Cum să tai din calorii pentru a slăbi în siguranță

Timp estimat de citire2 minute, 13 secunde

Ca să declanșezi și să susții procesul de slăbire trebuie să mănânci mai puțin decât obișnuiești. Mai exact, să reduci aportul de calorii. Pare simplu, însă doar la prima vedere. În realitate, operațiunea este o adevărată artă, dar și știință în același timp.

Primul pas, esențial pentru succesul demersului tău, este să afli de câte calorii are nevoie organismul tău pentru a-și desfășura corect activitățile. În acest sens, e necesar să-ți calculezi rata metabolică bazală (RMB), adică numărul de calorii pe care corpul tău le arde în stare de repaus. Această valoare este determinată de o mulțime de factori, așa ca sexul, vârsta, înălțimea, masa musculară, predispoziția genetică și chiar greutatea organelor interne. De aceea, pentru o precizie cât mai mare, e indicat să  consulți un medic nutriționist și să faci o testare specifică. Desigur, poți folosi calculatoarele disponibile în mediul online sau pe diverse aplicații.

Următorul pas

Odată ce cunoști indicele RMB, tot ce trebuie să faci e să adaugi energia consumată prin mișcare, înmulțindu-l cu cifra corespunzătoare categoriei în care te încadrezi în funcție de nivelului de activitate fizică. Rezultatul va fi estimarea ratei metabolice active (RMA), adică numărul de calorii necesar pentru menținerea greutății actuale.

Sedentari (muncă de birou, mișcare fizică foarte puțină sau aproape deloc)

RMB x 1.2 = RMA

Ușor activi (muncă de birou, stat în picioare + alte activități ușoare)

RMB x 1.3 = RMA

Activi (mult stat în picioare, mers pe jos + alte activități fizice moderate 3-4 ore pe zi)

RMB x 1.55 = RMA

Foarte activi (muncă fizică sau antrenamente fizice intense 5 zile pe săptămână)

RMB x 1.75 = RMA

Deficitul țintit

De-abia acum poți merge mai departe și să începi să tai din bugetul caloric. Nu e cazul să exagerezi, să te înfometezi sau să te privezi de ce-ți place să mănânci. Oamenii de știință de la Universitățile Harvard și Louisiana ne asigură că nu-i nevoie de așa ceva. Ei au descoperit că se pot obține rezultate mulțumitoare prin reducerea moderată a consumului de calorii, indiferent de tipul de dietă urmat. Mai exact, tăierea a doar 100 de calorii din meniul zilnic, poate conduce la o scădere medie în greutate de mai bine de 4,5 kilograme într-un an; reducerea a 250 de calorii – la o pierdere ponderală de peste 10 kilograme, iar scăderea a 500 de calorii – la înjumătățirea timpului în care sunt eliminate respectivele kilograme.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate