Medic: „Doar 20% dintre persoanele obeze cu forme critice de COVID-19 reușesc să se vindece”
04.06.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 18 secundeStudiile recent încheiate au scos la iveală faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc major pentru spitalizare cu complicații în caz de COVID-19, al doilea ca însemnătate după vârsta înaintată. O amplă analiză realizată în SUA a constatat că 85% dintre pacienții cu obezitate au necesitat ventilație mecanică, iar 62% dintre aceștia au murit.
Ne ajută să înțelegem mai bine implicațiile obezității în apariția complicațiilor asociate COVID-19 Prof. Dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, acreditat internațional pentru chirurgie laparoscopică bariatrică, director medical Ponderas Academic Hospital și profesor asociat în chirurgie generală, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Slab sau Gras: Există tot mai multe dovezi care arată că obezitatea expune unui risc sporit de evoluție severă în cazul infecției cu noul coronavirus. Explicați-ne de ce?
Dr. Cătălin Copăescu: Obezitatea asociază și determină o serie de suferințe care fragilizează organismul: diabet zaharat, hipertensiune arterială, probleme respiratorii sau imunitate scăzută. Astfel, persoanele care suferă de obezitate sunt, bineînțeles, mult mai sensibile decât ceilalți în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, deoarece toate aceste suferințe duc spre o agravare a simptomatologiei generate de coronavirus.
Ce se întâmplă mai exact în corpul unei persoane obeze infectate cu COVID-19? Ce anume creează cea mai mare vulnerabilitate?
În cazul persoanelor care suferă de obezitate, modificările metabolice sunt însoțite și de o stare inflamatorie extinsă generalizat în organism. Și cel mai adesea, am văzut că formele grave și critice ale infecției cu COVID-19 sunt asociate cu o serie de afecțiuni cronice. Această sensibilitate, mai ales în cazul infectării cu noul coronavirus este accentuată de problemele respiratorii, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, riscul trombembolic și, nu în ultimul rând, de un sistem imunitar mai vulnerabil pentru persoanele cu exces ponderal. Astfel, infecția cu acest virus este mai severă și poate fi însoțită de complicații destul de serioase sau chiar deces.
Cât de mult contează vârsta pacientului cu obezitate în acest caz?
După cum am observat din evoluția pandemiei, vârsta este și ea importantă în lupta cu acest virus. Însă, indiferent de vârstă, infecția cu COVID-19 înseamnă o adevărată luptă pentru pacienții care suferă de obezitate. Asta nu înseamnă că persoanele supraponderale se contaminează diferit de restul populației, însă toate condițiile medicale asociate acumulării de țesut adipos cresc major riscul de a dezvolta forme grave ale infecției cu virusul, indiferent de vârstă.
În ce măsură lucrurile decurg diferit față de un alt tip de infecție virală?
Este foarte important modul în care infecția cu COVID-19 evoluează și modul în care organismul reacționează. În cazul persoanelor care suferă de obezitate, cantitatea de zahăr din sânge favorizează multiplicarea virusurilor. Pe de altă parte, obezitatea deteriorează funcția respiratorie, slăbește sistemul imunitar și crește nivelul inflamației, ceea ce duce la îngreunarea luptei organismului cu acest virus.
Care sunt complicațiile cele mai frecvente pe care le dezvoltă persoanele cu exces ponderal în cazul contractării Covid-19?
Este foarte clar că pacienții care suferă de obezitate sunt în permanentă criză de oxigen. Știm asta mai ales din modul în care un pacient supraponderal obosește la cel mai mic efort. Așadar, pe acest fond de hipoventilație alveolară, de reducere a capacității vitale respiratorii și de nevoie imediată de oxigen tisular, lupta cu virusul este o provocare enormă pentru pacienții care suferă de obezitate. Și din păcate, o mare parte a celor care dezvoltă o stare gravă a aceste infecții suferă de obezitate și, inevitabil, ajung la ventilație mecanică. De foarte multe ori, aceștia nu reușesc să învingă boala.
Cât de mare e rata mortalității în rândul pacienților cu obezitate, comparativ cu ceilalți infectați cu sau fără alte boli asociate?
Până în momentul de față, studiile realizate în întreaga lume ne spun că persoanele care suferă de obezitate ocupă între 60-80% dintre locurile disponibile în terapie intensivă, dezvoltând așadar forme critice de COVID-19. În același timp, în comparație cu persoanele normoponderale, mortalitatea în rândul pacienților cu obezitate și COVID-19 este de zece ori mai mare. Totodată, doar 20% dintre persoanele care suferă de obezitate și care ajung la forme critice ale bolii reușesc să treacă cu bine prin această suferință.
Epidemiologii avertizează că noul coronavirus nu va dispărea complet din peisaj și că va trebui să învățăm să trăim cu el, așa cum o facem și cu gripa. Având în vedere aceste perspective, ce recomandări aveți pentru persoanele care suferă de exces ponderal?
În condițiile actuale nu putem încă discuta despre metodele endoscopice sau chirurgicale eficiente pentru controlul ponderal, iar scăderea ponderală prin dietă restrictivă este o țintă foarte greu de atins. Ca atare, ne vom propune un obiectiv foarte important: menținerea greutății actuale. În acest sens, recomandările mele pentru pacienții care suferă de obezitate sunt următoarele: să își monitorizeze zilnic greutatea și să mențină un jurnal alimentar, în care să menționeze mereu ce și cât au consumat în ziua respectivă, având în vedere evitarea alimentelor bogate în calorii. Totodată, la fel de importantă este și mișcarea fizică, de genul activităților fizice domestice sau prin urmărirea programelor online dedicate, pe care le pot urmări pentru exerciții zilnice sau periodice. Nu în ultimul rând, comunicarea de la distanță cu medici nutriționiști din Ponderas Academic Hospital, care le pot oferi acestor pacienți sfaturi și recomandări pentru a reuși să consolideze un regim de viață sănătos și benefic pentru ei. În condițiile unui control epidemiologic adecvat și a relaxărilor consecutive, pacienții care suferă de obezitate se pot îndrepta către centrele specializate. Este esențial însă, ca procedurile diagnostice și intervențiile chirurgicale bariatrice să se realizeze în spitale dedicate care pot asigura implementarea unor protocoale și circuite care să prevină riscul de infecție sau răspândire a virusului SARS CoV-2.
Importanța sănătății intestinale
25.10.2024