Recunoaște și combate în mod eficient astenia
Dacă te simți fără pic de vlagă, ai capul greu și gândurile aiurea, iar starea nu-i de ieri de azi, cel mai probabil, te numeri printre victimele asteniei. Din fericire, ai dreptul la revanșă, iar modalitățile prin care te poți redresa și contraataca nu sunt puține la număr. Important este să le cunoști, ca să poți acționa la timp. Cu astenia nu-i de glumit!
25.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 22 secundeSoarele e din ce în ce mai îndrăzneț, înfloresc grădinile, ceru-i ca oglinda și, pe cale de consecință, ar trebui să debordăm de voioșie. Ei bine, tabloul primăverii nu-i chiar atât de senin pe cât ni-l descriu poeții. Cel puțin pentru cei aproximativ 40% dintre oameni, care, potrivit estimărilor medicilor, sunt afectați într-o măsură sau alta de astenie. Vorbim de acea stare în care îți simți corpul greu și nu ai chef de nimic.
Pentru că au o vulnerabilitate fizică și emoțională mai mare, femeile sunt mai predispuse la a dezvolta astenie de primăvară, prin comparație cu bărbații. Studiile au arătat în cazul lor riscul ar fi de două ori mai mare.
Evaluează-ți simptomele
Cum îți dai seama că-i astenie și nu altceva? Iei o foaie și un pix și începi să bifezi:
- oboseală accentuată, permanentă și nejustificată (chiar dacă dormi șapte-opt ore pe noapte)
- nervozitate și iritabilitate
- stare de sfârșeală, mai ales în jurul orelor 10-11 dimineața
- scăderea puterii de concentrare, randament scăzut la locul de muncă
- dureri de cap supărătoare
- amețeli și palpitații
- apatie și lipsa interesului pentru activitățile de zi cu zi
- probleme de alimentație, cu scăderea sau creștere în greutate
- senzații de „nod în gât” și nevoia de a plânge relativ frecvent
- sentimente de inutilitate și lipsă de sens
- apetit sexual scăzut
- problemele nu apar la analizele medicale
În cazul în care cumulezi chiar și două-trei dintre semnele enumerate, diagnosticul este aproape cert. La fel și faptul că măsurile de combatere trebuie aplicate fără amânare.
Începe lupta cu astenia încă de la prima oră
De cum te ridici dimineața din pat, bea, pe stomacul gol, un pahar cu apă cu puțin suc de lămâie sau un suc de fructe sau legume proaspăt stors în care ai pus o linguriță de polen și una de miere. Și mai bine ar fi dacă ai apela la întreg arsenalul oferit de apicultură: propolis, păstură și lăptișor de matcă. Excelentă, la prima oră, este și drojdia de bere. Aceasta conține vitaminele din grupul B, care au un rol esențial în gestionarea asteniei, datorită efectelor tonice asupra sistemului nervos, dar și asupra celui imunitar.
Mare atenție la ce alegi să pui în farfurie
Evită grăsimile, alcoolul, prăjelile și produsele rafinate de tipul făinii albe și a zahărului, dacă nu vrei ca starea de epuizare să se accentueze. Organismul consumă o cantitate mare de energie pentru a le metaboliza, fără a obține substanțele nutritive de care are nevoie pentru a funcționa optim. Mizează, în schimb, pe consumul alimentelor cu aport considerabil de vitamine și minerale. Exemple bune în acest sens sunt cerealele integrale, în special cele germinate, sfecla roșie, morcovul, merele, ciupercile, nucile, spanacul, ștevia, leurda și urzicile.
Ia-ți în serios astenia și nevoia de odihnă
Deoarece în timpul somnului organismul se reface și acumulează energie, este foarte important să-ți respecți orele de odihnă. Așadar, încearcă să-ți organizezi timpul în așa fel încât la ora 23.00, cel târziu, să fii în pat cu lumina stinsă.
De asemenea, dacă ai posibilitatea, fă o pauză de 10-20 de minute, în timpul zilei, la orizontală. Nu-i deloc o glumă. Studiile științifice au demonstrat că un pui de somn redresează creierul și îmbunătățește atenția și capacitatea de concentrare, ceea ce înseamnă că vei reuși să rămâi pe poziții până la finalul zilei.
Ridică-te și fă mișcare
Deși odihna este necesară, aceasta nu înseamnă că trebuie să te retragi în pături și să te tolănești toată ziua. Pentru a pune definitiv astenia pe fugă, trebuie să fugi și tu! Nimic nu te poate energiza mai bine decât un program de exerciții ușoare, practicat zi de zi, mai ales în aer liber.
Chiar și dacă alegi să faci o simplă plimbare, la pas domol, tot e bine. Vei pune în mișcare sângele și te vei oxigena optim, iar dacă te fură peisajul și-ți apare un zâmbet pe chip – e perfect. E un semn clar că astenia bate în retragere.
Un ajutor neprețuit în astenie oferă Benesio Tonico Forte. Acest supliment alimentar crește nivelul de enrgie și echilibrează sistemul nervos. Conține 4 aminoacizi (Arginină, Fosfoserină, Glutamină, Asparagină) și vitamina B12, care împreună stimulează funcțiile organismului. Se administrează foarte simplu, câte un flacon buvabil între mese. Este un produs fără zahăr!
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024