Produsele light sunt cu adevărat dietetice?
În comerț găsim sucuri și produse alimentare numite "light", denumire care desemnează că zahărul din aceste produse este înlocuit cu îndulcitori artificiali (înlocuitori de zahăr), care reprezintă aditivi chimici. Toate aceste produse pot fi un ajutor în cadrul unei alimentații controlate în vederea pierderii în greutate. Dar consumarea lor fără a ține un regim nu va duce automat la scăderea în greutate.
05.10.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 44 secundeCe sunt îndulcitorii artificiali?
Pe piață se găsesc tot mai multe produse care conțin îndulcitori artificiali, înlocuitori de zahăr. Este cazul multor dulcețuri, compoturi, anumitor deserturi, iaurturilor și sucurilor light. Și, de asemenea, al zaharinei și al altor zaharuri artificiale care se găsesc în comerț sub formă de pudră sau bucățele și destinate consumului cotidian.
Există mai multe tipuri de îndulcitori artificiali care se găsesc în aceste produse și care sunt autorizate de către legislația europeană.
Învățați să citiți eticheta! Iată lista acestora și codul lor european:
- aspartam (951)
- acesulfam de potasiu (E950)
- ciclamati (E952)
- zaharină (E954)
- taumatina (E957)
- neoesperidina(E959).
De notat că pe produsele care conțin aspartam trebuie să existe și mențiunea “conține fenilalanină”, acest mesaj fiind destinat persoanelor care suferă de fenilcetonurie – o boală genetică rară.
Mai există de asemenea și poliolii care sunt false zaharuri și fac de fapt parte din grupa alcoolilor. Aceștia sunt: sorbitol (E420), manitol (E421), xilitol (E967), maltitol (E965), isomalt (E953), lactitol (E966). Rețineți că aceste produse, care conțin polioli, trebuie să conțină și mențiunea: ”un consum excesiv poate avea efecte laxative.”
Cum să înlocuim zahărul?
Bomboane, ciocolată, biscuiți, băuturi carbogazoase, pe toate le putem găsi astăzi și sub forma produselor “fără zahăr” = light.
Există 2 categorii foarte diferite de îndulcitori:
- îndulcitorii de masă sau de schimb care aduc calorii: aceștia sunt poliolii (malitol., xilitol)
îndulcitorii puternici care au o putere de indulcire foarte mare comparativ cu zaharoza (numele științific al zahărului)
Dacă căutați un gust dulce fără aport caloric , căutați acele produse care conțin îndulcitori puternici.
Poliolii
Se găsesc în special în gumele de mestecat “fără zahăr’, aduc calorii, dar au proprietatea importantă că nu sunt cariogene, adică nu favorizează apariția cariilor, așa cum zahărul o face (sorbitol, xilitol, maltitol).
Avantaje și inconveniente: se admite că aceste substanțe aduc în jur de 2,5 kcal/g, dar această valoare energetică variază în funcție de momentul în care poliolii sunt ingerati (între mese sau în timpul acestora). Sunt ușor digerabili și aduc mai puțin zahăr în circulație. Ingestia lor duce la o creștere mai mică a glicemiei decât ar face-o o cantitate echivalentă de zahăr.
Din pricină că digestia lor este incompletă și fermentează în colon, pot provoca tulburări digestive : meteorism abdominal, balonări, dureri și eventual diaree, ceea ce presupune limitarea cantității pe care o putem consuma. Pe eticheta produselor care conțin polioli este obligatoriu un astfel de avertisment.
Bomboanele, guma de mestecat și pastilele contra durerilor de gât sunt principalele produse care fac uz de aceste substanțe.
ATENȚIE! Eticheta “fără zahăr”nu înseamnă că ele nu conțin glucide, ci pur și simplu nu conțin zahăr.
Indulcitorii puternici
Au o mare capacitate de îndulcire, de 300 până la 400 de ori mai mare decât cea a zahărului. Nu aduc calorii prin aportul lor sau, mai exact, aportul de calorii este foarte slab țînând cont de micile cantități utilizate. Este vorba despre aspartam, zaharină și de acesulfam de potasiu. Acestea sunt cele mai cunoscute.
Îndulcitorii fără calorii
Îndulcitorii artificiali se numesc astfel și sunt utilizați de către consumatori în cunoștință de cauză pentru a îndulci cafeaua, ceaiul sau căpșunele. Aceștia au gustul zahărului, fără a conține calorii.
Băuturile dulci, fără zahăr: aceste tipuri de băuturi îndulcite cu aspartam, acesulfam de potasiu sau zaharină există de relativ puțin timp pe piață, folosirea lor în Europa fiind autorizată abia în 1988. Sunt desemnate prin cuvântul “light”.
În locul zahărului tradițional se utilizează unul sau doi îndulcitori puternici, iar aportul caloric al acestor băuturi este aproape nul.
Astfel, o băutură răcoritoare cu cola aduce 100 grame de zahăr la litru, adică 400 Kcal, pe când omologul său light nu aduce calorii deloc.
Putem consuma produse light în timpul unui regim?
Eticheta light nu va asigura o slăbire rapid. Dar dacă mâncați de trei ori mai multe produse în care zahărul este înlocuit, nu numai că nu slăbiți, dar riscați să dezvoltați tulburări de comportament alimentar.
Mențiunea “fără zahăr” semnifică faptul că produsul nu conține zahăr, dar acesta poate fi înlocuit de către alte substanțe, cum ar fi poliolii (cazul gumei de mestecat și a bomboanelor), ceea ce însemnă aport caloric.
Este eficace înlocuirea zahărului din regim?
Se știe că lipidele aduc un aport energetic de 9 kcal pentru un gram de lipide, proteinele – 4kcal și glucidele(zaharurile) – 4 kcal pentru un gram.
Când începem un regim, obiectivul este să diminuăm aportul energetic. De aceea, diminuarea zahărului în alimenatie este eficace într-un regim, dar rezultate mai rapide se constată dacă reducem lipidele din alimentație.
Trebuie să facem diferența între aport nutritiv și aport energetic. Este normal să zicem despre aspartam că nu are calorii, pentru că nu este vorba despre un nutriment. Este un îndulcitor destinat să fie”fără calorii”și să asigure gustul dulce al produselor.
Este important ca persoanele supraponderale – care încep un regim de slăbire – să poată păstra gustul dulce al zahărului, chiar dacă acesta este artificial. Altfel, se pot decompensa rapid și pot renunta la regim în mod repetat, slăbind din ce în ce mai greu și punând alte kilograme peste cele inițiale. Concluzia? Produsele cu îndulcitori sunt folositoare într-o cură de slăbire, chiar dacă circulă zvonuri privind riscurile pentru sănătate ale aspartamului.
Ciocolata light are mai puține calorii decât cea clasică?
În mod curios nu. Această deoarece zahărul este înlocuit prin polioli și uneori prin grăsimi, produsul ajungând la fel de caloric ca și cel clasic.
Dintre îndulcitorii artificiali, cel mai folosit este aspartamul. Se pune întrebarea dacă acesta, că și alți înlocuitori de zahăr, sunt nocivi pentru sănătate. După legislația europeană, aspartamul este clasat ca aditiv alimentar și, după teste riguroase, a fost declarat ca fiind fără pericol pentru marele public.
Dr.Laura-Margareta Bara
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com
Erorile din alimentație
07.01.2024