Glucoza crescută din sânge, semnal de alarmă

Timp estimat de citire2 minute, 47 secunde

O cantitate prea mare de glucoză în sânge este numită hiperglicemie și este unul dintre semnele diabetului. În timp, nivelul crescut al glucozei din sânge poate produce probleme grave la nivelul ochilor, rinichilor, inimii, nervilor și vaselor de sânge.

Glucoza este o glucidă (un carbohidrat) pe care corpul îl obține din alimente. Glucoza este folosită pentru energie, fiind transportată de sânge către celule. Pentru a pătrunde în interiorul celulelor, glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas. Le persoanele cu diabet, insulina fie este insuficientă sau nu este produsă deloc (diabet de tip 1), fie organismul are probleme în a o utiliza (diabet de tip 2). Când insulina nu își poate îndeplini rolul, glucoza se va aduna în sânge.

Noțiuni de bază despre glicemie…

Cantitatea de glucoză din sânge este ceea ce se numește glicemie. O cantitate prea mare de glucoză în sânge este numită hiperglicemie, o cantitate prea mică – hipoglicemie. Nivelul de glucoză prea ridicat sau prea scăzut dăunează organismul  și duce la senzații neplăcute și stare de rău. Pentru a te simți bine nivelul glicemiei trebuie să rămână constant, mai ales dacă suferi de diabet. Diabeticii trebuie să își măsoare constant nivelul glicemiei, folosind glucometre. Pentru un adult sănătos, glicemia trebuie să se situeze între 70 și 100 mg/dl. Valorile considerate nepericuloase pentru adultul diabetic sunt: 90-130 mg/dl dimineața, înainte de micul dejun; 90-130 mg/dl înainte de mese; sub 180 la 2 ore după masă. Pentru a afla cu certitudine care sunt limitele tale, discută cu medicul diabetolog. 

Hiperglicemia

Hiperglicemia este un simptom al diabetului și dacă este identificată în urma analizelor de sânge se impune evaluarea stării de sănătatea și vizita la medicul specialist. În cazul persoanelor diagnosticate deja cu diabet, hiperglicemia poate apărea din cauză că:

 • Ai mâncat prea mult;
 • Ai consumat o cantitate prea mare de carbohidrați;
 • Nu ți-ai făcut injecția cu insulină;
 • Nu ți-ai luat medicația recomandată;
 • Ai o altă afecțiune sau o infecție;
 • Treci printr-o perioadă stresantă;
 • Nu ți-ai făcut exercițiile fizice obișnuite.

Glicemia ridicată este mai greu de resimțit. Cea scăzută vine cu simptome mai pregnante. Dar, dacă nivelul glicemiei este foarte ridicat, poți resimți următoarele simptome:

 • Dureri de cap;
 • Tulburări de vedere;
 • Sete;
 • Foame;
 • Tulburări gastrice;
 • Urinare frecventă;
 • Piele uscată, iritată

Simptomele nu pot indica cu precizie creșterea glicemiei, de aceea singurul mod de a ști cu siguranță este acela de a o măsura. Creșterea pronunțată a glicemiei sau nivelul ei foarte ridicat pentru o perioadă lungă poate cauza complicații grave. Este vorba în principiu de două condiții:

 • Cetoacidoza diabetică – din cauza lipsei insulinei corpul începe să-și descompună propria grăsime pentru energie. Acest proces generează corpi cetonici care se acumulează în sânge. Această problemă, lăsată netratată, poate duce la comă diabetică.
 • Starea hiperosmolară hiperglicemică – apare când glicemia este peste 600 mg/dl și poate duce la deshidratare și comă, constituind urgență medicală.

GlucoSuport de la Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la menținerea glicemiei în limite normale.

Consultant: Dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentației și nutriție

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Articole recomandate

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate