Cele mai intalnite motive pentru care nu reusesti sa slabesti
„E usor sa slabesti, daca urmezi dieta asta!” sau „Totul tine doar de vointa!” sunt doar cateva dintre cliseele pe care le auzim atunci cand vrem sa slabim. Realitatea este insa putin altfel, pentru ca, in cele mai multe cazuri, un regim alimentar nu este suficient pentru a pierde kilograme.
04.02.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeO serie de factori, de multe ori ignorati, sunt determinanti indiferent de tipul de regim pe care il alegi. Anturajul, motivatia care se afla in spatele deciziei de a-ti schimba stilul de viata, continuitatea, dar si posibilele probleme emotionale sunt factori care pot face orice dieta, indiferent cat de buna, sa se soldeze cu un esec.
Atitudinea si motivele
Pentru ca un regim de slabit sa aiba succes trebuie sa ai motive suficiente, astfel incat sa fii motivat corespunzator inainte de a pleca la lupta cu kilogramele in plus. In caz contrar, cel mai probabil, vei abandona lupta mult prea repede. Daca deja te-ai obisnuit cu o greutate peste limita si reducerea ei nu mai reprezinta o motivatie suficienta, informeaza-te in legatura cu riscurile la care iti expui sanatatea si despre bolile care pot aparea. Nu uita ca atunci cand vei slabi vei avea mai multa energie si o stare de dispozitie net superioara.
Exercitii + dieta = slabit
O dieta fara exercitii fizice nu functioneaza in toate cazurile. Daca intr-adevar vrei sa slabesti, este cazul sa faci si putina miscare. Nu spune nimeni ca trebuie sa stai jumatate de zi la sala; important este sa incepi sa te misti. Pentru a nu te descuraja, incepe prin a renunta la masina si la mijloacele de transport in comun si, in general, mergi cat mai mult pe jos. Dupa ce te obisnuiesti putin cu noul stil de viata poti opta pentru alergatul in parc, mersul la sala sau inotul.
Alimentatie corecta, la infinit
Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa se opreasca niciodata, chiar si daca intrerupi dieta. Acesta ar trebui sa fie principalul tau scop. Scoate definitiv din viata ta alimentele grase, prajelile, prajiturile pline de zahar etc. si vei vedea in timp diferenta. Incepand de azi fiecare decizie pe care o iei legata de alimentatie trebuie sa fie constienta. Analizeaza cu atentie etichetele alimentare, ai grija intotdeauna la portii, mananca alimente preparate acasa si evita pe cat posibil sa mananci in restaurante unde se serveste fast-food.
Anumite conditii medicale, precum hipotiroidismul, sindromul ovarului polichistic sau apneea in somn pot duce la ingrasare si la dificultatea de a slabi. Asadar, kilogramele in plus pot fi si semne ale unor afectiuni.
Mediul si prietenii
Un alt obstacol major atunci cand incerci sa slabesti se refera la tentatiile pe care le gasesti la serviciu sau in momentul cand mergi intr-o vizita la prieteni. La serviciu, de exemplu, dulciurile aduse de colegi la o zi de nastere, faptul ca toata lumea comanda mancare din acelasi loc sau automatele de snacksuri reprezinta tentatii la care trebuie sa fii foarte atenta. Tocmai de aceea e bine sa incerci sa iti aduci mancare de acasa si nu uita ca integrarea intr-un grup nu inseamna sa iti lasi obiectivele personale pe locul doi.
Nu stii sa pierzi
Sunt momente in viata de zi cu zi in care nu vei reusi sa iti urmezi planurile, iar acul cantarului te va demoraliza. Sarbatorile, faptul ca ai zile in care trebuie sa stai peste program sunt evenimente care iti vor da dieta si programul de miscare peste cap. Dar acestea sunt exact momentele in care trebuie sa fii tare si sa realizezi ca a slabi inseamna un proces plin de suisuri si coborasuri. Nu abandona lupta la primele dezamagiri aparute.
“Binge eating” este un alt motiv pentru care nu reusesti sa slabesti. Acest fenomen poate aparea din cauza infometarii in timpul unei cure si presupune faptul ca mananci repede cantitati extrem de mari de mancare.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024