Semintele de in, sursa ieftina de Omega-3
Semintele de in sunt cea mai bogata sursa vegetala de Omega 3, antioxidant bine-cunoscut deja pentru beneficiile pe care le aduce inimii tale, sistemului osos, tensiunii arteriale si organismului, per ansamblu. Ieftine si placute la gust, semintele de in constituie o alternativa excelenta la uleiul de peste si carnea de somon.
05.04.2012
41200


Timp estimat de citire:
2 minute, 11 secundeAceste surse de vitamine au fost incluse pentru prima data intr-o dieta sanatoasa de catre adeptii vegetarianismului, care cautau o sursa de Omega-3 de provenienta vegetala, dar si gustoasa. Astazi, din ce in ce mai multe persoane incep sa descopere virturile acestor seminte foarte sanatoase si aromate. Totodata, semintele de in sunt mai usor de incorporat in meniul zilnic decat carnea, pentru ca le poti amesteca in diverse piureuri, shake-uri, iaurturi, nefiind nevoie sa le prepari in vreun fel.
Stimuleaza digestia, scad colesterolul si ajuta femeile la menopauza
Continutul mare de fibre din semintele de in stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism: doar 4 linguri de seminte de in pe zi aduc corpului tau aproape jumatate din cantitatea de fibre alimentare recomandate! In plus, un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna a demonstrat faptul ca o cantitate suficienta de fibre (aproximativ 20 g pe zi) duce la scaderea riscului de boli cardiovasculare. Un alt motiv pentru a consuma seminte de in este ca diminueaza nivelul de colesterol din organism, efectul lor fiind comparabil cu cel al statinelor, medicamente utilizate de pacientii cu hipercolesterolemie, conform unui studiu al Universitatii de Stat din Dakota de Nord.
In cazul femeilor care sunt la menopauza, consumul de seminte de in se poate dovedi foarte benefic, intrucat acestea contin niste substante asemanatoare cu hormonii, ce sunt asociate cu un risc mai scazut de cancer de san. Un studiu realizat de celebra clinica Mayo arata faptul ca femeile aflate la menopauza care consuma zilnic 40 g de seminte de in au cu 50% mai putine bufeuri decat cele care nu au adus nicio schimbare alimentatiei lor.
Cum poti consuma semintele de in
17 grame de seminte de in pe zi sunt suficiente pentru a-ti asigura necesarul zilnic de Omega 3, pe care le poti masura simplu, fiind vorba de aproape doua linguri. Semintele de in se gasesc crude si le poti macina in rasnita de cafea, amestecandu-le apoi in iaurt sau intr-un shake de fructe.
La micul dejun, poti presara seminte de in peste cereale sau, daca iti place sa gatesti, poti amesteca seminte de in macinate in faina cu care prepari paine, briose sau prajituri de casa. Pe piata se gaseste si ulei de seminte de in, sub forma de capsule sau lichid, ce poate fi utilizat la gatit sau ca supliment alimentar.
Raluca Mateescu

Surse alimentare bogate în zinc și importanța unei diete echilibrate
28.09.2023