Ce muzică să asculți când faci sport

Timp estimat de citire1 minut, 56 secunde

Muzica și sportul merg foarte bine împreună. Nu întâmplător cei mai mulți antrenori pun muzică în timpul claselor pentru a-și stimula cursanții să lucreze cu drag și spor. Ei bine, conform noilor descoperiri, genul muzicii ascultate este mai mult decât important.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru a ne menține sănătatea și a fi în formă. Pentru unele persoane însă nu-i deloc simplu să rămână motivate pentru a continua practicarea unui sport pe termen lung. Din fericire, există mijloace prin care putem face antrenamentele mai puțin chinuitoare și mai productive, ascultarea muzicii dovedindu-se a fi una dintre cele mai eficiente. Studiile anterioare au demonstrat că muzica abate gândurile de la oboseală, iar uneori chiar și de la disconfortul resimțit, crescând astfel implicarea în realizarea exercițiului fizic.

Doar oare ce fel de muzică este mai potrivită? Ce tip de exerciții sunt mai sensibile la efectele benefice ale muzicii? La aceste întrebări și-a propus să răspundă o echipă de cercetători italieni într-un nou studiu publicat în revista „Frontiers in Psychology”.

Efecte surprinzătoare

Oamenii de știință au recrutat 19 femei active, cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani, monitorizându-le lucrând în mai multe ipostaze la sala de fitness. Mai exact, acestea au fost rugate să efectueze un antrenament de rezistență (mers pe banda de alergare la o viteză de 6,5 km / h), iar apoi unul de intensitate ridicată (ridicare de greutăți la 80% din frecvența maximă a pulsului), în patru condiții diferite: în liniște (fără muzică), pe o melodii cu un ritm mai lent (la 90-110 bpm), moderat (la 130–150 bpm) și înalt (la 170–190 bpm).

Rezultatele au arată că atunci când au exersat în timp ce ascultau muzică la un ritm ridicat participantele s-au simțit mai bine decât atunci când au exersat în liniște, raportând o scădere a efortului perceput. Totodată, atunci când și-au făcut antrenamentele pe muzică ritmată ele au înregistrat o creștere a pulsului, ceea ce a condus la arderi calorice mai mari. Așadar, la efecte mai bune. Impactul muzicii asupra eficienței antrenamentului a fost mai mare în cazul exercițiilor de rezistență decât în cel de intensitate ridicată.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate