Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă
Parte a tulburărilor anxioase, atacurile de panică afectează milioane de oameni din toată lumea. Acestea survin, cel mai adesea, între 18 și 35 de ani, în contextul unor schimbări majore din zone importante ale vieții sau ca răspuns la psihicului la perioade îndelungi de dificultăți și incertitudini.
27.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeInima sare din piept. Pulsul se aude bubuind în urechi. Apare o senzație bruscă de căldură, însoțită de transpirație. Urmează amorțeala, furnicăturile, amețeala, lipsa de aer, sentimentul de irealitate. La toate acestea se adăugă o frică paralizantă de moarte iminentă, de leșin sau de a înnebuni. Lipsa controlului asupra propriului corp, asupra gândurilor și a emoțiilor crește și mai mult intensitatea acestor trăiri catastrofale. Așa se manifestă atacurile de panică în cazul celor mai multe persoane, cu unele variații.
Cercul vicios din care se scapă greu
O caracteristică importantă a atacurilor de panică este aceea că ele lasă în urma lor o frică anticipatorie a unui nou episod, creând astfel terenul propice pentru alte atacuri la distanțe variabile în timp. Se creează astfel un cerc vicios al cărui caracter haotic și aparent de necontrolat adâncește și mai mult nesiguranța, neputința și lipsa de speranță că atacurile pot fi combătute și eliminate. Situația poate deveni foarte gravă, dacă nu se iau măsuri.
Însușirea unor tehnici de restabilire a propriei funcționalități, un prim pas
Din fericire, există nenumărate căi pentru a redobândi controlul și libertatea propriei existențe. Pentru cei care nu știu de unde să înceapă sau pentru care vizita la un specialist este încă un pas prea mare, cartea Atacurile de panică, scrisă de psihologul clinician David Carbonell, publicată la Editura Trei, poate fi de un real ajutor. Cartea este una dintre cele mai complete lucrări dedicate acestui subiect și adresate publicului larg. Cuprinde cazuri și exemple din practica clinică, oferă nenumărate ocazii în paginile ei de conștientizare a ceea ce se ascunde în spatele unor atacuri de panică, plus exerciții și tehnici de abordare și rezolvare a acestui subiect, pe cât de dificil, pe atât de intim.
„Sunt un psiholog specializat în a acorda sprijin persoanelor care suferă de anxietate. Această carte cuprinde majoritatea lucrurilor pe care le-am învățat în cei aproape 20 de ani de când ajut oamenii să își depășească panica și fobiile. Am făcut multe pregătiri în acești ani și am învățat mult din propria teamă de înălțimi, dar cele mai valoroase lecții despre cum să ajut oamenii să își gestioneze panica le-am primit de la clienții mei. Această ocazie de a crea un manual întregește acest proces și sunt recunoscător pentru oportunitatea de a transmite mai departe ceea ce am învățat”, precizează Carbonell în introducere.
Partener pe drumul vindecării
Cartea nu promite o călătorie ușoară, pentru că nicio incursiune în lumea propriilor emoții nu are cum să fie așa. „Este un subiect dificil pentru tine și ar fi ciudat dacă nu ai simți deloc anxietate. Acceptă-ți sentimentele, citește și rezolvă exercițiile cât de bine poți la acel moment”, își îndeamnă David Carbonell cititorii. Rezultatele, ne asigură psihologul, nu vor întârzia să apară.
David Carbonell este director fondator al Centrului de Tratament al Anxietății din Chicago, unde lucrează de 20 de ani cu pacienți cu tulburări de anxietate.
Fragilitatea fizică, un important factor de risc pentru depresie
04.06.2024