Depășește faza de platou în dietele de slăbit!
Un program de slăbire poate fi o chestiune tare frustrantă… În primul rând, trebuie să începi să mănânci sănătos. În al doilea rând, trebuie să începi să faci mișcare, cât mai multă mișcare. În al treilea rând, trebuie să aștepți…
14.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 13 secundePrin a mânca sănătos se presupune că trebuie să renunți la tonele de ciocolată și fast-food și să te orientezi către legume și fructe, alimente dietetice, mese la ore fixe și porții mai mici. Prin a face mișcare nu înseamnă să butonezi cât e ziua de lungă la calculator, ci să ieși la alergat în parc sau să mergi la sală sau, și mai bine, ambele variante. Cât privește partea cu așteptatul… E bine, dacă ești genul de persoană care vrea rezultate peste noapte, probabil că o să fii foarte decepționat. Răbdarea este un aspect foarte important într-un program de slăbire, iar dacă vrei rezultate durabile trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și voință.
Ca să eviți faza de platou, schimbă rutina exercițiilor fizice
Să zicem că ai slăbit mulțumitor până în acest punct, însă ai ajuns la inevitabila fază de platou. Practic, nu mai scazi în greutate de câteva săptămâni și încă ești destul de departe de obiectivul pe care ți l-ai propus. Ce ar fi de făcut? Trebuie să știi că, făcând mereu aceleași exerciții, corpul tău se adaptează la acel tip de efort și devine din ce în ce mai eficient. Asta înseamnă că va face mișcările respective cu un consum caloric cât mai redus posibil. Așadar, antrenamentul tău poate fi considerat ineficient, într-o oarecare măsură. În acest punct ar trebui să iei una dintre următoarele măsuri:
- Să mărești intensitatea antrenamentelor. Adică să crești viteza cu care faci exercițiile și să reduci pauzele dintre serii. Dacă antrenamentul dura înainte 60 de minute, acum fă-l să dureze 45.
- Să încerci ceva nou. Dacă până acum pedalai pentru slăbire, acum ieși la alergat, iar dacă alergai, treci la sărit coarda sau mergi la înot. Zăpăcește-ți organismul și nu-i da posibilitatea să se obișnuiască cu un exercițiu.
- Să faci exerciții cu greutăți. Dacă nu practicai astfel de exerciții, acum este momentul!
- Să mai adaugi o zi de antrenament. Chiar și 15-20 minute în plus de efort te pot scoate din faza de platou.
Cântarul, potențial inamic
S-ar putea să te lovești și de o alta problemă. După câteva luni de exerciții cu scopul slăbirii, poate vei constata pe cântar că în loc să scazi, tu crești! Îngrozitor! Nu e chiar așa de îngrozitor pe cât pare. Cântarul nu-ți poate spune cu precizie cât pierzi și cât câștigi.
Te-ai gândit vreodată că de fapt pierzi din depozitele adipoase, dar câștigi masă musculară? Mușchii cântăresc mai mult și ocupă mai puțin spațiu decât grăsimea. De aceea, ar trebui să-ți orientezi atenția către oglindă și către felul cum îți vin acum hainele.
La fiecare 3-4 săptămâni măsoară-ți circumferințele corpului cu un centimetru de croitorie, în special pieptul, talia, coapsele și brațele. Aici se văd cel mai bine diferențele.
Și dacă, totuși, constați că iei în greutate, dar acumulând grăsime, atunci analizează-ți cu mai multă atenție regimul alimentar, fiindcă, cu mare probabilitate, acolo este problema.
Dr. Șerban Damian
Nutriționist sportiv acreditat CIO
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024