Pâine

Pâinea este adesea incriminată pentru câștigul ponderal nedorit. Din acest motiv, majoritatea persoanelor care se angajează în lupta cu kilogramele în plus renunță la consumul ei, sperând să grăbească astfel ritmul de scădere în greutate. Ei bine, lucrurile sunt discutabile, deoarece impactul consumului de pâine variază considerabil în funcție de cantitate – numărul de felii și grosimea acestora, dar și de tipul acesteia.

Chiar dacă sub aspectul numărului de calorii, nu avem diferențe majore între diferitele tipuri de pâine – acestea fiind influențate mai degrabă de cantitatea de zahăr și grăsimi adăugate la preparare, și nu de tipurile de făină utilizate – , situația se schimbă când vine vorba de indicele de sațietate. Din acest punct de vedere, pâinea integrală este, fără doar și poate, o alegere mult mai bună. Datorită aportului crescut de fibre solubile și insolubile, pâinea integrală promovează instalarea și menținerea senzației de sațietate, ceea ce este de mare ajutor atunci când ești cu ochii pe cântar.

Calorii pâine integrală (rețeta clasică)

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |223 Calorii | 446 Calorii | 669
Proteine| 10,8 Proteine |21,6 Proteine | 32,4
Lipide | 1,7 Lipide | 3,4 Lipide | 5,1
Carbohidrați | 36,8 Carbohidrați | 73,6 Carbohidrați | 110,4
Fibre | 8,7 Fibre | 17,4 Fibre | 26,1

 

Alte alimente sănătoase, cu puține calorii, pe care le poți include într-un plan alimentar echilibrat sunt:

  • Mămăliga (70 calorii/ 100 g)
  • Castraveții (12 calorii/100 g)
  • Morcovii (41 calorii/ 100 g)
  • Pieptul de pui gătit fără piele (151 g/ 100g)
  • Oul fiert (155 calorii/ 100 g)