27.05.2020
2823


Timp estimat de citire:
1 minut, 37 secundeO dietă echilibrată şi sănătoasă se planifică şi se pregăteşte în propria bucătărie. Prepararea alimentelor acasă reprezintă cea mai simplă şi sigură metodă de a te asigura că ajungi să mănânci ceea ce trebuie. Doar aşa poţi controla aportul de sare, zahăr şi grăsimi, dar şi disponibilitatea substanţelor nutritive, aceasta din urmă fiind puternic influenţată de tehnica de gătit.
Pentru a te bucura de o masă gustoasă şi sănătoasă, e important să foloseşti ingrediente de calitate, dar la fel de important este să alegi şi modul potrivit în care să le prepari. De cele mai multe ori acesta are un rol determinant în ceea ce priveşte savoarea obţinută, precum şi păstrarea proprietăţilor benefice ale alimentelor. Aşadar, întrebarea de baraj: există o metodă de gătit mai sănătoasă decât alta? Răspunsul nu e mai complex decât te aşteptai… De ce? Pentru că fiecare tehnică de gătit vine cu avantajele și dezavantajele ei. Ţi le prezentăm, în continuare, pe scurt, pe cele mai des folosite.
Fierberea
Este o metodă de gătit dietetică, fiind potrivită în special pentru supe, orez, paste, leguminoase și cartofi. Gătitul cu apă are marele avantaj că limitează adăugarea de grăsimi (unt, ulei, sos). Pe de altă parte, are dezavantajul de a „sărăci” conţinutul de substanţe de vitamine şi minerale al alimentelor. O parte dintre ele dispar literalmente în apa de gătit. Se întâmplă acest lucru mai ales în cazul vitaminelor C și B, al calciului și magneziului. Pentru a evita aceste pierderi, încearcă să reduci timpul de gătire, prin scufundarea legumelor direct în apa clocotită. De asemenea, când e posibil, fierbe legumele întregi sau cel puţin tăiate în bucăţi mai mari, nu juliene sau cubuleţe.

Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!
05.08.2022