Ce muzică să asculți când faci sport
Muzica și sportul merg foarte bine împreună. Nu întâmplător cei mai mulți antrenori pun muzică în timpul claselor pentru a-și stimula cursanții să lucreze cu drag și spor. Ei bine, conform noilor descoperiri, genul muzicii ascultate este mai mult decât important.
07.02.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 56 secundeActivitatea fizică regulată este esențială pentru a ne menține sănătatea și a fi în formă. Pentru unele persoane însă nu-i deloc simplu să rămână motivate pentru a continua practicarea unui sport pe termen lung. Din fericire, există mijloace prin care putem face antrenamentele mai puțin chinuitoare și mai productive, ascultarea muzicii dovedindu-se a fi una dintre cele mai eficiente. Studiile anterioare au demonstrat că muzica abate gândurile de la oboseală, iar uneori chiar și de la disconfortul resimțit, crescând astfel implicarea în realizarea exercițiului fizic.
Doar oare ce fel de muzică este mai potrivită? Ce tip de exerciții sunt mai sensibile la efectele benefice ale muzicii? La aceste întrebări și-a propus să răspundă o echipă de cercetători italieni într-un nou studiu publicat în revista „Frontiers in Psychology”.
Efecte surprinzătoare
Oamenii de știință au recrutat 19 femei active, cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani, monitorizându-le lucrând în mai multe ipostaze la sala de fitness. Mai exact, acestea au fost rugate să efectueze un antrenament de rezistență (mers pe banda de alergare la o viteză de 6,5 km / h), iar apoi unul de intensitate ridicată (ridicare de greutăți la 80% din frecvența maximă a pulsului), în patru condiții diferite: în liniște (fără muzică), pe o melodii cu un ritm mai lent (la 90-110 bpm), moderat (la 130–150 bpm) și înalt (la 170–190 bpm).
Rezultatele au arată că atunci când au exersat în timp ce ascultau muzică la un ritm ridicat participantele s-au simțit mai bine decât atunci când au exersat în liniște, raportând o scădere a efortului perceput. Totodată, atunci când și-au făcut antrenamentele pe muzică ritmată ele au înregistrat o creștere a pulsului, ceea ce a condus la arderi calorice mai mari. Așadar, la efecte mai bune. Impactul muzicii asupra eficienței antrenamentului a fost mai mare în cazul exercițiilor de rezistență decât în cel de intensitate ridicată.
Grupa de sânge îți poate influența riscul de a face AVC
14.10.2024
„Brandul Adora este cel mai nou membru al familiei de produse disponibile la Catena” - Alexandru Vlad, Vicepreședinte Grupul Fildas-Catena
02.10.2024