Vrei sa ai grija ce mananci? Citeste etichetele produselor!
Industria alimentara iti ofera astazi foarte multe produse preambalate care fie servesc unui consum direct, fie pot fi folosite la gatit. De la dulciuri, la margarine si banala telemea, astazi le poti gasi in magazine frumos ambalate, dotate etichete atragatoare. Aud mereu oameni intrebandu-se ce contin cu adevarat aceste alimente. Ei pun la indoiala compozitia produselor preambalate, se plang ca nu stiu ce sa aleaga si acuza alimentele ca fiind la originea unor boli. Alegerea primeste un ajutor esential din partea etichetei!
03.03.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 6 secundeCiteste etichetele produselor pentru a putea avea o alimentatie sanatoasa!
Pentru a se informa asupra alimentului, cea mai buna si mai de incredere sursa este „eticheta”. Si pentru ca sunt multe lucruri importante care trebuie scrise aici, iar numarul de producatori din Comunitatea Europeana este foarte mare – fara a uita ca multe alimente provin chiar din afara Comunitatii, anul acesta va intra in vigoare o lege foarte stricta referitoare la etichetare. Ea este valabila in toate tarile Europei si a luat in consideratie necesitatile tuturor consumatorilor. O sa iti usureze mult alegerile si asta nu numai tie, ci tuturor cumparatorilor, de toate varstele. De acum inainte, exista o dimensiune minima a literelor, astfel incat toata lumea sa poata sa citeasca fara probleme.
Cum o sa arate toate ambalajele de acum inainte
In primul rand, pe partea cea mai vizibila, va fi scris numele si tipul de aliment, ca si cantitatea neta de produs din pachet. Daca este vorba de bauturi alcoolice, vei vedea si taria bauturii. Nu este voie ca pe eticheta sa apara simboluri, desene sau fotografii care sa sugereze in mod inexact ca alimentul are anumite efecte pozitive pe sanatate sau, mai mult, ca vindeca boli!
Apoi, in functie de cat loc mai este, fie pe fata ambalajului, fie pe parti sau pe spate trebuie sa fie inscrise o multime de alte lucruri. De exemplu, esentiale pentru informarea ta sunt ingredientele. Ele se scriu in ordinea descrescatoare a cantitatiilor in aliment. Daca ingredientul principal este ficatul de porc intr-un pateu, el este cel dintai. Mai mult, ca sa fii cat mai bine informat, multe din aceste ingrediente trebuie insotite de procentul in care sunt prezente. In exemplul anterior, cel cu ficatul din pateu, trebuie sa fie prezentat si procentul de ficat. Nu toate ingredientele trebuie sa aiba si procentul, ci doar cele care sunt specifice produsului (alte exemple: branza dintr-o crema de branza, cacaoa din ciocolata, oul din maioneza etc.).
Aditivii alimentari trebuie mentionati
Aditivii sunt detaliati sub forma categoriei careia ii apartin (de exemplu emulsifiant, colorant etc.), dar si sub numele propriu sau a cifrei E. O sa observi ca unele ingrediente sunt accentuate (scrise cu bold). Sunt acele ingrediente care sunt frecvent cauze de alergie (lapte, soia, alune etc.). Cine se stie alergic poate astfel sa le evite. Mai mult, daca fabrica de unde vine alimentul proceseaza si materie prima ce poate provoca alergii, chiar daca ea nu e folosita pentru alimentul pe care il cumperi, dupa ingrediente va fi scris acest lucru. In fond, pentru alergici nu este nevoie de o cantitate semnificativa pentru declansarea crizei. Ea poate sa fie cauzata si de urme de aliment.
Calorii, grasimi, zaharuri, proteine, sare…
Pe noile etichete este obligatoriu si un mic tabel nutritional. El iti spune cata energie iti aduc 100 de grame de produs si, eventual, cat are o unitate (un biscuit, un cub de branza etc.) sau o portie. Pe langa energie, o sa vezi si continutul de grasimi (totale si saturate), cel de carbohidrati – totali si sub forma de zaharuri, cel de proteine si de sare. Eticheta nutritionala iti este de mare ajutor daca vrei sa ai un stil de viata sanatos sau daca tii un anume regim. Grasimile saturate sunt aterogene, deci cei care vor sa isi protejeze inima trebuie sa consume cat mai putine. Zaharurile sunt nocive in cantitate mare, deci e util sa alegi alimentele cu un nivel cat mai redus. Iar daca ai hipertensiune, e rezonabil sa doresti alimente cu cat mai putin sodiu. In afara de elementele obligatorii, producatorul poate adauga si alti nutrienti semnificativi (vitamine, fibre, minerale). Tot tabelul nutritional ofera atat valori absolute, cat si procente acoperite de aliment din dozele zilnice recomandate.
Daca esti fan al produselor bio, sa te uiti dupa silueta unei frunze, inconjurata de stelute. Ea iti arata ca alimentul provine din Comunitate si ca este obtinut dintr-o unitate de fabricatie care respecta toate conditiile pentru a produce bio.
Alte mentiuni importante de pe etichete
Eticheta mai are si alte elemente utile: termenul de garantie, sfaturi pentru preparare, sfaturi legate de conditiile de pastrare ale alimentului astfel incat sa nu se deprecieze. Producatorul iti va oferi si toate datele necesare despre sine (nume, adresa), astfel incat, daca apar probleme la un moment dat, autoritatile sa poata localiza foarte bine provenienta alimentului.
Deci de azi inainte sa incepi sa te uiti cu mai multa atentie pe etichete.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024