Alimentația, cel mai important factor în menținerea sănătății cardiovasculare
Corectarea obiceiurilor alimentare proaste poate reduce semnificativ riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință au stabilit că dieta este factorul major care influențează sănătatea arterelor și, în special, a arterelor coronare, cele care hrănesc mușchiul inimii.
02.12.2020
Timp estimat de citire:
1 minut, 25 secundeO echipă de cercetători de la Universitatea York, din Canada, și-a propus să evalueze impactul a 11 factori în determinarea riscului de deces din cauza cardiopatiei ischemice. Vorbim de o afecțiune cardiovasculară caracterizată de îngustarea progresivă a arterelor coronare. În acest sens, oamenii de știință au analizat datele colectate în cadrul unui studiu desfășurat timp de aproape 30 de ani, implicând persoane din aproximativ 200 de țări.
Concluzia lor a fost una fără echivoc: „Alimentația se află pe prima poziție. În principal, din cauza excesului de zahăr adăugat, produse procesate, grăsimi saturate, dar și a consumului insuficient de fructe și legume, nuci și alte oleaginoase, cereale integrale și pește gras. O dietă sănătoasă și echilibrată ar preveni 70% din decesele cauzate de bolile cardiace ischemice.”
Efectele sunt foarte complexe
Alimentația are un impact atât de mare în apariția bolii arteriale coronariene, deoarece influențează, în mod indirect, mai mulți parametri importanți ai sănătății cardiovasculare: hipertensiunea arterială, excesul de colesterol „rău” (LDL) sau glicemia crescută. Marele avantaj este că alimentația reprezintă un factor de risc ușor de modificat, corectarea obiceiurilor alimentare având beneficii considerabile și rapide. Alți factori de risc major identificați în cadrul acestui studiu au fost fumatul, obezitatea și poluarea.
Rezultatele studiului au fost publicate recent în Jurnalul European al Inimii (European Heart Journal).
Sursa: www.passionsante.be
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024