logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Termen de valabilitate: 2 ani! Sanatos sau nu?

Va mai amintiti ce mancare buna facea bunica?! Ce prajituri, ce piureuri si chiftelute, ce compoturi… Dar cata munca in bucatarie, pentru ca toate aceste bunatati se alterau sau se uscau si isi pierdeau savoarea foarte repede. Ei bine, spre deosebire de bucatele bunicii, multe din alimentele moderne au o durata a “vietii pe raftul magazinului” incredibil de lunga. Exista checuri la fel de pufoase si peste 6 luni sau mancare pentru copii cu un termen de valabilitate de aproape 2 ani. Da, este posibil prin metodele moderne de conservare. Ce sunt ele si care este relatia lor cu sanatatea noastra, afli in cele ce urmeaza.

13.12.2011

Dr. Corina Zugravu

4205

Timp estimat de citire:

3 minute, 23 secunde
Prelungirea perioadei de prospetime pentru alimentele procesate a fost si este o provocare continua pentru producatorii din industria alimentara. Permanent sunt puse la punct noi modalitati, noi metode de conservare, care sa influenteze cat mai putin valoarea nutritiva a produselor. In mare, acestea au doua obiective, uneori dificil de armonizat: blocarea dezvoltarii microbilor si a alterarii produselor, pe de-o parte, si pastrarea nemodificata a nutrientilor din aliment, pe de alta parte.
 
Metodele fizice de conservare
Acestea folosesc fie incalzirea, fie racirea produselor. In aceasta categorie regasim produsele congelate sau refrigerate si produsele pasteurizate sau sterilizate. Tratarea cu frig sau caldura permite pastrarea pe o durata variabila de timp a produselor respective fara a fi nevoie de adaugarea de conservanti chimici. Unele metode de tratament termic, cum sunt sterilizarea laptelui sau sterilizarea conservelor de legume, distrug integral microbii si permit pastrarea lor ulterioara la temperatura mediului ambiant. In contrast, frigul, chiar de congelator, nu este salubrizant, deci este posibil ca in produsele congelate sau refrigerate sa existe inca eventual bacterii periculoase. intrebarea fireasca este daca prin metode fizice se reuseste pastrarea valorii nutritive a produselor. Raspunsul este si da, si nu… Laptele sau sucurile de fructe si legume sterilizate (conditionate, de regula, in cutii de carton) sunt incalzite doar 1-2 secunde, deci pierd mai putini nutrienti. In schimb, conservele sterilizate, indiferent de continut, sunt incalzite minute bune la temperaturi de peste 110 grade, ceea ce conduce indiscutabil la pierderea nutrientilor termolabili (indeosebi vitamine hidrosolubile si antioxidanti). Congelarea alimentelor este, din acest punct de vedere, o metoda  excelenta pentru pastrarea nemodificata a valorii nutritive, mai ales daca se folosesc produse foarte proaspete. Dar chiar si asa, dupa 6-8 luni de la congelare, vitaminele incep sa se piarda (indeosebi vitamina C).
 
Atentie, expunerea la lumina a produselor poate fi nociva pentru nutrienti. Unele vitamine, de exemplu, sunt fotosensibile si se distrug usor (in cateva ore), daca alimentele, conditionate in recipiente transparente, sunt luminate puternic de soare.
 
Conservantii chimici, un pericol?
Aceste substante sunt incluse in categoria aditivilor alimentari (E-uri). in timp, conservantii permisi s-au modificat si cei folositi astazi sunt considerati a nu prezenta pericol pentru consumatori. Un avantaj al conservarii chimice este ca, in absenta unui tratament termic intens, nutrientii nu risca sa fie distrusi de caldura excesiva. As vrea sa subliniez ca unii conservanti care se foloseau si inca se mai folosesc in gospodarie (acidul salicilic, de exemplu), nu sunt admisi in industrie. Multi consumatori privesc cu suspiciune folosirea conservantilor chimici. Ei trebuie sa stie ca acestia sunt inscriptionati intotdeauna pe eticheta produselor, deci pot fi cu usurinta identificati. Daca doriti evitarea consumului de conservanti chimici, va sfatuim sa va orientati catre produsele conservate prin metode fizice. Un suc de fructe sterilizat nu contine cu siguranta conservanti chimici, deoarece acestia ar fi inutili.
 
Exista si alte componente care se adauga pentru pastrarea prospetimii produselor: antioxidanti, substante care impiedica uscarea aluaturilor, emulsifianti etc. Niciuna dintre acestea nu are efecte negative asupra consumatorilor, dar daca avem rezerve in ceea ce priveste respectivele substante, este indicat sa mancam alimente preparate in casa, proaspete sau tratate termic cat mai succint. Referitor la alimentele conservate, insa, consumul lor nu este deloc contraindicat si un exemplu sugestiv il reprezinta laptele: cel fiert in gospodarie este, din pacate, cu mult mai putin valoros din punct de vedere nutritiv in comparatie cu laptele sterilizat din comert.
 
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialista igiena alimentatiei si nutritie
 
 

Etichete:

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030550
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344579
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347693
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293962
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159081

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Reviste Vedete Evenimente

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne