logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

          mai 20, 2022

          De ce sunt cireșele atât de scumpe?

          mai 19, 2022

          O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

          mai 18, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

          mai 18, 2022

          Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022

          De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Carnea, recomandari si atentionari

Importanta carnii pentru buna functionare a organismului nu poate fi contestata, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale, dar exista o limita a cantitatii zilnice recomandate consumului. Cum este iarna si sezonul sarbatorilor, iar carnea se afla la loc de cinste pe fiecare masa, Slab sau Gras va spune mai multe despre fiecare tip de carne.

21.02.2012

tonica

23136

Timp estimat de citire:

4 minute, 45 secunde

Caracteristicile nutritionale ale carnii depind de specia animalului de la care provine, de hrana acestuia, de anotimp, de sexul si varsta animalului. Cu toata marea diversitate a speciilor, a partilor componente si mai ales a modului de prelucrare, alimentele din grupa carne si peste se aseamana din punct de vedere a valorii nutritive.

Carnea de porc si moderatia
Carnea grasa de porc este puternic aterogena si are un continut caloric ridicat. Carnea slaba insa este o sursa buna de proteine, fier si zinc si contine o cantitate redusa de sodiu. Este totodata o sursa buna de tiamina (vitamina B1), avand cea mai mare concentratie dintre toate tipurile de carne. Continutul de grasimi este mai mic decat al carnii slabe de vita, 100 g de carne slaba avand 6 g de grasime. Carnea de porc are o cantitate de grasimi nesaturate superior celor saturate si un continut crescut de acid linoleic, implicat in combaterea cancerului si al afectiunilor cardiovasculare. Fierul, zincul si vitamina D disponibile sunt usor asimilate de organism. Trebuie spus din nou ca aceste beneficii sunt valabile pentru carnea slaba, recomandandu-se evitarea carnii grase si a preparatelor din carne de porc ce ar putea contine o concentratie crescuta de slanina.

Carnea slaba de vita, o alternativa sanatoasa
Carnea de vita este bogata in calciu, fier si acid folic. Continutul mare de fier o face recomandabila pentru persoanele anemice, mai ales fara o preparare termica prelungita. Continutul mare de zinc contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic, iar continutul de vitamina B12 o face eficienta in preventia cancerului de colon. Are un continut mare de colesterol, mai ales cea provenita de la animalele tinere. Diferenta din punct de vedere al continutului caloric intre carnea grasa de vita (277 kcal/100g) si cea slaba (104 kcal/100 g) este foarte mare. Carnea de vitel este mai greu digerabila din cauza continutului mare de colagen.

Carnea de miel este greu digerabila
Carnea de miel si oaie are un continut crescut de fier si zinc, usor absorbit de organism, contribuind la rezistenta oaselor si prevenirea anemiilor. Carnea de miel este insa foarte grasa si greu digerabila. Se recomanda consumul ei cu moderatie, mai ales in cazul persoanelor cu afectiuni digestive. Carnea de oaie este foarte bogata in acizi grasi saturati aterogeni. Continutul mare de seleniu, fier si aportul caloric crescut o fac recomandabila persoanelor astenice, subponderale si anemice, dar in cantitati reduse si doar carne slaba.

Puiul, cel mai recomandat in diete
Carnea de pui este bogata in vitamine si saruri minerale, avand un continut ridicat de zinc, fier, magneziu si vitamina B12. Are un continut crescut de triptofan, ceea ce poate contribui la ameliorarea anxietatiii, depresiei si insomniei. Acesta poate determina si scaderea apetitului, de aceea carnea de pui este utilizata in curele de slabire, mai ales ca, daca este consumata fara pielita, are un continut caloric scazut. Pieptul de pui contine jumatate din cantitatea de grasimi continuta de aceeasi cantitate de carne degresata de vita!

