02.04.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 44 secundeDe când a început nebunia cu pandemia, viața ni s-a schimbat brusc la 180 de grade, iar incertitudinea și nesiguranța s-au cuibărit adânc în mințile noastre. În acest context, e normal să fim circumspecți, să ne punem o grămadă de întrebări și să avem tot atâtea nelămuriri.
Ne confruntăm cu toții cu o situație absolut deosebită, iar faptul că încă nu știm multe lucruri despre noul „inamic” face lucrurile și mai dificile. Tocmai de aceea, informarea continuă, din surse de încredere, trebuie să devină acum o prioritate. Pentru a mai risipi confuzia, îți prezentăm în continuare o serie captivantă de întrebări și răspunsuri, publicate de CNN.
Este sigur să comandăm și să consumăm mâncare livrată de restaurante?
Nu există dovezi care să sugereze că noul coronavirus este transmis prin intermediul alimentelor, precizează reprezentanții CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA). SARS-COV-2 este răspândit în principal prin picături respiratorii. Chiar dacă virusul ar ajunge în mâncare, nu te poți infecta și asta pentru că, așa cum explică dr. Angela Rasmussen, virusolog la Universitatea Columbia, acidul din stomac l-ar neutraliza: „Când mănânci orice fel de mâncare, fie că este caldă sau rece, acea mâncare va merge direct în stomac, unde există un mediu cu aciditate ridicată, cu un pH scăzut, care va inactiva virusul.” Să nu uităm că noul coronavirus poate fi luat și de pe suprafețele contaminate prin intermediul mâinilor cu care apoi ne putem atinge fața. Așadar, e musai să dezinfectăm recipientele în care vine mâncarea sau s-o transferăm în propria veselă și să ne asigurăm că ne-am spălat bine mâinile cu apă și săpun după aceea.
Câți dintre cei infectați nu au simptome? Sunt aceștia contagioși?
Un procent însemnat dintre cei infectați pot fi asimptomatici și pot transmite boala mai departe. Un studiu realizat în China relevă că aproximativ 4 din 5 persoane cu COVID-19 confirmat au fost probabil infectate de persoane care nu știau că aveau virusul, conform unui articol apărut în revista „Science”. „Aceste descoperiri explică extinderea geografică rapidă a coronavirusului și indică faptul că stoparea lui va fi deosebit de dificilă”, au scris cercetătorii. Au fost testate multe persoane expuse la coronavirus care nu aveau febră, cu pulsul și nivelul oxigenului în regulă, dar care erau pozitive. Tocmai de aceea distanțarea socială este atât de importantă în această perioadă.
De ce se face atâta caz cu coronavirusul, dacă de gripă mor anual mai mulți oameni?
Noul coronavirus este mai periculos decât gripa sezonieră din mai multe motive. În primul rând, coronavirusul este de două ori mai contagios decât gripa. Cercetările indică faptul că o persoană cu gripă infectează, în medie, alte 1,28 de persoane, în timp ce una cu COVID-19 – cel mai probabil alte 2-3 persoane. Infecția cu coronavirus are o rată foarte mare de mortalitate – una din șase – în rândul persoanelor în vârstă (peste 80 de ani) și a celor cu o boală cronică preexistentă. De asemenea, dacă în cazul gripei există un vaccin, pentru coronavirus nu avem încă. Experții spun că numărul deceselor prin gripă ar putea fi redus drastic dacă mai mulți oameni s-ar fi vaccina înainte de începerea sezonului gripal.
Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe?
Până la trei zile, în funcție de suprafață. Conform unui studiu realizat sub egida Institutului Național de Sănătate din SUA, noul coronavirus rămâne activ până la:
- 72 de ore pe plastic și inox.
- 24 de ore pe carton
- 4 ore pe suprafețe din cupru
- 3 ore în aerosoli (mici particule care plutesc în aer).
Căldura sau frigul pot ucide acest virus?
„În general, coronavirusurile supraviețuiesc pentru perioade mai scurte de timp la temperaturi mai ridicate și umiditate mai mare decât în medii mai reci sau mai uscate. Cu toate acestea, nu avem date concrete pentru acest virus și nici dovezi clare la acest momente că s-ar putea obține inactivarea acestuia cu ajutorul temperaturii”, spun experții CDC. Pe de altă parte, faptul că epidemia de coronavirus continuă să se extindă în emisfera sudică în lunile sale de vară sugerează că această tulpină nu e tocmai sensibilă la căldură.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024