Medic stomatolog: „Dulciurile produc mai putine daune dintilor daca sunt consumate in timpul meselor, si nu ca gustari”
Obiceiurile alimentare sunt mai importante decat ne imaginam. Pe langa impactul pe care il au asupra siluetei si sanatatii generale, acestea au o contributie decisiva la aparitia cariilor si a altor probleme la nivelul cavitatii orale. Potrivit specialistilor, nu numai ceea ce mancam conteaza, ci mai ales cum si cand consumam.
26.09.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 6 secundePentru a intelege mai relatia dintre nutritie si sanatatea dentara, am stat de vorba cu dr. Alexandra Mircea, medic specialist parodontologie si estetica dentara la Clinica VelvetDental din Bucuresti. A punctat cu aceasta ocazie cateva aspecte-cheie, de care te invitam sa tii seama.
Slab sau Gras: Dincolo de igiena deficitara, ce altceva ne afecteaza sanatatea si frumusetea dintilor?
Dr. Alexandra Mircea: Bineinteles, pastrarea unei igiene impecabile este primordiala pentru a avea dinti frumosi si sanatosi. Exista, insa, si alti factori de care trebuie sa tinem cont. De exemplu, tutunul si alcoolul in exces modifica, in timp, imunitatea intregului organism, efectul fiind foarte pronuntat si la nivelul cavitatii bucale; mai intai, limba capata coloratii si se impregneaza cu nicotina, fapt confirmat de aparitia mirosului neplacut. Apoi, sa nu uitam de boala parodontala, care afecteaza tesuturile de suport al dintilor, adica gingia si osul sustinator. Aceasta trebuie neaparat tratata, altfel riscam sa avem dinti frumosi, dar sa-i pierdem! Nu in ultimul rand, trebuie sa fim foarte atenti la obiceiurile vicioase, care pot produce traumatisme insemnate danturii, precum rosul creioanelor, pixurilor sau unghiilor, scrasnitul din dinti sau deschiderea sticlelor de bere sau a altor recipiente cu dintii!
In ce masura influenteaza alimentatia aparitia problemelor dentare?
O alimentatie echilibrata mentine sanatatea intregului organism, dar si pe cea a dintilor. In aceste sens, se recomanda o varietate de alimente: carne, cereale integrale bogate in fibre, fructe si legume ce stimuleaza salivatia. Saliva curata suprafetele dintilor si mentine un pH optim in cavitatea bucala. E bine sa consumam cat mai rar si in cantitate redusa alimente lipicioase, deoarece acizii produsi dupa degradarea principiilor alimentare raman in contact strans cu smaltul, favorizand demineralizarea si, ulterior, aparitia cariilor.
„Structura alimentelor este foarte importanta pentru sanatatea danturii. Produsele tari, bogate in fibre, ce necesita masticatie prelungita, sunt cele mai sigure, intrucat favorizeaza cresterea secretiei de saliva si ajuta la autocuratarea dintilor”
Cum sa ne planificam mesele pentru a ne imbunatati sanatatea orala?
Mesele trebuie sa fie regulate, la intervale de timp de 4-5 ore. Este indicat sa nu mancam des intre mese, pentru ca acest lucru ingreuneaza mentinerea unei igiene corespunzatoare. Pe de alta parte, nu sunt indicate nici pauzele alimentare prelungite, deoarece infometarea poate lipsi organismul de vitaminele si mineralele necesare pentru mentinerea dintilor si a gingiilor.
Dr. Serban Muzas – medic stomatolog, Clinica Just Smile – ne invata cum sa ne spalam corect pe dinti.
La care anume dintre ele, va referiti?
In primul rand, la calciu si fosfor, care asigura mineralizarea structurilor dentare; la vitamina D, intrucat ajuta la fixarea calciului, la vitamina A, care mentine un flux salivar constant si contribuie la pastrarea integritatii mucoaselor. Apoi, la complexul vitaminelor B, caci ofera protectie impotriva bolii parodontale si combate sangerarile gingivale, dar si la vitamina C, care are un important rol antiinflamator, sustinand, totodata, o buna vindecare si cicatrizare a mucoaselor si plagilor. O dieta variata ar trebui sa asigure necesarul acestor vitamine si minerale. In cazurile in care se observa carente, e indicat sa apelam la suplimentele alimentare.
Dar cum ne putem da seama daca avem o carenta?
Un set complet de analize de sange ne certifica cantitatile de vitamine si minerale din corp. Atunci cand apar dereglari majore, pot surveni descuamari sau arsuri ale mucoaselor, iar vindecarile devin anevoioase.
„Pentru a ne mentine dintii frumosi si sanatosi, intre mese e bine sa mancam nuci, seminte, branzeturi, iaurt, legume si fructe mai putin dulci, in loc de biscuiti, ciocolata sau prajituri.”
Cand si cum putem manca dulciuri, astfel incat sa ne afecteze cat mai putin dantura? Care-i momentul optim pentru acest tip de consum?
Compusii chimici rezultati in urma fermentarii dulciurilor au mare potential cariogen, daunand smaltului dentar. Acesta insa poate varia in functie de momentul consumului. O cercetare realizata in Suedia (studiul Vipeholm) a pus in evidenta o crestere semnificativa a incidentei cariei dentare atunci cand dulciurile sunt consumate intre mese si sub forma lipicioasa. Pe de alta parte, consumul acestora in timpul meselor si sub forma lichida se dovedeste a fi mai putin daunator, chiar si atunci cand concentratia de zahar este de zece ori mai mare. Asadar, conteaza tipul de dulciuri, dar mai ales contextul in care sunt consumate acestea.
La cat timp dupa masa e recomandat sa ne spalam pe dinti pentru a evita erodarea smaltului dintilor?
Periajul este recomandat la o ora dupa masa, pentru a permite refacerea compozitiei salivare. Putem bea un pahar cu apa dupa terminarea mesei, pentru a indeparta mare parte din resturile alimentare si pentru a ajuta la restabilirea pH-ul salivar. In general, pentru sanatatea dentara, e important sa bem apa frecvent pentru a pastra gura umeda. Intr-o gura uscata creste nivelul aciditatii si dintii au de suferit. Un studiu neozeelandez a aratat ca aproape 60% dintre persoanele care au probleme cu dintii se confrunta cu uscaciune bucala pe timpul noptii, deoarece dorm cu gura deschisa.
Despre periute ce ne puteti spune? Reclamele ne indeamna sa folosim pe cele electrice. Sunt cu adevarat mai eficiente acestea?
Periutele manuale sunt la fel de eficiente ca si cele electrice, cu conditia ca tehnica de periaj sa fie corecta. Recomand o periuta cu peri moi, soft, pentru a nu leza gingia in timpul periajului si a nu provoca retractii gingivale. In ceea ce priveste periutele electrice, ele sunt mai prietenoase si mai apreciate de iubitorii de gadget-uri. Unele dintre acestea au senzori de presiune, care ne impiedica sa apasam excesiv; au si cronometru pentru a sti daca am periat suficient. In definitiv, indiferent de tipul periutei, important este sa periem dintii de doua ori pe zi, dimineata si inainte de culcare, timp de minimum doua minute.
„Unele probleme ale sanatatii generale pot avea rasunet la nivelul cavitatii orale: tulburari hormonale (sarcina, menopauza), diabet, boli virale (hepatita B, C, HIV); si diverse tratamente medicamentoase (blocanti ai canalelor de calciu, chimioterapice)”
Natalia Talmacec
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024