Forma fizica buna combate riscul genetic de boli cardiovasculare

Timp estimat de citire1 minut, 4 secunde

Persoanele susceptibile din punct de vedere genetic sa sufere de afectiuni cardiovasculare isi pot minimiza riscul de imbolnavire prin dobandirea si mentinerea unei conditii fizice optime.

Concluzia apartine cercetatorilor din cadrul Stanford University School of Medicine care au analizat dosarele medicale a peste 480 de mii de participanti la studiul UK Biobank din Anglia, Scotia si Wales, cu varste de 40-69 de ani, fara un diagnostic de boala cardiovasculara la momentul inrolarii. Pe durata cercetarii au avut loc aproape 21 de mii de evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic, fibrilatie atriala si insuficienta cardiaca. Corelarea datelor, tinand cont de varsta, gen, etnicitate, regiune geografica, status socioeconomic, istoric de diabet, status de fumator, presiune arteriala sistolica, indice de masa corporala si administrarea medicatie hipolipemiante, a scos la iveala asocieri incurajatoare. Mai exact, subiectii cu predispozitie genetica la astfel de boli, dar cu rezistenta aeroba foarte buna, au prezentat o probabilitate cu 49 % mai mica de a dezvolta afectiuni coronariene si cu 60% mai scazuta de a avea fibrilatie atriala, fata de indivizii cu profil genetic similar, dar cu o anduranta cardiorespiratorie suboptimala. Si cei cu o forta de apucare a mainii crescuta au inregistrat o reducere a riscului genetic, prin comparatie cu participantii cu o forta musculara mult mai redusa: cu 36% in cazul bolii coronariene si cu 46% in cazul fibrilatiei atriale.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate