Medicamentele pentru slabit, pro si contra

Timp estimat de citire3 minute, 0 secunde

Medicamentele pentru slabit sunt substante care, pe parcusrul anilor, au fost deturnate de catre medici de la prima lor utilitate, ajungand sa fie folosite drept adjuvante terapeutice ale curei de slabire. Prescrierea acestor medicamente a fost mult timp haotica, in momentul de fata aceasta fiind rezervata doar tratamentului obezitatii, care nu a cedat regimului clasic.

Tipuri de medicamente pentru slabit – avantaje si dezavantaje
Anorexigenele reusesc sa-si atinga scopul, dar au foarte multe efecte secundare, nocive pentru sanatate. Primele anorexigene contineau substante apropiate de amfetamine cu rolul de a inhiba centrul foamei din hipotalamus. Insa, aceste substante provoaca adesea o uscaciune a cavitatii bucale, tahicardie, insomnii, ameteli, o anumita euforie si uneori dau dependenta, cand sunt administrate timp indelungat. A doua generatie de anorexigene provoaca efecte excitante mai slabe, dar persistente, ca si efecte adverse se asociaza greata, constipatia si somnolenta, ramanand si riscul de dependenta.

Extractele tiroidiene erau prescrise persoanelor cu insuficienta de secretie. Hormonii tirodieni cresc absorbtia intestinala de glucoza, dar si catabolismul ei tisular si scad sinteza de colesterol, astfel organismul va consuma din rezerve la administrarea acestor produse. Provoaca scaderea masei adipoase, care se asociaza cel mai adesea si cu o scadere a masei musculare. Efectele secundare sunt numeroase, ele antrenand o diminuare a rezistentei musculare la efort, tulburari comportamentale si psihice.

Diureticele sunt folosite in tratarea hipertensiunii arteriale si a consecintelor acesteia. Aceste substante elimina apa, scad tensiunea arteriala, au efect asupra activitatii muschiului cardiac, reducandu-i ritmul contractiilor. Datorita capacitatii lor de a elimina apa, sunt utilizate pentru pierderea in greutate, insa cea care se pierde este apa si nu grasimea. Riscul aparitiei unor tulburari secunadre este foarte mare, precum: senzatia de oboseala, ameteli, probleme cardiace. Acestea pentru ca, odata cu apa, se pierd si saruri minerale cum ar fi: K, Na (potasiu, sodiu).

Noi produse pentru slabit
“Mancatorii de grasime” sau fat-blocker
sunt elaborate pe baza unei fibre alimentare numita citosan, care se presupune ca topeste grasimea si o face neasimilabila. Nu prezinta vreun pericol pentru sanatate si pot fi asociate unui regim de slabire. Rezultatele sunt modeste insa.

Leptina este una dintre moleculele recent studiate de catre cercetatori, care au scos in evidenta, la soarecii suprapoderali, prezenta unei gene susceptibile de a fabrica o proteina – leptina. Se presupune ca leptina are un rol important in reglarea senzatiei de foame, ea avand proprietatea de a transmite centrilor nervosi, in special hipotalamusului, un influx inhibitor in ceea ce priveste consumul unui aliment, avand in acelasi timp un efect accelerator asupra cheltuielilor energetice. Experientele facute pe soareci au aratat ca, in absenta leptinei, acestia se ingrasa, iar injectarea de leptina le provoaca scadere in greutate. Experienta reluata pe om nu a avut rezultate atat de edificatoare. Oamenii obezi prezinta un nivel normal de leptina, uneori chiar mai mare decat al persoanelor neobeze, insa cercetarile continua.

Orlistatul este o substanta care este considerata o adevarata ”mancatoare de grasime”. Grasimile, pentru a putea fi absorbite la nivelul intestinului, trebuie fragmentate, aceasta fractionare facandu-se cu ajutorul enzimei numita lipaza. Orlistatul se prezinta ca o antilipaza cu proprietatea de a inhiba aceasta fragmentare a moleculelor grase, facandu-le neasimilabile. Permite eliminarea prin materiile fecale a 30% din grasimile ingerate in timpul mesei. Este foarte bun asociat unui regim de slabire, fiind indicat persoanelor cu obezitate al carei IMC (indice de masa corporala) este peste 30.

Avand in vedere toate acestea este foarte important ca decizia administrarii unui medicament de slabit sa fie luata impreuna cu medicul dumneavoastra, acesta luand in calcul posibilele efecte adverse, dar si patologia asociata a celui care doreste sa scada in greutate.

 Dr. Laura Bara
Medic medicina sportiva

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate