Vrei să slăbești? Nu mai mânca în fața ecranelor!
Să mănânci pe îndelete, la masă, socializând cu familia sau prietenii, poate părea o pierdere de vreme în secolul vitezei, când viața se trăiește pe repede- înainte. Atât acasă, cât și în restaurante sau la birou se practică prânzul în fața monitorului sau al ecranului telefonului, ceea ce-ți permite atât rezolvarea unor taskuri în timp ce mănânci, cât și socializarea în mediul virtual sau vizionarea unui episod din serialul preferat. Deși formula aceasta poate părea una de succes, nu este deloc așa!
06.01.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeCând îți iei mesele principale ale zilei în fața ecranelor, unul dintre riscurile pe care ți le asumi este îngrășarea. Având atenția împărțită între mestecat și intrigile de pe Facebook, la creier ajunge mai greu senzația de sațietate, așa că tinzi să mănânci mult mai mult decât ți-e necesar. Iar când îți dai seama că ai burta plină, e deja târziu. Dacă crezi că din acest moment vei reuși să mai muncești, te înșeli, pentru că apare senzația de oboseală, devii ineficient și te pierzi în diverse mici distracții online.
Un alt pericol adus de mesele rapide și comode din spatele ecranelor ține de sedentarism. Practic, dacă ești la serviciu, singurele mișcări pe care le faci înainte și după masa de prânz sunt să-ți deschizi și să-ți închizi caserola.
Gustări fără limită
La fel de periculoase sunt și gustările dintre mesele principale, luate tot cu ochii în ecrane. Atâta timp cât păstrezi pe birou și prin sertare ”ceva bun”, sau ”ceva dulce”, fii convins că acel ceva se va vedea în scurt timp la urcarea pe cântar. Când ai la îndemână o pungă de alune, de covrigei sau un baton de ciocolată, atâta timp cât le consumi cu ochii în ecran, cu siguranță te vei opri doar când vei rămâne cu ambalajul gol. Soluția în acest caz este fie să elimini toate tentațiile alimentare de pe birou și din sertare, fie să le înlocuiești cu variante sănătoase, cum ar fi bețișoarele de legume.
În țările din Europa, angajatorii alocă 30-40 de minute pauzei de masă, suficient cât să te hrănești, să socializezi, dar și să faci puțină mișcare, chiar dacă asta înseamnă doar să urci și să cobori niște scări sau să te plimbi în jurul clădirii în care muncești.
Cum ratezi semnalul că ai mâncat destul
Dacă mâncatul în timpul altor activități îngrașă, află că un obicei aflat la polul opus, adică mâncatul conștient, slăbește. Să mănânci conștient nu înseamnă doar să te concentrezi exclusiv asupra alimentelor din farfurie, ci și asupra organismului tău și a semnalelor pe care ți le transmite. Mai exact, să conștientizezi gusturile, senzațiile, culorile și texturile alimentelor și, mai ales, să te oprești înainte de a avea senzația că ești plin. Pe lângă avantajul faptului că îți reduci porțiile, mâncând conștient vei reuși să ții în frâu și tentația de mânca emoțional (de stres, de supărare, de bucurie, de vinovăție).
Efortul de a trece de la alimentația rapidă la un ritual mai lent merită: este cea mai simplă metodă de a slăbi, fără schimbări radicale în privința alimentelor consumate și fără frustrări inutile.
Tastatura și mouse-ul persoanelor care obișnuiesc să mănânce în fața computerului sunt pline de bacterii. Dacă nu reușești să renunți de tot la acest obicei, asigură-te că dezinfectezi frecvent atât biroul, cât și aparatura de pe el.
Cele mai bune 7 legume congelate pentru scăderea colesterolului
02.12.2024