Moda carnii de curcan
Carnea de curcan este o sursa buna de vitamina B3, fier, calciu si potasiu. De asemenea, contine cantitati suficiente de zinc si magneziu, usor asimilabile de catre organism. Este o buna sursa de seleniu si vitamina B6, ceea ce o recomanda pentru buna functionare a sistemului nervos.  Are un continut de proteine de calitatea intai superior carnii de pui (100 g piept de curcan contine 25 g proteine, iar pieptul de pui 20 g), fiind o importanta sursa de aminoacizi esentiali proceselor plastice din organism. Aminoacizii din carnea de curcan concura la sanatatea sistemului imunitar al organismului si la pastrarea unei stari de buna dispozitie. Este un sortiment de carne usor digerabila, mai ales daca este consumata fiarta.

Din ce in ce mai recomandata consumului este carnea de strut, datorita continutului scazut de calorii, grasimi si colesterol. Desi este carne rosie, contine cu 40% mai putin colesterol decat carnea de vita si cu 80% mai putine grasimi decat carnea de pui.

Pestele, numarul 1 in recomandari
Pestele sste o buna sursa de iod, de fluor, de fosfor si de potasiu, fiind recomandat persoanelor cu afectiuni tiroidiene, cardiovasculare, dar si copiilor pentru preventia cariei dentare. In carnea grasa de peste domina acizii grasi polinesaturati (inclusiv cei esentiali), iar la pestii de apa rece (ton, scrumbie, somon) domina acizii grasi polinesaturati omega-3. Acestia au o marcata actiune antiaterogena si hipocolesterolemianta.

Atentie!
Excesul de carne nu este recomandata persoanelor suferinde guta sau afectiuni renale, iar carnea consumata in absenta unor surse bune de calciu poate avea efecte negative asupra mineralizarii corecte a tesuturilor dure din organism. Carnea este un aliment constipant. Deci, cei care consuma carne si nu au un aport adecvat de fibre vegetale care sa le asigure un tranzit normal pot fi victimele complicatiilor constipatiei: hemoroizi, diverticuloza si cancer colo-rectal. Nu este recomandat sa asociem carnea cu cartofi sau paste, preferand asocierea ei cu legume crude sau preparate termic!
 

Dr. Lacramioara Brinduse

Continutul nutritiv al carnii

Specie

Proteine
%

Grasimi
%

Calorii
kcal

Fier
mg

Colesterol mg

Macrou

18,6

13,9

205

1,63

70

Pui

28,6

7,4

190

1,2

89

Curcan

29,3

5,0

170

1,8

76

Vita

29,7

9,3

210

2,8

86

Porc

29,3

9,7

220

1,1

104

 

Ratia recomandata de carne variaza in functie de activitatea persoanei, varsta si sexul acesteia.  Se recomanda, in general, urmatoarea cantitate de carne si derivate:

  • copii 1 – 6 ani: 50 – 70 g/zi;
  • copii 7 – 12 ani: 100 – 300 g/zi;
  •  femei gravide si cele care alapteaza: 150 – 300 g/zi;
  • adolescenti si adulti activi: 150 – 200 g/zi ;
  •  varstnici: 100 – 120 g/zi.

Etichete:

carne, guta, hemoroizi, mezeluri, porc, pui, vita

Articole recomandate din categoria Igiena alimentatiei

Reguli de igienă alimentară de la care să nu te abați
 Dacă gătești acasă sau dacă lucrezi în domeniul alimentației e imp..

19.11.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Consumul de peste vara: avantaje si riscuri

20.07.2017

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Ce alimente sa nu consumam vara

07.06.2017

Marius Vasilescu
nutritie sanatoasa
Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi

29.11.2016

Dana Saporan
nutritie sanatoasa
Ce mancam in vacanta de vara la mare?

27.06.2016

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Principalele minerale si rolul lor in organism

31.08.2012

tonica
nutritie sanatoasa
Atentie la alimentatie in concediu

29.08.2012

Dr. Lacramioara Brinduse
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026609
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341175
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345103
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291293
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154221

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sanatate Evenimente Sport Psihologie

Recomandări din alte categorii

Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi
Dieta cu orez
Retete de sanatate de la Naturalis
Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne