Piure de cartofi

În mod incontestabil, piureul de cartofi este una dintre cele mai populare și apreciate garnituri din bucătăria internațională. Este versatil, delicios și poate fi asociat cu o varietate largă de feluri principale, de la carne la pește sau legume. Acesta poate fi preparat în multe feluri diferite, în funcție de preferințele individuale.

În general, piureul de cartofi este făcut cu unt și lapte, dar și cu smântână sau iaurt grecesc. De asemenea, pot fi adăugate ingrediente suplimentare pentru a-i da un gust mai complex, cum ar fi ceapa verde, mărarul și alte ierburi aromatice, crema de brânză sau chiar baconul. Acesta poate fi pregătit și fără adăugarea de produse de origine animală – cu lapte vegetal și ulei de cocos dezodorizat, pentru a fi potrivit și pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

Pentru a obține un piure de cartofi cât mai pufos posibil, pune cartofii la fiert încă de la început, în apa rece, adaugă și o ceapă întreagă crestat ușor, pune sare după primul clocot și nu exagera cu fierberea. De asemenea, scurge foarte bine lichidul înainte de a zdrobi cartofii, iar apoi încorporează laptele și untul, care nu trebuie să fie sub nicio formă reci.

În cazul în care ai drept obiectiv scăderea în greutate, poți opta pentru variantele de lapte și unt cu conținut redus de grăsime.

Calorii piure de cartofi, rețeta clasică

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii | 106 Calorii | 212 Calorii | 318
Proteine| 1,9 Proteine | 3,8 Proteine | 5,7
Lipide | 3,1 Lipide | 6,2 Lipide | 9,3
Carbohidrați | 18,2 Carbohidrați | 36,4 Carbohidrați | 54,6
Fibre | 2 Fibre | 4 Fibre | 6

 

Alte exemple de preparate foarte apreciate în țara noastră: