Mituri despre dietă și siluetă

Timp estimat de citire2 minute, 6 secunde

Mit nr.4: Să nu bei apă în timpul mesei pentru că nu se mai digeră mâncarea

Enzimele și sucurile gastrice/pancreatice care se secretă cu scopul de a digera mâncarea se adaptează permanent la compoziția conținutului gastric. Prin urmare, consumul apei în timpul mesei nu împiedică digestia.

Mit nr.5: Dulciurile fără zahăr nu îngrașă

De cele mai multe ori se elimină consumul de zahăr ca atare (cel alb, pus în cafea, ceaiuri, prăjituri etc.) și este înlocuit fie cu varianta brună, fie cu miere sau siropuri de tip agave, arțar etc. Această măsură nu înseamnă că se elimină caloriile aduse de zahăr, ci doar că se schimbă cu altele, provenite din alte surse.

„Utilizarea îndulcitorilor fără calorii în detrimentul zahărului poate fi benefică doar dacă se respectă dozele recomandate și nu se adaugă caloriile înlocuite: sunt persoane care consideră că dacă au folosit îndulcitor în cafea/ceai pot mânca mai mult.”

Mit nr.6: Alimentele modificate genetic ne modifică genele sau sunt dăunătoare

Unul dintre cele mai vechi alimente modificate genetic este grâul – încă din anul 9000 î.Hr. fermierii antici au selectat tulpini sălbatice pe care le-au cultivat și de la care au păstrat boabele cele mai mari și mai dure, obținând astfel culturi mai rezistente și mai productive. Pe lângă cereale, au mai fost modificate și roșiile, bananele, merele, soia, bumbacul sau porumbul. Scopul acestor selecții a fost de a crește producția, plantele respective fiind mai rezistente la dăunători. Așadar, a scăzut și nevoia de pesticide, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Cât despre genele noastre, ele nu pot fi modificate în mod direct de consumul acestora. Este nevoie de mult mai mult pentru a influența genomul uman.

Mit nr.7: Alimentul X este sănătos

Migdalele sunt sănătoase… uleiul de măsline este sănătos… ciocolata neagră este bună etc. Adevărul este că, un aliment poate avea efecte benefice sau nocive (rele) asupra sănătății în funcție de cantitatea consumată.

„Am fost pusă de multe ori în situația de a răspunde unor întrebări, devenite mituri, pe care a trebuit să le demontez în cabinet, în fața pacientului, cu autoritatea medicului specialist. De altfel, mulți pacienți aleg să mi se adreseze tocmai pentru că vor o opinie avizată și un sfat în care să aibă încredere.”

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate