Beneficiile consumului de grasimi esentiale, Omega 3 si Omega 6

Timp estimat de citire2 minute, 15 secunde

De cand cuvantul grasimi a intrat in vocabularul nostru zilnic, de atunci au aparut si o serie de mituri referitoare la efectele grasimilor asupra organismului nostru. Sunt necesare intr-o dieta echilibrata, sunt contraindicate persoanelor cu un colesterol ridicat, sunt de evitat de catre oricine etc.

Adevarul despre grasimi

Nutritionistii infirma mare parte din aceste zvonuri si afirma categoric: grasimile sunt foarte importante pentru o dieta echilibrata si nu trebuie, sub nicio forma, eliminate complet din alimentatia de zi cu zi. Pentru ca organismul nostru sa functioneze la potential maxim trebuie sa includem in alimentatie toate tipurile de nutrienti: glucide, proteine si grasimi. Grasimile ar trebui sa se regaseasca in alimentatie in proportie de 30% si dintre aceste procente 20% trebuie sa reprezinte grasimile bune.  Grasimile sunt o importanta sursa de energie si ajuta la asimilarea vitaminelor solubile A, D, E si K. Fara grasimi aceste vitamine absolut necesare organismului nu se asimileaza in cantitate suficienta.

Esential este, ne avertizeaza medicii, sa stim sa alegem grasimile care ne fac bine si care contribuie la cresterea colesterolului bun, numit stiintific HDL si sa evitam pe cat se poate grasimile rele, saturate care cresc colesterolul rau din sange, LDL, si care, consumate in exces, pot cauza boli grave.

 Omega 3 si Omega 6, prietenii sanatatii noastre

Grasimile bune sunt grasimi nesaturare care cotin o cantitate mare de acizi grasi nesaturati si de aceea au o consistenta moale chiar la temperaturi scazute. Grasimile nesaturare la randul lor sunt grasimi mononesaturate, care se regasesc in uleiul de masline si grasimi polinesaturate. Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi esentiale polinesaturare pe care organismul nostru nu le poate produce si de aceea este nevoie sa le introducem prin alimentatie. Copiii sunt cei care pot beneficia din plin de aceste grasimi pentru ca ajuta la dezvoltarea vederii, a sistemului nervos si a creierului si stimuleaza cresterea in lungime. In general Omega 3 si Omega 6 contribuie la mentinerea sanatatii inimii, la pastrarea lipidelor din sange in limite normale si la imbunatatirea aspectului general al parului si al pielii.

 Surse de Omega 3 si Omega 6 

Grasimile bune de tip Omega 3 pot fi gasite si in diferite tipuri de uleiuri cum ar fi: uleiul de floarea soarelui, rapita, in sau in produse pe baza uleiurilor, precum margarina de noua generatie sau maioneza. Alte surse importante sunt nucile, alunele si semintele, alimente extrem de bogate in Omega 3. Nutritionistii atrag atentia ca este extrem de important sa introducem grasimile nesaturate, in special cele esentiale in alimentatia zilnica. Mai mult chiar, este bine ca, pe cat posibil, sa inlocuim grasimile rele- cele saturate si trans cu cele nesaturate-in categoria carora se regasesc  Omega 3 si Omega 6. Combinate cu un stil de viata sanatos, grasimile bune aduc beneficii importante pentru organism.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu