Top 10 curiozitati despre ciocolata
Pe scurt, ne face viata mai dulce. Ne rasfata simturile si ne ajuta sa ne ridicam moralul atunci cand acesta este sub nivelul marii, declansand aproape instantaneu un amplu val de serotonina, acel pretios neurohormon responsabil de starea noastra de bine. Nu intamplator, pentru multi dintre noi, ciocolata este sinonima cu fericirea.
05.12.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeAvand o istorie milenara, este poate cel mai apreciat deliciu din toate timpurile. Urme ale consumului delicioaselor preparate din boabe de cacao (lichide reci si calde, paste cu ardei iute etc.) se gasesc pe coasta Mexicului si in bazinul Amazonului, fiind atribuite civilizatiilor precolumbiene, maya si azteca. De altfel, termenul „ciocolata” a fost preluat din limba azteca – cacahuatl (xocolātl). Pe batranul continent, primele boabe de cacao se presupune ca au ajuns in 1503, aduse de Cristofor Columb. Au trebuit sa treaca insa mai bine de o suta de ani pana cand ciocolata a devenit populara in Europa. Si acestea sunt doar cateva dintre lucrurile mai putin stiute despre ciocolata. Mai jos, iti propunem o lista a celor mai surprinzatoare.
Poate inlocui cafeaua
In compozitia ciocolatei gasim o substanta energizanta, numita teobromina, care poate fi considerata un analog al cofeinei. Aceasta are, insa, o actiune mult mai slaba, stimuland in mod inofensiv sistemele nervos si cardiovascular.
Creste acuitatea vizuala
Pe langa faptul ca imbunatateste memoria, calitatea atentiei, viteza de reactie si abilitatea de a gasi solutii, prin marirea fluxului de sange catre creier, ciocolata neagra este si un bun aliat al vederii. Cercetatorii neobositi ai efectelor sale sustin ca, mai ales in tarile cu conditii meteorologice nefavorabile, prezenta ei in meniul zilnic este pur si simplu necesara.
Se topeste la o temperatura speciala
Ciocolata este singura substanta comestibila a carei temperatura de topire este de aproximativ 33.89° C, chiar sub temperatura normala a corpului uman. De aceea, ciocolata ti se topeste in gura atat usor.
Pana si numele botanic al arborelui de cacao Theobroma cacao vorbeste despre calitatea extraordinara a „fructului” sau. In limba greaca acesta inseamna „hrana zeilor”, din theos – Dumnezeu si broma – aliment.
E mai placuta decat un sarut
Desi pare greu de crezut, senzatia pe care ne-o ofera topirea ciocolatei in cavitatea bucala produce o euforie mai intensa decat sarutul. Cercetatorii italieni au mers un pic mai departe in studiul acestui efect si au descoperit ca femeile care se delecteaza cu ciocolata in mod regulat au o viata sexuala mai activa. In general, prezinta un libido mai mare, dar si un nivel al satisfactiei pe masura. Cel mai probabil, si sotii lor iubesc cicolata…
Benefica pentru oameni, nociva pentru animale
Daca pentru subiectii umani, ciocolata este foarte sigura, doza letala de teobromina fiind practic imposibil de atins – ar trebui devorate 30 kg odata – , ei bine, altfel stau lucrurile in cazul animalelor. Pentru caini si pisici, de pilda, ciocolata este otrava curata, chiar si in cantitati foarte mici. Asadar, nu-ti trata niciodata prietenul patruped cu acest deliciu.
Versiunea cu lapte, concentrat de energie
Cercetatorii de la Universitatea Indiana, SUA, au decis sa vina in apararea ciocolatei cu lapte. In acest sens, ei au realizat un experiment care a implicat mai multi ciclisti profesionisti, pe care i-au invitat s-o consume dupa antrenamente. Rezultatele au aratat ca sportivii se simteau mai putin epuizati si aveau o performanta mai buna decat colegii lor care se recuperau in mod obisnuit, consumand o bautura sportiva.
Europenii, cei mai mari consumatori
Conform Organizatiei Internationale pentru Cacao, Europa acopera aproape jumatate din consumul mondial de ciocolata. Se estimeaza ca britanicii, elvetienii sau germanii mananca, in medie, cate 11 kg/an. De fapt, daca am face un calcul rapid, am constata ca e doar cu foarte putin peste echivalentul cantitatii recomandate de 30 g/zi, si anume 10,95 kg.
Africa, cel mai mare producator
In ciuda radacinilor amazoniene, cele mai mari plantatii de cacao sunt, la ora actuala, in Africa, de aici provenind circa 70% din productia mondiala. Coasta de Fildes este tara producatoare nr. 1, furnizand aproape jumatate din aceasta cantitate.
Arborele de cacao traieste si 200 de ani
Cu toate ca are o longivitate impresionanta, acest impozant reprezentant al copacilor seculari produce boabe de cacao viabile timp de doar 25 de ani.
2037, anul in care ii vom spune adio
Daca situatia nu se va schimba, in mai putin de 20 de ani, va trebui sa invatam sa traim fara ciocolata. Expertii avertizeaza ca, din cauza incalzirii globale care ameninta arborii de cacao, aceasta ori va disparea de pe piata, ori va fi atat de scumpa incat vom fi nevoiti sa ne punem pofta-n cui.
Un arbore de cacao produce 20-30 de pastai pe an, fiecare continand 20-50 de boabe de marimea unei migdale. Din aceasta cantitate se pot obtine doar 500 g de ciocolata.
Natalia Talmacec
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024