o crestere a indicelui de masa corporala cu peste 50% fata de valorile ideale este insotit de reducerea sperantei de viata, atat la barbati, cat si la femei inregistrandu-se o crestere cu 30% a riscului de deces de orice cauza. Mai mult, excesul ponderal din copilarie si adolescenta lasa urme toata viata; normalizarea greutatii corporale la varsta adulta nu anuleaza cresterea riscului cardiovascular provocata de multele kilograme in plus de la o varsta frageda.

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023