Intoleranta la lactoza – ce este si cum se trateaza
Intoleranta la lactoza este una din cele mai raspandite intolerante alimentare intalnite la om. Si aceasta desi consumul de lapte este un obicei vechi, care a aparut odata cu trecerea omului de la statutul de vanator-culegator, la cel de agricultor si crescator de animale, ceea ce inseamna ca organismul nostru ar fi avut timp sa se adapteze. Lucrurile sunt insa putin mai complicate.
31.01.2014
6149


Timp estimat de citire:
2 minute, 15 secundeAfla ce este si cum se trateaza intoleranta la lactoza!
Oamenii nu se nasc decat exceptional intoleranti la lactoza. Mai mult, bebelusul intolerant de la nastere avea in trecut sanse aproape nule de supravietuire, pe cand astazi are la dispozitie preparate dietetice adecvate. Evolutia ulterioara ne face vulnerabili la aceasta intoleranta. Multi copii devin intoleranti la ablactare (cand sunt intarcati), exact cand incep sa primeasca lapte de vaca. Iar mai tarziu intoleranta la lactoza poate sa apara dintr-o multime de cauze, de la inflamatii specifice, la inflamatii nespecifice intestinale.
Cauzele instalarii intolerantei la lactoza
Asta inseamna ca orice proces inflamator al peretelui intestinal poate determina intoleranta, de la o banala viroza intestinala, pana la afectiuni serioase, de tipul bolii Crohn sau al tuberculozei intestinale. Mai des, copiii si tinerii fac intoleranta dupa toxiinfectii alimentare, dupa ce s-au contaminat cu Giardia Lamblia sau cu alti paraziti intestinali, iar adultii fac intoleranta daca exagereaza cu consumul de alcool. O alta cauza foarte frecventa este lipsa indelungata a consumului de lapte. Unii copii, dupa diversificarea alimentatiei, nu mai beau lapte, preferand carnea si oul. Daca parintele nu insista sa se bea lapte, lactoza nu va mai putea fi digerata, aparand intoleranta. Asa ceva poate pati si adultul, care adesa considera laptele o mancare pentru copii si renunta sa il mai bea. Dupa care, la un moment dat, la reluarea consumului, constata ca are probleme.
Lactaza, enzima „vinovata”
Cauza tuturor dificultatilor este o enzima, lactaza, care digera lactoza si care se gaseste in peretele vilozitatilor intestinale. Lactaza este o enzima vulnerabila, care se distruge temporar atunci cand intestinul este inflamat si care nu se mai sintetizeaza atunci cand nu se consuma regulat lactoza. S-a constatat si ca populatiile care traditional beau lapte (in nordul Europei, in Asia centrala) fac foarte rar intoleranta, pe cand altele, care nu au „antecedente” prea apropiate de crescatori de animale si, istoric, nu sunt mari consumatori de lapte, fac mult mai des.
Intoleranta la lactoza se manifesta prin lipsa digestiei acesteia, cu diaree, balonare si flatulenta la scurt timp dupa consumul de alimente ce contin lactoza.
Solutia o reprezinta, in general, tratarea afectiunii care a provocat intoleranta (multi copii bolnavi de giardiaza scapa de intoleranta dupa ce se trateaza parazitoza), consumul regulat de lapte si folosirea de suplimente.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Ce fructe pot consuma persoanele cu diabet
06.02.2021