Portocale

Despre portocale se știe că sunt fructe aromate originare din zona de sud-est a Asiei, cultivate în prezent în multe părți ale lumii, inclusiv în Europa. Fac parte din categoria citricelor și sunt apreciate pentru gustul lor dulce-acrișor, dar și pentru aroma specifică. Din punct de vedere nutrițional se remarcă prin conținutul bogat de vitamina C, cunoscută ca fiind un puternic antioxidant și un nutrient care întărește sistemul imunitar.

Consumul de portocale vine și cu o cantitate importantă de fibre alimentare, care îmbunătățesc digestia, stimulând tranzitul intestinal și prevenind, astfel, tulburări digestive, precum constipația sau balonarea.

Consumul de portocale este adesea recomandat și în curele de slăbire datorită conținutului scăzut de calorii al portocalelor, dar și datorită substanțelor nutritive din compoziția lor, care stimulează funcțiile metabolice implicate în arderea caloriilor și a depozitelor de grăsime.

Mai trebuie menționat faptul că portocalele pot fi benefice și pentru sănătatea inimi, datorită conținutului de potasiu – substanță care contracarează efectul nociv al sodiului provenit din alimentele sărate. Mai precis, potasiul din portocale previne retenția de apă datorată acțiunii sodiului, aceasta fiind una din cauzele hipertensiunii arteriale și a afecțiunilor cardiovasculare asociate.

Portocalele se consumă în general proaspete, fie ca atare, fie sub formă de suc, sau ingredient pentru salate de fructe ori alte deserturi ușoare, cu puține calorii.

Există mai multe soiuri de portocale care se diferențiază între ele prin dimensiune, zona de proveniență, gust și aromă specifică, precum și culoarea pulpei. Criteriul principal care face diferența este gustul, iar din acest punct de vedere, există două categorii de portocale: portocale dulci și portocale amare.

Evident că cele mai cunoscute sunt portocalele dulci, dintre care se remarcă soiurile comune precum Valencia și Hamlin. Totuși, cele mai populare sunt soiurile de portocale Navel, care includ mai multe varietăți. Din categoria portocalelor dulci fac parte și portocalele roșii, clementinele și mandarinele, care sunt portocale de dimensiuni mai mici.

Portocalele amare sunt mai puțin populare la noi, fiind folosite în general ca ingredient pentru gemuri, dulcețuri și marmelade. Totodată, coaja unor soiuri de portocale amare este folosită pentru ceai sau ca ingredient pentru parfumuri.

Calorii portocale

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |43 Calorii | 86 Calorii | 129
Proteine| 1 Proteine | 2 Proteine | 3
Lipide | 0,2 Lipide | 0,4 Lipide | 0,6
Carbohidrați | 8,2 Carbohidrați | 16,2 Carbohidrați | 24,6
Fibre | 2,4 Fibre | 4,8 Fibre |7,2

 

Alte fructe sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat:

  • Banane (105 calorii / o banană de dimensiuni medii, aproximativ 120 de grame)
  • Mango (100 de calorii / un fruct de dimensiune medie, aproximativ 165 de grame)
  • Papaya (60 de calorii / un fruct de dimensiune normală, circa 145 de grame)
  • Kiwi (110 calorii / un bol de 180 de grame)
  • Ananas (82 de calorii/ 200 de grame)