6 moduri de a-ti aroma cafeaua, fara pic de zahar!
Desi e vazut adesea drept viciu, consumul cafelei a devenit astazi un modus vivendi. Ne incepem ziua cu ea, ne e alaturi in momentele in care ne preseaza indatoririle de serviciu si avem nevoie de mai multa concentrare, dar si atunci cand cautam un pretext pentru a ne vedea cu prietenii.
12.09.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 38 secundeNu mai incape nicio indoiala, pentru cei mai multi dintre noi, prezenta cafelei in viata de cu zi cu zi este non-negociabila. Si nu ar fi nimic in neregula aici, daca nu am travesti-o, la minut, intr-un desert, prin adaugarea asa-ziselor arome, pline de zahar si calorii. Acestea nu numai ca-si dau aportul la ingrosarea taliei, dar compromit si eficienta licorii negre, intrucat determina un „montagne russe” glicemic. Asadar, mai bine evita-le. Cu atat mai mult cu cat exista alte variante, mai sigure, de a imbogati gustul cafelei, pentru a crea diversitate. Mai jos sunt doar cateva dintre ele.
Scortisoara
Surprinde-ti papilele gustative si receptorii olfactivi, amestecand in cana aburinda de cafea o lingurita de pudra fina de scortisoara. Aroma sa dulce, usor picanta, va atenua notele amare ale bauturii – fara adaos de zahar si calorii. Bonus, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetari in Nutritia Umana a Departamenului American pentru Agricultura (USDA) a aratat ca doar o jumatate de lingurita de scortisoara consumata in fiecare zi imbunatateste sensibilitatea celulelor la insulina, descurajand, astfel, depozitarea grasimilor. Este un efect opus zaharului adaugat!
Pudra de cacao
Dizolvarea unei linguri cu varf de cacao in cafeaua de dimineata este una dintre cele mai simple metode de a beneficia de laudatele flavanoide prezente in ciocolata neagra. Vorbim de un grup de substante cu puternic efect antioxidant, care au rolul de ne proteja celulele organismului de factorii nocivi din mediu si de a creste fluxul sangvin catre inima si creier. Pentru a te bucura de toate acestea, dar si de o savoare fara egal, foloseste un produs neindulcit, cu 100% cacao, de preferat organica si cruda.
Extractul de vanilie
Faci parte din grupul celor care n-ar refuza niciodata o apetisanta Vanilla Latte? Ei bine, nu trebuie sa renunti la aroma ta preferata pentru a tine consumul de zahar sub control. Aminteste-ti, vanilia este exact asta – o aroma, nu o sursa de zaharuri. Drept urmare, pentru a-ti imbata simturile e suficient sa picuri putin extract de vanilie in cana cu cafea. Extractul de vanilie are 0 zahar si 0 calorii. Acum compara cu cele 20 g de zahar si 80 de calorii dintr-o portie de sirop de cafea cu aroma de vanilie. Nu-i asa ca merita schimbarea?!
Cercetarile arata ca bautorii de cafea obisnuiti prezinta un risc mai mic de boli de inima, afectiuni respiratorii, cancer, accident vascular cerebral si diabet zaharat. In mare parte, datorita actiunii antioxidantilor din compozitia boabelor de cafea.
Pudra de nucsoara
Doar o jumatate de lingurita din aceasta mirodenie aduce toate acele vibratii calde si reconfortante ale toamnei, pe care le regasesti de fiecare data cand musti dintr-o delicioasa placinta de dovleac. Asta mai ales daca o adaugi in cafeaua de-abia luata de pe foc impreuna cu un praf de scortisoara si/sau cardamom. Bonus, nucsoara are proprietati antibacteriene si te poate ajuta sa tii la distanta cariile dentare si alte probleme ale cavitatii bucale.
Fulgii de cocos
Ori de cate ori ti se face dor de vacanta si visezi la o evadare din cotidian, apeleaza la acest truc: macina cat mai fin boabele de cafea impreuna cu fulgii de cocos, intr-un raport de 3:1. Vei obtine o cafea cu textura delicata si aroma tropicala, elemente care te vor face sa inchizi ochii de placere si sa simti briza blanda a apelor turcoaz.
Sucul de portocala
¼ espresso rece + ¾ suc de portocale – este o combinatie care face adevarate furori pe Instagram la ora actuala. Poate si pentru ca este destul de aspectuoasa, datorita gradientului sofisticat de portocaliu si cafeniu. Dincolo de faptul ca e in trend, aceasta merita incercata si pentru ca furnizeaza o doza zdravana de vitamina C, iar zaharurile naturale din portocale potenteaza efectul energizant al cafelei. Desigur, poti oricand inversa sau modifica proportiile, in functie de cat de pregnanta vrei sa fie o aroma sau alta.
Siropurile cu arome cresc excesiv nivelul de zahar din sange, care apoi cade la fel de brusc precum a urcat, inducandu-ti o stare de moleseala. Cu alte cuvinte, ajungi sa te simti mai obosit/a decat inainte de a-ti bea cafeaua.
Natalia Talmacec
De ce se recomandă consumul de linte? Cele mai importante beneficii
06.11.2024