03.10.2017
Timp estimat de citire:
1 minut, 6 secundeMaslinele sunt si ele fructe oleaginoase, dar putin mai… deosebite. Noi suntem mai degraba tentati sa numim asa marea familie formata din alune, arahide, migdale, nuci, nuci de Brazilia, macadamia etc. Unele sunt rare si scumpe si le-am descoperit in tara noastra abia in ultimii ani. Exotice sau autohtone, toate au o trasatura comuna: nivelul caloric foarte, foarte ridicat. Sa fie rau?! Intr-o cura de slabire cu certitudine da, dar exista si avantaje, pe care le poti exploata daca stii sa procedezi inteligent: caloriile vin din procentul ridicat de grasimi. Sunt insa grasimi sanatoase, esentiale si nesaturate, fara colesterol, acompaniate de un nivel ridicat de fibre.
Poti consuma cateva alune, nuci, migdale (5-6, maximum 10) cu o jumatate de ora inainte de masa, pentru a „taia” putin pofta de mancare. In plus, primesti grasimi de care oricum ai nevoie, ca si o intreaga pleiada de nutrienti oferita de aceasta categorie de alimente.
Oamenii de stiinta au observat ca exista un asa-zis „paradox al fisticului”. Anume, au observat ca un grup de persoane care a mancat o anumita cantitate de fistic ce a adus calorii peste necesitati nu a avut sporul ponderal asteptat, ci unul mult mai mic sau nul. Unde sa se fi dus caloriile?! Probabil datorita cantitatii mari de fibre, o buna parte din ele nu au fost absorbite.
Este sau nu orezul expandat o gustare sănătoasă?
24.04.2024