07.04.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeAutoritățile medicale avertizează că infecția cu noul coronavirus poate fi fatală pentru persoanele care suferă de diabet, mai ales dacă au și alte probleme asociate: afecțiuni cardiovasculare, obezitate sau diverse complicații ale bolii. Diabeticii sunt în categoria celor mai vulnerabili la efectele severe ale COVID-19, iar faptul că în România prevalența estimată a diabetului este de 11,6% face situația și mai îngrijorătoare.
Studiile realizate până în prezent pe pacienții infectați cu SARS-CoV-2 au stabilit că în cazul diabeticilor rata mortalității este semnificativ mai mare (7,3%), față de valoarea medie înregistrată (1,4%). Aceasta deoarece, în contextul diabetului, infecția cu acest virus evoluează cu complicații severe mai frecvente decât în rândul populației generale. „Pacienții cu diabet zaharat pot dezvolta complicații mult mai serioase în caz de îmbolnăvire, și anume: cetoacidoză diabetică, comă hiperglicemică hiperosmolară, sepsis. Studiile recente au arătat că aproximativ 25% dintre cei care au mers la spital cu forme severe ale infecției COVID-19 aveau diabet zaharat”, ne-a explicat dr. Octavia Dincă, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Centrului Medical Integrat LOTUS-MED, din București.
Hiperglicemia, un important factor agravant
Riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 la cei cu diabet zaharat este mai mare decât la subiecții sănătoși, deoarece boala scade abilitatea de apărare a organismului atunci când acesta se confruntă cu infecții, indiferent de tipul lor. „Persoanele cu diabet suferă de o disfuncție a sistemului imun dată de valoarea crescută a nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie), care îi face mai susceptibili la infecții. Hiperglicemia poate conduce la eșecul organismului de a controla invazia agenților patogeni. Tocmai de aceea, trebuie să fie mai precauți, în general, și cu atât mai mult în această perioadă”, punctează medicul.
Pe lângă controlul glicemic deficitar, pacienții cu diabet zaharat care asociază infecție cu SARS-CoV-2, mai prezintă și alți factori de risc, printre care medicul amintește vârsta înaintată, prezența complicațiilor cronice date de diabet la nivelul organelor, diverse alte boli cronice coexistente, cardiovasculare, renale sau pulmonare.
Ce este de făcut
Izolarea socială rămâne cea mai bună metodă de evitare a îmbolnăvirii, susține medicul specialist. „Petreceți cât mai mult timp în casă, iar dacă trebuie să mergeți afară, păstrați distanța de cel puțin 2 metri față de alte persoane. Apoi, odată intrat în casă, spălați-vă cu apă caldă și săpun cel puțin 20 secunde, având grijă să nu atingeți obiectele din încăpere, dacă nu sunteți spălat pe mâini. De asemenea, lăsați încălțămintea la ușa. Mâncați sănătos și încercați să faceți mișcare în liniștea căminului. Luați medicația întocmai cum v-a prescris-o medicul curant”, sublinază dr. Octavia Dincă.
Alte sfaturi de urmat cu strictețe
- Consumul a minimum jumătate de pahar de apă la fiecare oră. Menținerea unui nivel de hidratare corespunzător este absolut necesară pentru buna funcționare a sistemului circulator și desfășurarea metabolismului celular în condiții optime.
- Monitorizarea glicemiei în mod regulat și menținerea acesteia în parmetri acceptabili (80-180 md/dl), urmând indicațiile medicului specialist.
- Administrarea fără întrerupere a medicamentelor antidiabetice, precum și a medicației adresate altor boli asociate: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, hiper / hipotiroidism etc.
- Evitarea medicamentelor antivirale și antibiotice, în afara prescripției medicale.
- Somn suficient – 7-8 ore pe noapte.
Xantelasma: legătura dintre colesterol și petele galbene
09.12.2024