Cum sa mananci constient: strategii de aplicat
Mintea noastra este educata sa asocieze mancatul cu placerea, cu starea pozitiva. De aceea, exista multe situatii in care mancam mult mai mult decat avem nevoie. Excesele culinare se produc mai ales pe fond emotional. Nu ne putem opri din mancat sau mancam prea mult din anumite cauze care nu au, de cele mai multe ori, legatura cu foamea fizica.
01.04.2019
5710


Timp estimat de citire:
1 minut, 53 secundePentru a evita excesele culinare si, implicit, neajunsurile pe care le cauzeaza, este util sa invatam sa mancam constient. Iata cateva strategii.
Mananca si apoi socializeaza
Multi dintre noi suntem obisnuiti cu mesele imbelsugate. In unele situatii, cu diferite ocazii, am luat parte la intalniri care aveau ca scop mancatul impreuna cu familia sau cu prietenii. Datorita celor doi factori implicati, atat fizic, actul de a manca, cat si psihic, emotional, fiind inconjurati de prieteni sau familie, simtindu-ne bine, acest lucru dura cateva ore, chiar se intindea pe toata ziua. Se ajungea astfel la un consum exagerat de mancare. Un pas important intr-o astfel de situatie este acela de a separa actul de a manca de incarcatura emotionala. Din acest motiv este indicat ca intai sa terminam ce avem de mancat si dupa aceea sa socializam, fara insa a mai ciuguli din alte alimente.
Constientizarea actului de a manca
In general, este bine sa te gandesti daca mananci pentru ca este ora mesei sau mananci ca raspuns emotional intr-o situatie in care nu te poti manifesta in alt mod. Pentru a nu prelungi timpul petrecut la masa, incearca sa nu fii distrat de alte preocupari sau persoane. Acorda mesei o importanta ridicata. Asaza-te la masa si constientizeaza ce cantitate de mancare ai nevoie si renunta la cantitatea pe care esti tentat sa o mananci pe fond emotional.
Nu esti in competitie cu nimeni cand mananci
Nu te lua la intrecere si nu incerca sa mananci mai mult decat cel de langa tine. Chiar daca pe moment satisfactia poate fi mai mare daca l-ai intrecut, per total esti in dezavantaj din cauza surplusului de alimente. Pe plan psihologic, daca ai mancat prea mult, te vei simti vinovat fata de tine, lucru care iti va crea o stare de suparare si iritare. Pe plan fiziologic, daca vei manca mai mult decat ai nevoie, vei simti o stare de disconfort.

Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
13.09.2023