Medic stomatolog: „Dulciurile produc mai putine daune dintilor daca sunt consumate in timpul meselor, si nu ca gustari”
La care anume dintre ele, va referiti?
In primul rand, la calciu si fosfor, care asigura mineralizarea structurilor dentare; la vitamina D, intrucat ajuta la fixarea calciului, la vitamina A, care mentine un flux salivar constant si contribuie la pastrarea integritatii mucoaselor. Apoi, la complexul vitaminelor B, caci ofera protectie impotriva bolii parodontale si combate sangerarile gingivale, dar si la vitamina C, care are un important rol antiinflamator, sustinand, totodata, o buna vindecare si cicatrizare a mucoaselor si plagilor. O dieta variata ar trebui sa asigure necesarul acestor vitamine si minerale. In cazurile in care se observa carente, e indicat sa apelam la suplimentele alimentare.
26.09.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeDar cum ne putem da seama daca avem o carenta?
Un set complet de analize de sange ne certifica cantitatile de vitamine si minerale din corp. Atunci cand apar dereglari majore, pot surveni descuamari sau arsuri ale mucoaselor, iar vindecarile devin anevoioase.
„Pentru a ne mentine dintii frumosi si sanatosi, intre mese e bine sa mancam nuci, seminte, branzeturi, iaurt, legume si fructe mai putin dulci, in loc de biscuiti, ciocolata sau prajituri.”
Cand si cum putem manca dulciuri, astfel incat sa ne afecteze cat mai putin dantura? Care-i momentul optim pentru acest tip de consum?
Compusii chimici rezultati in urma fermentarii dulciurilor au mare potential cariogen, daunand smaltului dentar. Acesta insa poate varia in functie de momentul consumului. O cercetare realizata in Suedia (studiul Vipeholm) a pus in evidenta o crestere semnificativa a incidentei cariei dentare atunci cand dulciurile sunt consumate intre mese si sub forma lipicioasa. Pe de alta parte, consumul acestora in timpul meselor si sub forma lichida se dovedeste a fi mai putin daunator, chiar si atunci cand concentratia de zahar este de zece ori mai mare. Asadar, conteaza tipul de dulciuri, dar mai ales contextul in care sunt consumate acestea.
La cat timp dupa masa e recomandat sa ne spalam pe dinti pentru a evita erodarea smaltului dintilor?
Periajul este recomandat la o ora dupa masa, pentru a permite refacerea compozitiei salivare. Putem bea un pahar cu apa dupa terminarea mesei, pentru a indeparta mare parte din resturile alimentare si pentru a ajuta la restabilirea pH-ul salivar. In general, pentru sanatatea dentara, e important sa bem apa frecvent pentru a pastra gura umeda. Intr-o gura uscata creste nivelul aciditatii si dintii au de suferit. Un studiu neozeelandez a aratat ca aproape 60% dintre persoanele care au probleme cu dintii se confrunta cu uscaciune bucala pe timpul noptii, deoarece dorm cu gura deschisa.
Despre periute ce ne puteti spune? Reclamele ne indeamna sa folosim pe cele electrice. Sunt cu adevarat mai eficiente acestea?
Periutele manuale sunt la fel de eficiente ca si cele electrice, cu conditia ca tehnica de periaj sa fie corecta. Recomand o periuta cu peri moi, soft, pentru a nu leza gingia in timpul periajului si a nu provoca retractii gingivale. In ceea ce priveste periutele electrice, ele sunt mai prietenoase si mai apreciate de iubitorii de gadget-uri. Unele dintre acestea au senzori de presiune, care ne impiedica sa apasam excesiv; au si cronometru pentru a sti daca am periat suficient. In definitiv, indiferent de tipul periutei, important este sa periem dintii de doua ori pe zi, dimineata si inainte de culcare, timp de minimum doua minute.
„Unele probleme ale sanatatii generale pot avea rasunet la nivelul cavitatii orale: tulburari hormonale (sarcina, menopauza), diabet, boli virale (hepatita B, C, HIV); si diverse tratamente medicamentoase (blocanti ai canalelor de calciu, chimioterapice)”
Natalia Talmacec
Băuturile carbogazoase, o cauză a pietrelor la rinichi
24.04.2024