Cafeaua: mai mult buna decat rea

Timp estimat de citire2 minute, 53 secunde

Potrivit celor mai recente studii, nu sunt motive pentru care sa va lasati de cafea deoarece aceasta are multe beneficii pentru sanatate. Cafeaua este bautura aromata care se consuma cel mai mult in lume si efectele sale malefice pentru organism au fost contestate.

Cercetatorii sustin ca nu exista nici un motiv pentru a abandona cafeaua deaorece aceasta are mai multe efecte benefice decat nocive. Cafeaua este insa recomandata daca sunteti o persoana sanatoasa. Daca aveti o anumita afectiune este mai bine sa consultati medicul.

Normala sau decofeinizata?
Cofeina este o substanta care are influente asupra sistemului nervos, marind capacitatea mentala si perceptia. Poate cauza insomnie si palpitatii daca este consumata in exces. Cafeaua decofeinizata este supusa unui proces extra pentru a-i fi extrasa o mare cantitate de cafeina. Aceasta substanta nu poate fi extrasa in totalitate, ci intre 85% sI 95%. Totusi, ea nu are tot atatea beneficii pentru sanatate precum cafeaua normala.

Beneficii
Va umple de energie. Conform cercetatorilor, cofeina stimuleaza sistemul nervos, usurand coordonarea, imbunatatind starea de spirit si motivarea personala. De asemenea, mareste energia, rezistenta si rapiditatea si diminueaza oboseala.
Ajuta la concentrare. Studiile recente au demonstrat ca mareste capacitatea de concentrare si a starii de alerta. Prin marirea activitatii mentale, este posibil sa alunge somnul, desi unor persoane le provoaca somnolenta.
Reduce durerea de cap. O ceasca de cafea poate reduce sau elimina durerea de cap datorita tensiunii vselor sanguine de la nivelul creieului dilatate de cafea. De asemenea, favorizeaza efectul analgesic al aspirinei.
Evita coagularea sanguina. In curand se vor folosi formule cu cofeina in elaborarea medicamentelor anticoagulare care cauzeaza atacuri cardiace. Cafeaua nu mareste tensiunea arteriala, nu afecteaza ritmul cardiac si nici nu provoaca atacuri cardiace.
Reduce riscul de aparitie a bolii Parkinson. Cofeina, ca substanta protectoare, poate reduce riscul aparitiei bolii Parkinson, dupa cum releva studiile recente.
Imbunatateste astmul si alergiile. Cofeina dilata bonsiile, reduceand riscul unei crize de astm. Aceasta este substanta principala a multor medicamente pentru astm.
Previne formarea calculilor. Diferite studii au aratat ca o ceasca de cafea in fiecare zi ajuta la prevenirea formarii calculilor renali sI biliari. Cafeaua are un effect diuretic si datorita cresterii volumului de urina, anumite minerale se elimina.
Nu provoaca in mod direct ulcer. Ulcerul este cauzat bacteria helicobacter pylori, nu de cafea. Cafeaua in exces (mai mult de patru cesti pe zi) mareste producerea sucurilor gastrice ce poate provoca leziuni stomacale. Asemenea altor alimente iritante, nu se recomanda daca aveti probleme gastrointestinale.
Diminueaza riscul aparitiei cancerului. Consumarea a mai mult de doua cesti de cafe ape zi previne riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, precum cel de colon deoarece cafeaua contine 300 de substante benefice si antioxidante.
Nu afecteaza sarcina daca se consuma sub doua cesti pe zi.
Previne cariile. Cafeaua ajuta la prevenirea cariilor deoarece evita cresterea bacteriilor la nivelul gurii, daca se bea fara zahar sau lapte.
Diminueaza depresia deoarece cafeaua ete un stimulant natural care aduce energie.
Reduce riscul dezvoltarii diabetului.

Recomandari
Consumul excesiv de cafea poate provoca marirea ritmului cardiac, palpitatii, tensiune arteriala, iritabilitate, anxietate, neliniste, aciditate stomacala, grata, voma. Fiecare dintre noi trebuie sa-si cunoasca reactiile organismului, limitele consumarii cofeinei. Sunt personae care pot bea chiar si sase cafele pe zi, in schimb ce unele nu suporta decat o jumatate de ceasca. O alimentatie sanatoasa nu are nevoie de cofeina, dar consumata cu moderatie nu poate reprezenta nici un risc pentru organism. Daca aveti un organism sanatos, cantitatea moderata este de trei cesti (de 200 ml) de cafea pe zi.

Ana Macovei

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate