Alimentația și diabetul: 3 priorități pentru reducerea riscului

Timp estimat de citire1 minut, 40 secunde

Legumele, fructele și cereale integrale trebuie să constituie o parte importantă a meniului zilnic. Oamenii de știință susțin că aceste trei tipuri de alimente reduc semnificativ riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.  Conform acestora, chiar și o creștere moderată a consumului poate produce beneficii reale.

Știm cu toții câte de importantă este alimentația în menținerea sănătății. Ei bine, o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, a vrut să evalueze mai precis impactul acesteia și a demarat un amplu studiu ce a implicat aproximativ 20.000 de persoane din mai multe țări europene. Într-o primă etapă, acestea au fost rugate să completeze un chestionar detaliat privind obiceiurile lor alimentare. Ulterior, cercetătorii au efectuat teste de sânge pentru a determina nivelul de vitamina C și carotenoizi, doi indicatori destul de preciși ai consumului de fructe și legume.

Rezultatele încurajatoare

Analiza datelor a arătat clar că persoanele cu cel mai mare consum de fructe și legume prezintă cel mai mic risc de a dezvolta diabet. În cazul lor probabilitatea de a dezvolta boala este cu aproximativ 50% mai scăzută decât în cel al subiecților care mănâncă rar fructe și legume.

S-a observat că fiecare porție zilnică suplimentară de aproximativ 70 g corespunde unei reduceri a riscului de aproximativ 25%. O constatare similară a fost făcută și pentru cerealele integrale, de data aceasta pe baza unui studiu american. S-a stabilit o diferență de 30% între riscul înregistrat de cei care consumă frecvent cereale integrale și cei care stau cel mai prost la acest capitol.

 „Simplul fapt de a-ți îmbogăți dieta prin aporturi suplimentare, chiar modeste, de fructe și legume poate contribui la prevenirea diabetului zaharat de tip 2. Este vorba de un mic efort pentru un beneficiu potențial major”, au concluzionat autorii cercetării europene.

Concluziile studiului au fost publicate în revista BJM (British Medical Journal), publicație de specialitate, editată sub egida Asociaţiei Medicale Britanice.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate