24.04.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundePentru foarte mulți dintre noi, ziua începe cu o cană de cafea aburindă. Aceasta ne ajută să ne trezim și să ne intrăm în ritm, iar de curând oamenii de știință au mai venit cu o veste bună. Ei au stabilit că această licoare neagră ne poate prelungi speranța de viață, însă dacă o preparăm într-un anume fel.
Cafeaua este una dintre cele mai populare, dar și studiate băuturi energizante din lume. Cercetătorii nu contenesc în a o pune sub lupă pentru a-i documenta toate proprietățile și a-i identifica efectele mai puțin dorite. Un recent studiu apărut în „Jurnalul European de Cardiologie Preventivă” a descoperit că modul de preparare a cafelei schimbă foarte mult tot ceea ce se știa despre aceasta.
„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care determină creșterea colesterolului din sânge. Folosirea unui filtru elimină acești compuși și face mai puțin probabilă apariția atacurilor de cord și moartea prematură”, a declarat autorul studiului Dag Thelle, profesor senior în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și Medicină Comunitară al Universității din Göteborg, Suedia.
Lovitură pentru o parte dintre iubitorii de cafea
Deși sunt moduri îndrăgite de preparare a cafelei, fierberea la ibric și utilizarea presei franceze se dovedesc a crește riscul de boli de inimă. Conform rezultatelor studiului sus-menționat, cafeaua nefiltrată, așa cum este cea turcească sau grească, care se prepară prin fierbere la ibric, sau cea făcută într-o presă franceză, conține cantități mai mari de cafestol și kahweol, substanțe chimice care se găsesc în picăturile de ulei ce plutesc pe suprafața cafelei, dar și în sediment. Oamenii de știință atenționează că aceste substanțe pot crește nivelul trigliceridelor și nivelul colesterolului LDL, zis și „rău”, contribuind astfel la apariția evenimentelor cardiovasculare.
Dovezi convingătoare
Noul studiu a monitorizat timp de 20 de ani peste o jumătate de milion de bărbați și femei norvegieni sănătoși cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Rezultatele finale au arătat că obiceiul de a bea cafea fiartă sau presată și nefiltrată a condus la creșterea riscului de deces de cauză cardiovasculară la bărbații de peste 60 de ani. În schimb, consumul cafelei preparate de la filtru s-a asociat cu o creștere a speranței de viață. Concret, față de cei care nu au consumat cafea, cei care aveau obiceiul de a bea cafea filtrată au înregistrat un risc de deces din orice cauză cu 15% mai mic. În cazul lor, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare a scăzut cu 12% la bărbați și cu 20% la femei.
De fapt, studiul a constatat că persoanele care beau una-patru căni de cafea filtrată pe zi prezentau cea mai mică rată de mortalitate.
Sursa: www.cnn.com
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024