Medic cardiolog: „Orice kilogram in plus creste riscul cardiovascular”
Incidenta bolilor cardiovasculare a atins in Romania cote alarmante in ultimii ani, provocand 60% din totalul deceselor, cu 12% mai mult decat media europeana. O contributie importanta la acest fenomen l-a avut si cresterea ratei supraponderalitatii si obezitatii. Ne-a vorbit despre legatura periculoasa dintre excesul ponderal si bolile de inima dr. Nicolae Florescu, medic primar, specializat in cardiologie interventionala in Marea Britanie. Este doctor in stiinte medicale si seful Sectiei de Chirurgie Cardiologie interventionala al Spitalului European Polisano, din Sibiu.
29.09.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 53 secundeSlab sau Gras: Excesul ponderal este mentionat ca factor major de risc pentru bolile de inima. Care-i mai exact rolul acestuia in declansarea acestor afectiuni?
Dr. Nicolae Florescu: Obezitatea a devenit o problema globala, atat in randul adultilor, cat si al tinerilor. Se vorbeste practic de o „epidemie” la nivel mondial provocata de excesul ponderal. Acesta este asociat cu numeroase morbiditati, precum boala cardiaca ischemica, diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arteriala si sindromul de apnee in somn. In realitate, obezitatea reprezinta un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare, iar acest risc cardiovascular crescut a fost demonstrat si la copiii obezi.
Slab sau Gras: Descrifrati, va rog, mecanismul prin care dauneaza sistemului cardiovascular.
Dr. Nicolae Florescu: Pe langa alterarea profilului metabolic, acumularea in exces de tesut adipos produce prin ea insasi modificari ale structurii si functiei cardiace. Astfel, obezitatea influenteaza sistemul cardiovascular atat prin intermediul unor factori de risc cunoscuti precum hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemii, dar si prin mecanisme proprii precum cresterea muncii cordului cu ingrosarea consecutiva a peretilor inimii (hipertrofia de ventricul stang), cresterea masei ventriculului stang, dilatatia atriului stang si eliberarea in circulatie de molecule care intretin un status inflamator cronic. Consecintele pe termen mediu si lung sunt reprezentate de accelerarea aterosclerozei arterelor coronare si de instalarea insuficientei cardiace.
Slab sau Gras: De la cate kilograme in plus incep problemele?
Dr. Nicolae Florescu: In general, se considera ca orice kilogram in plus creste riscul cardiovascular, iar un indice de masa corporala de peste 35 kg/mp este insotit de o crestere semnificativa a riscului de imbolnavire si de deces prin afectiuni cardiovasculare. Astfel, o crestere a indicelui de masa corporala cu peste 50% fata de valorile ideale este insotit de reducerea sperantei de viata, atat la barbati, cat si la femei inregistrandu-se o crestere cu 30% a riscului de deces de orice cauza. Mai mult, excesul ponderal din copilarie si adolescenta lasa urme toata viata; normalizarea greutatii corporale la varsta adulta nu anuleaza cresterea riscului cardiovascular provocata de multele kilograme in plus de la o varsta frageda.
Slab sau Gras: Care sunt cele mai frecvente afectiuni cardiace asociate obezitatii?
Dr. Nicolae Florescu: Principalele afectiuni cardiace si vasculare asociate obezitatii sunt boala coronariana ischemica, hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca, fibrilatia atriala, accidentul vascular cerebral, insuficienta venoasa cronica, hipertensiunea pulmonanara si boala tromboembolica venoasa, adica tromboza venoasa profunda si tromboembolismul pulmonar.
Slab sau Gras: Cu ce ati compara efortul depus de inima unei persoane obeze?
Dr. Nicolae Florescu: Cordul persoanelor obeze, indiferent de varsta, trebuie sa faca fata unui efort suplimentar. Excesul de kilograme determina cresterea nevoilor metabolice. In consecinta, debitul cardiac si munca inimii cresc, la fiecare bataie cardiaca. Scaderea in greutate prin dieta si exercitii fizice se asociaza cu reducerea efortului cardiac si a tensiunii arteriale, cu ameliorarea neta a respiratiei dificile, a oboselii si a edemelor periferice.
Slab sau Gras: Din experienta, cum se schimba evolutia pacientilor cu boala cardiaca dupa ce scad in greutate? Care a fost cazul care v-a impresionat cel mai mult?
Dr. Nicolae Florescu: Normalizarea ponderala produce o ameliorare a starii de bine si de sanatate a pacientilor. Din experienta personala, am fost impresionat de cazul unui tanar de 35 de ani, cu exces ponderal inca din copilarie si care s-a prezentat cu infarct miocardic acut intins, complicat cu stop cardio-respirator resuscitat. Coronarografia pe care am efectuat-o in urgenta a pus in evidenta blocarea arterei principale a inimii – artera coronara stanga, cu cheaguri de sange. Indepartarea imediata a acestora prin procedura de angioplastie coronariana percutana cu stent a permis restabilirea rapida a circulatiei sangelui. Pacientul si-a revenit complet in cateva ore si externat dupa 7 zile de spitalizare. Evolutia ulterioara a fost excelenta, la medicatia specifica contribuind schimbarea completa a stilului de viata – renuntarea la fumat, schimbarea obiceiurilor alimentare si efortul fizic moderat, care au condus la scaderea in geutate.
Slab sau Gras: Legat de exercitiile fizice, pe care le recomandati cardiacilor?
Dr. Nicolae Florescu: Eforturile fizice de intensitate moderata sunt benefice cardiacilor, intrucat contribuie la ameliorarea performantei cardiovasculare, imbunatatind controlul metabolic si ponderal. Plimbarile, mersul pe bicicleta si inotul sunt activitati fizice recomandate pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, cu limite individuale stabilite in functie de tipul bolii cardiace, severitatea acesteia si a bolilor asociate.
Natalia Talmacec
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024