Diabetul zaharat, ameliorat de efortul fizic
Știm cu toții că diabetul zaharat este o problemă majoră de sănătate. În fiecare an, la nivel mondial, tot mai mulți oameni se confruntă cu diabet. Majoritatea pacienților cu diabet tip 2 sunt supraponderali, unii chiar obezi. În cursul unui program de scădere în greutate, efortul fizic este una din componentele de bază.
19.01.2024
Timp estimat de citire:
3 minute, 50 secundeCe tip de efort le este recomandat diabeticilor? În cele mai multe cazuri, diabetul (atât de tip 1, cât și de tip 2) este asociat cu boli cardiovasculare, neuropatie periferică, neuropatie diabetică, boli vasculare periferice, boli renale și retinopatie. Diabeticul este un pacient al cărui răspuns la diverse modificări ale unor constanțe biologice este diferit, ceea ce ridică anumite probleme speciale.
Efort fizic moderat și adaptat
Exercițiul fizic ajută la îmbunătățirea calității vieții, scăderea riscului de apariție a unor complicații și poate ajuta la un mai bun control al simptomelor de diabet zaharat. Ceea ce trebuie știut însă este că efortul fizic trebuie să fie moderat și adaptat fiecăruia. Nu există o „rețetă” valabilă pentru toți diabeticii. Este indicat un minimum de 30 de minute de antrenament zilnic. Durata exercițiilor fizice va fi stabilită în funcție de nivelul inițial de toleranță și de patologia asociată. Se va începe, acolo unde este cazul, chiar cu eforturi mici, de câteva minute (5-10 minute).
Recomandări de activitati fizice pentru persoanele cu diabet
Atunci când un diabetic dorește să înceapă un progam de exerciții fizice regulat este indicat să respecte următoarele:
- Pregătirea pentru exercițiul fizic începe cu 10-15 minute de încălzire, care va permite acomodarea sistemelor respirator, circulator și musculoligamentar la efort;
- Efortul nu se întrerupe brusc, ci tot prin 10-15 minute de exercițiu ușor, exclusiv aerob, pentru a permite revenirea organismului la starea de repaus relativ;
- Efortul nu va fi făcut în timpul perioadelor de vârf ale secretiei insulinei, ci în cursul dimineții (contraindicat seara celor cu diabet de tip 1) și nu înainte de masa de dimineață (după aproximativ 1-2 ore după);
- Dacă nu ați mai făcut sport, trebuie să începeți gradat, cu exerciții ușoare și de scurtă durată;
- Pentru persoanele sedentare, un antrenament eficient este mersul pe jos, cu creșterea distanței parcurse zilnic într-o primă etapă, urmată apoi de creșterea ritmului;
- Înaintea începerii antrenamentului este necesară măsurarea tensiunii arteriale. În cazul persoanelor mai în vârstă sau care suferă de hipertensiune, sunt indicate un consult cardiologic și teste de efort.
Nu neglijați aspectele de igienă și hipoglicemia
Atunci când vă antrenați, acordați o atenție deosebită încălțămintei și igienei piciorului! Alegeți pantofii de sport comozi, suficient de largi, cu talpă flexibilă, căptușiți cu materiale naturale. Piciorele trebuie spălate și inspectate cu grijă pentru a observa dacă apar leziuni, inrosiri ale pielii etc. Diabeticul nu simte mereu durerea, mai ales la nivelul extremităților și aceasta duce de multe ori la apariția complicațiilor.
Hainele trebuie să fie din fibre naturale, adaptate temperaturii la care se desfășoară efortul fizic, deoarece termoreglarea (pierderea sau producerea căldurii corpului) la unii diabetici nu funcționează normal.
Cea mai frecventă problemă în cursul exercițiilor este hipoglicemia. Purtați o brățară (sau o insignă, ceva ce poate fi remarcat cu ușurință) pe care să scrie că suferiți de diabet. Încercați să aveți la îndemână alimente care să conțină carbohidrați și nu ignorați semnele de hipoglicemie. Dacă apar, încetați efortul. Ideal este ca înainte, în timpul și după efortul fizic să vă măsurați glicemia.
Iată câteva simptome ale hipoglicemiei: transpirații, slăbiciune, senzație de foame, vedere neclară. În lipsa tratamentului, hipoglicemia devine profundă și duce la confuzie, vorbire neclară și pierderea cunoștinței.
Sporturile care pot fi practicate de persoanele care suferă de diabet sunt: joggingul, ciclismul, handbalul, fotbalul, baschetul, voleiul, tenisul, dansul, înotul. Nu sunt recomandate diabeticului eforturile de intensitate crescută și care solicită foarte mult aparatul cardiovascular.
Exercițiul ales cu atenție și bine dozat este un aliat al sănătății organismului, dar el poate deveni un dușman dacă-i încălcăm regulile de bază.
Diabet mellitus tip 2 - ce înseamnă și ce implică tratamentul
02.09.2024