Cum sa slabesti: 10 mari principii
Pierderea in greutate s-a transformat intr-o constanta pe lista scurta a dorintelor multor persoane, femei si barbati deopotriva. Cu toate acestea, exista inca multa confuzie si idei preconcepute in ceea ce priveste subiectul. In acest context, o relevare a elementelor-cheie in ceea ce priveste slabitul este mai mult decat necesara.
04.07.2016
23554


Timp estimat de citire:
4 minute, 35 secundeKilogramele in exces te impiedica sa porti hainele care iti plac si-ti impovareaza cum numai tu stii mersul prin viata. Ai incercat in repetate randuri sa iei masuri, insa rezultatele fie au intarziat sa apara, fie au fost de scurta durata. De ce? Cel mai probabil ai gresit pe undeva. Ca sa nu mai ai parte de astfel de experiente descurajante, ai in vedere ca, pe viitor, sa tii cont de principiile aflate la baza procesului de slabire. Sunt 10 la numar si nu e deloc greu sa le pui in aplicare. Iata care sunt acestea:
Proteine, intai de toate
Daca nu consumi suficiente proteine, iti va fi foarte greu sa dai jos kilogramele in plus. Ele nu numai ca previn pierderea masei musculare, ci imbunatatesc si metabolismul si asigura senzatia de satietate. Studiile clinice au relevat ca, atunci cand au crescut proportia de proteine la 30% din aportul zilnic de calorii, oamenii au mancat cu 441 mai putine calorii. De asemenea, au prezentat cu 60% mai putine tentatii de a rontai intre mese si si-au injumatatit riscul de a da tarcoale frigiderului tarziu in noapte. Asadar, include zilnic in meniu surse de proteine: leguminoase (fasole, linte, naut etc.), peste, carne slaba (pui, curcan, vita), branzeturi, crustacee, oua.
Accent pe cruditati
Cu o densitate calorica redusa, dar bogate in vitamine, minerale, oligoelemente si alte substante valoroase pentru buna functionare a organismului, fructele si legumele proaspete au un rol inestimabil in lupta cu kilogramele in plus. Totodata, fiind surse generoase de fibre alimentare, ele favorizeaza detoxifierea si tranzitul intestinal, iar volumul mare pe care-l ocupa in stomac te ajuta sa te saturi mai repede. Experimentele realizate de Barbara Rolls, autoarea dietei volumetrice, impreuna cu colegii ei au aratat ca poti diminua consumul de calorii cu pana la 12% in timpul mesei, daca mananci o salata cu 15 minute inainte de a trece la felul principal. Bine de stiut, nu-i asa?
Carbohidrati, mai ales complecsi
Pentru a-i furniza organismului carbohidrati – sursa sa preferata de energie –, include in alimentatie cereale integrale (ovaz, orz, mei, quinoa, hrisca etc.). Contin in proportii de pana la 70% carbohidrati complecsi, care se digera lent, fara a provoca variatii mari si bruste ale glicemiei. Or, se stie, o glicemie stabila reprezinta o garantie a reusitei in procesul de slabire, intrucat previne cresterea nivelului de insulina, hormonul care, printre altele, dicteaza stocarea grasimilor.
Grasimi putine, dar de calitate
Excluderea grasimilor din alimentatie din dorinta de a slabi mai repede este una dintre cele mai grave erori. Lipidele sunt indispensabile activitatii si rezistentei celulare, asigura absorbtia si transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) si moduleaza echilibrul neuroendocrin. Mai mult decat atat, grasimile, si aici ne referim la cele de calitate buna, cunoscute sub numele de Omega-3, Omega-6 si Omega-9, nu numai ca nu pun in pericol silueta, ci, dimporiva, te pot ajuta sa o redefinesti.
Studiile recente au demonstrat ca acidul gamma linoleic (GLA), parte din Omega-6, minimizeaza riscul redobandirii greutatii piedute in urma unei cure de slabire, prevenind bine-cunoscutul efect yo-yo.
Hidratare corespunzatoare
Prezenta apei in organism in cantitate optima – 35-40 ml /kg corp pe zi – este esentiala pentru incununarea cu succes a eforturilor tale de a pierde in greutate. Si asta pentru ca deshidratarea nu doar ca incetineste, ci chiar inhiba procesul de ardere a grasimilor. Atunci cand nu bei cata apa trebuie, scade volumul de sange din corp si, implicit, rezerva de oxigen din muschi, ceea ce inseamna o stare de oboseala accentuata si mai putine calorii consumate.
Mananca mai incet. Oamenii de stiinta au pus in evidenta o relatie invers proportionala cu viteza cu care mancam si indicele de masa corporala.
Program fix al meselor
Pentru o pierdere progresiva, dar permanenta in greutate e important sa nu sari peste mese si sa te straduiesti sa mananci la ore fixe, ideal la un interval de 3-4 ore. Atunci cand mananci haotic, riscul de ingrasare este major. Corpul nu stie cand va primi mancare si, la prima ocazie cand i se ofera, face rezerve…
Zero produse rafinate
Pline de calorii si cu indice glicemic ridicat, painea alba, biscuitii si majoritatea produselor de patiserie si cofetarie trebuie tinute la distanta, daca nu vrei sa-ti sabotezi planul de slabire.
Control atent al portiilor
Informeaza-te si invata sa apreciezi corect dimensiunea portiilor de mancare. Pentru inceput, poti recurge chiar la un cantar de bucatarie.
Cina lejera
Prin raport cu pranzul si micul dejun, ultima masa a zilei trebuie sa fie mult mai putin consistenta. Ideal ar fi sa optezi pentru o supa vegetariana sau un fel de mancare pe baza de proteine slabe.
Sport cu regularitate
Fie ca-ti place sau nu, trebuie sa stii ca fara exercitiu fizic nu prea se poate. Oricat de putin ai manca, fara miscare, ajungi sa nu mai slabesti. Se ajunge la un punct de blocaj de la care e greu sa te mai urnesti. Asadar, mobilizeaza-te si apuca-te de sport: mergi pe jos, alearga, urca scari, danseaza etc. Indiferent ce alegi, iti va mentine arderile corpului la un nivel bun si te va ajuta sa-ti atingi obiectivul propus.
Evita asocierea de grasimi cu zaharuri concentrate. Este una dintre cele mai nocive combinatii, atat pentru silueta, cat si pentru sanatate in general.
Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Pregătește-ți silueta pentru Revelion: dieta de trei zile cu grepfrut
28.11.2023