La aburi, grătar sau cuptor… Ce metodă de gătit e mai indicată şi pentru ce alimente

Timp estimat de citire1 minut, 37 secunde

O dietă echilibrată şi sănătoasă se planifică şi se pregăteşte în propria bucătărie. Prepararea alimentelor acasă reprezintă cea mai simplă şi sigură metodă de a te asigura că ajungi să mănânci ceea ce trebuie. Doar aşa poţi controla aportul de sare, zahăr şi grăsimi, dar şi disponibilitatea substanţelor nutritive, aceasta din urmă fiind puternic influenţată de tehnica de gătit.

Pentru a te bucura de o masă gustoasă şi sănătoasă, e important să foloseşti ingrediente de calitate, dar la fel de important este să alegi şi modul potrivit în care să le prepari. De cele mai multe ori acesta are un rol determinant în ceea ce priveşte savoarea obţinută, precum şi păstrarea proprietăţilor benefice ale alimentelor. Aşadar, întrebarea de baraj: există o metodă de gătit mai sănătoasă decât alta? Răspunsul nu e mai complex decât te aşteptai… De ce? Pentru că fiecare tehnică de gătit vine cu avantajele și dezavantajele ei. Ţi le prezentăm, în continuare, pe scurt, pe cele mai des folosite.

Fierberea

Este o metodă de gătit dietetică, fiind potrivită în special pentru supe, orez, paste, leguminoase și cartofi. Gătitul cu apă are marele avantaj că limitează adăugarea de grăsimi (unt, ulei, sos). Pe de altă parte, are dezavantajul de a „sărăci” conţinutul de substanţe de vitamine şi minerale al alimentelor. O parte dintre ele dispar literalmente în apa de gătit. Se întâmplă acest lucru mai ales în cazul vitaminelor C și B, al calciului și magneziului. Pentru a evita aceste pierderi, încearcă să reduci timpul de gătire, prin scufundarea legumelor direct în apa clocotită. De asemenea, când e posibil, fierbe legumele întregi sau cel puţin tăiate în bucăţi mai mari, nu juliene sau cubuleţe.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate