Medic dermatolog: „Reducerea consumului de dulciuri e esentiala pentru frumusetea pielii”
Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea ofera indicii importante despre ce se intampla in interiorul organismului, reflectand cu fidelitate efectele alimentatiei si modului de viata. Pentru a intelege mai bine aceasta relatie de cauzalitate, am stat de vorba cu dr. Alice Sapca, medic dermatolog in cadrul clinicii Elos Skin & Laser Center, din Bucuresti.
05.04.2017
4507


Timp estimat de citire:
2 minute, 10 secundeSlab sau Gras: Ce intelesuri imbraca pentru un medic dermatolog expresia „frumusetea vine din interior”?
Dr. Alice Sapca: Frumusetea este subiectiva! Daca pentru unii trasaturile armonioase asociate unui ten impecabil sunt definitia frumusetii, iar pentru altii farmecul personal compenseaza aspectul extern, pentru mine, frumusetea chiar vine din interior, in sensul ca este intretinuta de ceea ce consumam, alimentatia fiind elementul-cheie in mentinerea unui aspect exterior sanatos.
Explicati care-i mai exact rolul alimentatiei in mentinerea sanatatii pielii?
Sanatatea pielii, parului si a unghiilor porneste de la aportul de vitamine, minerale si antioxidanti pe care reusim sa-l obtinem zilnic prin alimentatie. Toate aceste categorii de alimente au proprietati antiinflamatoare si actioneaza benefic asupra pielii, putand calma chiar si leziuni preexistente. Astfel, un regim alimentar bogat in acizi grasi Omega-3, antioxidanti ca vitaminele A, C si E, precum si flavonoidele din fructele si legumele colorate, dar sarac in grasimi si carbohidrati este asociat cu mai putine riduri si modificari ale pielii legate de inaintarea in varsta. Reducerea consumului de dulciuri poate ajuta la mentinerea integritatii cutanate, demonstrat fiind efectul negativ de inducere a laxitatii tegumentare pe care il are zaharul asupra fibrelor de colagen si elastina.
„Celulita nu este o afectiune de sine statatoare, ci mai degraba o problema de natura estetica, ea fiind cauzata de detasarea si restructurarea ulterioara a adipocitelor la nivel subcutanat, in contextul unui cumul de factori favorizanti: predispozitie genetica, dieta deficitara cu abuz de sare, dulciuri, carbohidrati, sedentarism, consum de tutun si alcool, stres.”
Ce afectiuni dermatologice sunt influentate de regimul alimentar?
In primul rand, as aminti de acneea vulgara, care se afla in stransa legatura cu consumul de alimente cu indice glicemic mare, dulciuri si lactate. De asemenea, stim ca restrictia lipidica scade riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancere cutanate, dar si manifestarile cutanate din lupusul eritematos, in timp ce restrictia glucidica e corelata cu un grad mai mic de imbatranire cutanata a zonelor fotoexpuse. La pacientii cu psoriazis vulgar sau diferite tipuri de dermatite s-a observat ca dietele hipocalorice, vegetariene, dar bogate in acizi grasi, pot ameliora simptomatologia cutanata.
Dr. Ana Manoliu – medic primar dermatovenerologie – realizeaza o clasificare a acneei conform mai multor criterii.Indiferent de tipul de acnee avut se recomanda apelarea la un cabinet de specialitate pentru tratarea ei.

Cancerul și alimentația
11.09.2023