Câtă mișcare trebuie să facem într-o zi petrecută mai mult șezând
Sedentarismul a devenit unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate. Tocmai de aceea, oamenii de știință îi acordă o atenție din ce în ce mai mare. De curând, ei au calculat durata și intensitatea exercițiilor fizice necesare pentru a compensa o zi petrecută în poziție șezândă.
04.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 47 secundeCâțiva pași pentru a-ți face o cafea, câțiva pași pentru a merge la baie… În carantină sau nu, petrecem mai multe zile la rând aproape în totalitate șezând, fie că-i vorba de muncă la birou sau de momente de relaxare acasă. Pentru a ne menține sănătatea însă, trebuie să rămânem activi cu orice preț. De câtă mișcare avem nevoie oare pentru a „echilibra” o zi petrecută pe scaun? O echipă de cercetători britanici a reușit să găsească un răspuns concludent, după ce au confruntat rezultatele a nouă studii anterioare, incluzând un total de 44.370 de persoane din patru țări diferite.
30 până la 40 de minute de exerciții fizice moderate sau viguroase
Ca să ținem la distanță problemele de sănătate, cercetătorii au stabilit că pentru fiecare 10 ore petrecute în repaus, în fiecare zi ar fi necesare 30 până la 40 de minute de „activitate fizică moderată până la viguroasă”. „La persoanele sedentare care efectuează aproximativ 30 până la 40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre timpul de inactivitate și riscul de deces prematur nu este semnificativ diferită față de cea observată la persoanele cu perioade mai mici de inactivitate”, au subliniat autorii studiului. Cu alte cuvinte, chiar și efectuarea regulată a unor activități fizice simple, cum ar fi mersul cu bicicleta sau mersul pe jos în pas alert, poate contracara efectele sedentarismului. Cercetătorii subliniază că până și simplul stat în picioare este benefic și ne încurajează să facem orice tip de mișcare și cât mai des posibil.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate British Journal of Sports Medicine (BJSM).
Sursa: www.sciencesetavenir.fr
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024