Produsele light sunt cu adevarat dietetice?
In comert gasim sucuri si produse alimentare numite "light", denumire care desemneaza ca zaharul din aceste produse este inlocuit cu indulcitori artificiali (inlocuitori de zahar), care reprezinta aditivi chimici. Toate aceste produse pot fi un ajutor in cadrul unei alimentatii controlate in vederea pierderii in greutate. Dar consumarea lor fara a tine un regim nu va duce automat la scaderea in greutate.
07.12.2011
12718


Timp estimat de citire:
5 minute, 2 secundeCE SUNT INDULCITORII ARTIFICIALI?
Pe piata se gasesc tot mai multe produse care contin indulcitori artificiali, inlocuitori de zahar. Este cazul multor dulceturi, compoturi, anumitor deserturi, iaurturilor si sucurilor light. Si, de asemenea, al zaharinei si al altor zaharuri artificiale care se gasesc in comert sub forma de pudra sau bucatele si destinate consumului cotidian.
Exista mai multe tipuri de indulcitori artificiali care se gasesc in aceste produse si care sunt autorizate de catre legislatia europeana.
Invatati sa cititi eticheta! Iata lista acestora si codul lor european:
- aspartam (951)
- acesulfam de potasiu (E950)
- ciclamati (E952)
- zaharina (E954)
- taumatina (E957)
- neoesperidina(E959).
De notat ca pe produsele care contin aspartam trebuie sa existe si mentiunea “contine fenilalanina”, acest mesaj fiind destinat persoanelor care sufera de fenilcetonurie – o boala genetica rara.
Mai exista de asemenea si poliolii care sunt false zaharuri si fac de fapt parte din grupa alcoolilor. Acestia sunt: sorbitol (E420), manitol (E421), xilitol (E967), maltitol (E965), isomalt (E953), lactitol (E966). Retineti ca aceste produse, care contin polioli, trebuie sa contina si mentiunea: ”un consum excesiv poate avea efecte laxative.”
CUM SA INLOCUIM ZAHARUL?
Bomboane, ciocolata, biscuiti, bauturi carbogazoase, pe toate le putem gasi astazi si sub forma produselor “fara zahar” = light.
Exista 2 categorii foarte diferite de indulcitori:
1.indulcitorii de masa sau de schimb care aduc calorii: acestia sunt poliolii (malitol., xilitol)
2. indulcitorii puternici care au o putere de indulcire foarte mare comparativ cu zaharoza (numele stiintific al zaharului)
Daca cautati un gust dulce fara aport caloric , cautati acele produse care contin indulcitori puternici.
Poliolii
Se gasesc in special in gumele de mestecat “fara zahar’, aduc calorii, dar au proprietatea importanta ca nu sunt cariogene, adica nu favorizeaza aparitia cariilor, asa cum zaharul o face (sorbitol, xilitol, maltitol).
Avantaje si inconveniente: se admite ca aceste substante aduc in jur de 2,5 kcal/g, dar aceasta valoare energetica variaza in functie de momentul in care poliolii sunt ingerati (intre mese sau in timpul acestora). Sunt usor digerabili si aduc mai putin zahar in circulatie. Ingestia lor duce la o crestere mai mica a glicemiei decat ar face-o o cantitate echivalenta de zahar.
Din pricina ca digestia lor este incompleta si fermenteaza in colon, pot provoca tulburari digestive : meteorism abdominal, balonari, dureri si eventual diaree, ceea ce presupune limitarea cantitatii pe care o putem consuma. Pe eticheta produselor care contin polioli este obligatoriu un astfel de avertisment.
Bomboanele, guma de mestecat si pastilele contra durerilor de gat sunt principalele produse care fac uz de aceste substante.
ATENTIE! Eticheta “fara zahar”nu inseamna ca ele nu contin glucide, ci pur si simplu nu contin zahar.
dulcitorii puternici
Au o mare capacitate de indulcire, de 300 pana la 400 de ori mai mare decat cea a zaharului. Nu aduc calorii prin aportul lor sau, mai exact, aportul de calorii este foarte slab tinand cont de micile cantitati utilizate. Este vorba despre aspartam, zaharina si de acesulfam de potasiu. Acestea sunt cele mai cunoscute.
Indulcitorii fara calorii:
Indulcitorii artificiali se numesc astfel si sunt utilizati de catre consumatori in cunostinta de cauza pentru a indulci cafeaua, ceaiul sau capsunele. Acestia au gustul zaharului, fara a contine calorii.
Bauturile dulci, fara zahar: aceste tipuri de bauturi indulcite cu aspartam, acesulfam de potasiu sau zaharina exista de relativ putin timp pe piata, folosirea lor in Europa fiind autorizata abia in 1988. Sunt desemnate prin cuvantul “light”.
In locul zaharului traditional se utilizeaza unul sau doi indulcitori puternici, iar aportul caloric al acestor bauturi este aproape nul.
Astfel, o bautura racoritoare cu cola aduce 100 grame de zahar la litru, adica 400 Kcal, pe cand omologul sau light nu aduce calorii deloc.
(intertitlu) Putem consuma produse light in timpul unui regim?
Eticheta light nu va asigura o slabire rapid. Dar daca mancati de trei ori mai multe produse in care zaharul este inlocuit, nu numai ca nu slabiti, dar riscati sa dezvoltati tulburari de comportament alimentar.
Mentiunea “fara zahar” semnifica faptul ca produsul nu contine zahar, dar acesta poate fi inlocuit de catre alte substante, cum ar fi poliolii (cazul gumei de mestecat si a bomboanelor), ceea ce insemna aport caloric.
ESTE EFICACE INLOCUIREA ZAHARULUI DIN REGIM?
Se stie ca lipidele aduc un aport energetic de 9 kcal pentru un gram de lipide, proteinele – 4kcal si glucidele(zaharurile) – 4 kcal pentru un gram.
Cand incepem un regim, obiectivul este sa diminuam aportul energetic. De aceea, diminuarea zaharului in alimenatie este eficace intr-un regim, dar rezultate mai rapide se constata daca reducem lipidele din alimentatie.
Trebuie sa facem diferenta intre aport nutritiv si aport energetic. Este normal sa zicem despre aspartam ca nu are calorii, pentru ca nu este vorba despre un nutriment. Este un indulcitor destinat sa fie”fara calorii”si sa asigure gustul dulce al produselor.
Este important ca persoanele supraponderale – care incep un regim de slabire – sa poata pastra gustul dulce al zaharului, chiar daca acesta este artificial. Altfel, se pot decompensa rapid si pot renunta la regim in mod repetat, slabind din ce in ce mai greu si punand alte kilograme peste cele initiale. Concluzia? Produsele cu indulcitori sunt folositoare intr-o cura de slabire, chiar daca circula zvonuri privind riscurile pentru sanatate ale aspartamului.
CIOCOLATA LIGHT ARE MAI PUTINE CALORII DECAT CEA CLASICA?
In mod curios nu. Aceasta deoarece zaharul este inlocuit prin polioli si uneori prin grasimi, produsul ajungand la fel de caloric ca si cel clasic.
Dintre indulcitorii artificiali, cel mai folosit este aspartamul. Se pune intrebarea daca acesta, ca si alti inlocuitori de zahar, sunt nocivi pentru sanatate. Dupa legislatia europeana, aspartamul este clasat ca aditiv alimentar si, dupa teste riguroase, a fost declarat ca fiind fara pericol pentru marele public.
Medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
19.11.2020