Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase
Lunile de după sărbătorile de iarnă sunt de regulă luni în care numeri kilogramele. Mă refer aici la cele câștigate la mesele îmbelșugate și de care vrei să scapi cât mai rapid. Și aici vin să te ajute dietele. Aș vrea să spun de la început că fără deficit caloric nu ai să obții rezultatele dorite. Trebuie să primești mai puține calorii decât consumi. Mereu studiile au indicat două căi, restricție în ingestia de alimente și creșterea consumului de energie prin efort fizic. Întotdeauna accentul cade pe diete de slăbit.
02.02.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeNu mă înțelege greșit, mișcarea este esențială, dar numai cu mișcare (și cu multă mâncare) nu ai să slăbești, oricât ar încerca unii să te păcălească cum că se poate. Există multe diete de slăbit, le-am prezentat și noi de-a lungul timpului. O să trec acum în revistă câteva cu adevărat eficiente. Sigur, o singură măsura nu e bună pentru toată lumea, deci s-ar putea să constați că o dietă anume nu ți se potrivește. Ai de unde alege!
Schimbă și regimul de activitate fizică
Activitatea fizică duce la arderea caloriilor și la creșterea masei musculare, ceea ce contribuie la pierderea în greutate într-un mod sănătos. Nu uita de consumul suficient de apă care ajută la reglarea apetitului și la eliminarea toxinelor din organism. Și, deloc de neglijat pentru că realmente te ajută sa slăbești, încearcă să ai un somn suficient. El poate ajuta la reglarea hormonilor care influențează apetitul și poate contribui esențial la pierderea în greutate.
Diete de slăbit eficiente și sănătoase
Dieta mediteraneeană
Aleasă mereu drept cea mai sănătoasă dietă, se bazează pe consumul de alimente sănătoase, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe și pește, și pe limitarea consumului de carne roșie și alimente procesate. Nu ajută la slăbit prin definiție pentru că, de exemplu, uleiul de măsline specific acestei diete este foarte calorigen. Sigur, tradițional oamenii Mediteranei munceau fizic foarte mult și atunci excesul de calorii nu era pentru ei o problemă. Pentru noi a ajuns să fie, ca atare mănâncă mediteraneean, dar moderat caloric.
Dieta mediteraneeană verde
O variantă mai nouă este dieta mediteraneeană “verde”. Oricum în dieta mediteraneeană se mănâncă multe legume și fructe proaspete, dar în varianta aceasta se pune accent pe alimentele care aduc polifenoli. Acești antioxidanți puternici ajută la prevenția multor boli, de la cele de inimă, la cancer și pot fi în mod colateral de ajutor și în combaterea obezității.
Și pentru că vorbim de polifenoli, care sunt compuși care se găsesc în mod natural în fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și chiar în unele băuturi, cum ar fi ceaiul, cafeaua și vinul. Polifenolii sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și au fost legați de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Câteva exemple de polifenoli găsiți în alimentele incluse în Dieta Mediteraneeană Verde sunt:
- Flavonoide: se găsesc în fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe. Acestea au fost legate de riscul redus de boli de inimă, cancer și declin cognitiv.
- Acizi fenolici: se găsesc în fructe, legume, cereale integrale și nuci. Acestea au fost legate de riscul redus de boli de inimă și cancer.
- Stilbene: se găsesc în fructe, cum ar fi fructele de pădure și nuci. Acestea au fost legate de riscul redus de boli de inimă și cancer.
- Lignani: se găsesc în semințele de in, semințele de susan și cerealele integrale. Acestea au fost legate de riscul redus de cancer, în special de cancer de sân.
- Taninuri: se găsesc în ceai, cafea și vin roșu. Acestea au fost legate de riscul redus de boli de inimă, cancer și declin cognitiv. Totuși, studii recente interzic complet consumul de alcool, deci ar fi bine sa renunți la vin, care are și multe calorii.
Iată deci cât de bine “sună” această dietă. Nu te concentra pe un singur produs și ia din fiecare grupă de alimente produse cât mai diverse.
Dieta Dukan
Aceasta se bazează pe stimularea consumului de proteine și limitarea carbohidraților. Combină alimente precum carnea de pui, peștele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsime. Intră, de fapt, în cadrul categoriei de diete de slăbit low carb, foarte la modă în ultimele decenii, dar care neglijează faptul că aportul de carbohidrați complecși este strict necesar pentru buna funcționare a organismului. Pe termen scurt dă rezultate bune și poți pierde câteva kilograme fără mari dificultăți.
Dieta Paleo
Aceasta se bazează pe consumul de alimente care ar fi putut fi consumate de către strămoșii noștri, cum ar fi fructe, legume, carne și nuci, și pe limitarea alimentelor procesate, cerealelor și a produselor lactate. Nici ea nu sună rău chiar dacă, după părerea multor oameni de știință, are premise false, întrucât este destul de dificil să facem aprecieri cu privire la sănătatea și la dieta omului primitiv. În practică, însă, a fost de ajutor, mai ales in condițiile unei limitări a caloriilor totale.
Postul intermitent
Postul intermitent este ultra-popular astăzi. Nu am să intru acum în detalii, pot spune doar că pentru persoanele ușor supraponderale nu prezintă avantaje deosebite. Ba mai mult, studiile comparative au arătat o aderență scăzută. Pur și simplu, mulți nu pot să stea multe ore nemâncați și/sau mănâncă exagerat în perioada în care au voie să mănânce. Studiile au arătat beneficii îndeosebi metabolice la obezi și la persoanele cu prediabet.
Alături de aceste variante clasice de diete, ai să vii în contact cu multe altele. Nu uita că principalul efort îți revine ție. Și că cea mai buna soluție este să eviți din start sporul ponderal care te-a făcut să cauți diete de slăbit potrivite.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024