Pizza

De departe unul dintre cele mai populare preparate culinare în întreaga lume, pizza are o istorie lungă și fascinantă, cu rădăcini care se întind pe parcursul a mai multor secole în Italia. Napoli este considerat locul de naștere al pizzei moderne, unde în secolul al XVIII-lea, au început să fie vândute bucăți de pâine plată, acoperite cu sos de roșii și brânză. Aceasta era o mâncare populară printre săraci, deoarece era ieftină și hrănitoare.

În 1889, regina Margherita a Italiei, aflându-se în vizită în Napoli, a cerut să i se servească o pizza. Maestrul pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială pentru regină, folosind sos de roșii, mozzarella și frunze de busuioc pentru a reflecta culorile drapelului italian: roșu, alb și verde. Așa a apărut celebra „Pizza Margherita”.

După Napoli, pizza s-a răspândit în întreaga Italie și ulterior în întreaga lume, odată cu migrația italiană în secolele XIX și XX. De-a lungul timpului, rețetele și tehnologiile de preparare a pizzei au evoluat și s-au diversificat, ducând la o varietate impresionantă de tipuri și arome, de la cele tradiționale la cele moderne și inovatoare. De altfel, pizza își datorează succesul în bună măsură caracterului versatil.

În ceea ce privește conținutul caloric, ei bine, acesta poate varia semnificativ în funcție de tipul de blat, dimensiunea porției și ingredientele folosite. În medie, o felie de pizza cu blat subțire și topping-uri mai puțin grase poate conține între 200 și 300 de calorii. Pentru a reduce impactul asupra siluetei, e bine ca pizza să fie consumată cu moderație și să fie alese variante mai sănătoase, cum ar fi tipurile cu blat integral și topping-uri bogate în legume.

Calorii pizza Margherita

100 grame 200 grame  300 grame
Calorii |242 Calorii | 484 Calorii | 726
Proteine| 11,3 Proteine |22,6 Proteine | 33,9
Lipide | 9,8 Lipide | 19,6 Lipide | 29,4
Carbohidrați | 25,7 Carbohidrați | 51,4 Carbohidrați | 77,1
Fibre | 2,7 Fibre | 5,4 Fibre | 8,1

 

Alte alimente pe care e bine să el consumi cu moderație, în cadrul unui plan alimentar echilibrat sunt:

  • Merdenea cu brânză (346 calorii/100 g)
  • Covridog (238,9 calorii/ 100 g)
  • Covrig cu semințe (355 calorii/100 g)
  • Sărățele (260 calorii / 100 g)
  • Mini croissant comerț (446 calorii/100 g)